#24 - Sezóna 2034/35
Poprvé v celém savu hrajeme čtvrtou sezónu ve stejné soutěži a já to vnímám pozitivně. Základem bylo posílit klub po odchozích hráčích a začít pomalu pracovat na zlepšení kádru i
zázemí, abychom mohli časem postoupit do Premier League.
Realizační tým
O nábor se nestarám, ale nějací noví pracovníci se v klubu objevili. Celkově hodnotím náš trenérský tým dobře, i když si myslím, že sám bych asi přivedl lepší lidi. V rámci
Championship je to výborné, ale pro případnou Premier League by náš realizační tým asi nestačil.
Odchody
Bylo jasné, že nás opět opustí spousta mladíků, kteří se neprosadili, ale pak i tahouni mužstva - Spooner a Waldo. Exodus, který však v rámci celé sezóny následoval jsem rozhodně nečekal a ani jej nepovažuji za zrovna příjemný. Přišli jsme totiž o několik velmi nadějných mladíků, kteří mohli v brzké době naskočit do prvního týmu, a pak také o hráče prvního týmu, které bych si raději nechal.
- Llyr Powell (RB) - hráč už neměl zájem o další hostování a já se rozhodl jej nahradit naším navrátilcem Ridleym;
- Leon Nicholls (CM) - výborný ZTH, měl slušnou první sezónu, ale koupit jej nastálo (za 2,7M) mi přišlo riskantní; o hostování však Cardiff nechtěl vůbec slyšet - škoda... přitom jej o chvíli později pustili jen za 2,1M do Hibernianu nastálo
;
- David Abdullahi (LB) - odchovanec Manchesteru United se nedokázal prosadit a hostování v NL mu nevyšlo, takže jsem rád, že jsem se jej zbavil alespoň za "pár drobných", protože příští rok by šel pryč zadarmo;
- Mark Spooner (AMC/ST) - loni jsme se nedohodli na smlouvě, ale nepodařilo se mi jej prodat, letos tak odešel zadarmo;
- Duncan Johnston (RB) - odchovanec Manchesteru City se prosadil až ve druhé sezóně na hostování, ovšem pouze ve VNL North, což je pro nás nedostatečné;
- Lathaniel Anastasi (AMR) - pokud se hráč sotva prosadí ve VNL, tak u nás nemá moc co pohledávat; prodej za peníze je naší výhrou;
- Delroy Dodgson (CM) - nečekaná, zato zajímavá bitva se svedla o tohoto levonohého atletického hráče původem z Bacup Boro; z jeho přestupu radost nemám, neboť v průběhu sezóny zaměstnanci upravili jeho potenciál na “lepší než Flanagan”;
- Richard Smith (RB) - odchovanci City se velmi povedlo hostování a já jej chtěl poslat tentokráte do L1, kde by se obehrával a já jej mohl stáhnout v případě problémů s Thurgoodem (Smith je hráč s velmi zajímavým potenciálem), ale tato varianta již nenastane;
- Andrew Fitzpatrick (AMR/AML/ST) - náš "Fitzmagic" je další navrátilec z hostování, které se opravdu povedlo; zájem byl obrovský a nakonec vyhrála Chelsea, která mi hráče zatím nechala na roční hostování, bohužel po něm už se hráč viděl spíše v novém klubu než u nás (ale pořád si říkám, jestli jej nezískat ještě na další hostování, nějaké záblesky kvality tam byly);
- Adrian Fischer (CB) - hráč si řekl o přestup, aby měl více šancí v repre. V přestupu jsem mu nebránil a získal jsem za něj téměř všech dohodnutých 7M;
- Scott Russel (AML) - před dvěma lety bych jej za tuhle nabídku s radostí prodal, ale on u nás měl vzestupnou tendenci výkonů, takže jsem si jej chtěl nechat; rozhodl se však nepodepsat novou smlouvu a naopak využít nabídku ud Middlesbrough;
- Liam Thurgood (RB) - neunesl příchod nového obránce (který však měl být náhradou za Ridleyho) a jelikož na něj nepřišla žádná nabídka, dohodli jsme se na ukončení spolupráce, stejně jen dělal v klubu nepořádek; btw. s Ridleym jsem se pak dohodl na nové smlouvě a ten nikam nešel;
- Karim Aarab (GK) - v létě jsme jej přivedli a v zimě jej koupil Hull, přitom je jeho potenicál "pouze" na L1;
- Adama Tiéhi (ST) - Číňani mi totálně rozstřelili sezónu; Vykoupili kluka, co si neškrtl v Premier League za 20M a nabídli mu plat 300k měsíčně (když doposud bral "jen" 60k). Samozřejmě jemu už bylo jedno, že tím rozbije klubu celou sezónu. On je to přeci mladý chudý černoch, který musí živit celou rodinu, kmen nebo možná dokonce i slum. A že 300 je víc než 60 pozná i tupá kopačka co neumí dobře matematiku. Plus spoluhráčem mu bude nově Adam Hložek, velký to talent.
Čím jsem byl nepříjemně překvapen byl fakt, že na Walda nepřišla žádná nabídka a to jsem jej chtěl pustit zcela zadarmo! Z toho jsem fakt zklamaný, protože pro nějaký tým v L2, možná i L1,
by byl Waldo jackpotem.
Příchody
Nebylo to snadné přestupové léto! Uvažoval jsem, jestli využiju navrátilce z hostování, prodloužím stávající hostování nebo zkusím sehnat nové hráče. Co je však potěšující, je rostoucí zájem o náš klub, hlavně ze zemí jižní a střední Ameriky, odkud nám nyní agenti sami posílají žádosti o dostupnosti svých hráčů.
- Aarab (GK), Miller (RB), Sarr (MC) - mladíci z přátelských klubů pro posílení U18;
- Dicks (AM/ST), Clark (AML/AMR) - hráči pro budoucnost, které si vyhlédli zaměstnanci; tihle se mi docela líbili, takže jsem přestupům nebránil;
- Raphael Owusu (ST) - asi mám zalíbení ve Švédech
ale tento mladík se mi líbil, byť hrál jen L2; nějaké šance dostal a řekl bych, že na první (adaptační) sezónu v klubu a Championship to nebylo špatné (na začátku sezóny nás táhl svými výkony hlavně on);
- Márcio Roberto (CB) - agent nám dal vědět, že hráč chce do Evropy; skaut mi jej doporučil a nebylo co řešit; skvělý hráč za hubičku, který to nejlepší teprve předvede;
- José Romário (CM) - krom Roberta mi skaut navrhl i jiné hráče z Brazílie a že je z čeho vybírat (např. z Flamenga), takže jsem získal tento klenot na hostování s opcí;
- Jack Brown (CB/CM) - výborný univerzál z Rangers, primárně posílil naši obranu, ale je výbornou alternativou i do středu zálohy, kde v sezóně několikrát alternoval;
- Joe Jones (RB) - hodně mě mrzelo, když si loni vybral Derby, ale po pádu z Championship jsem využil výstupní klauzuli a přivedl tohoto skvělého křídelního obránce k nám;
- Emile De Ketelaere (ST) - nouzově jsem koncem přestupního období využil nabídku agenta, který hledal tomuto vysunutému útočníkovi práci; kalendářní rok 2035 pro něj bude souboj o pozici, resp. o setrvání v klubu, neboť je cca na úrovní našich mladíků a pokud chce hrát, bude muset předvést víc, než nám zatím ukázal;
Mezi příchody je úplně nepočítám, ale slušná hostování zažili
Fitzpatrick,
Ridley a
Sephton, takže dostali šanci v prvním týmu už od léta. V půlce sezóny (v reakci na její vývoj) jsem z povedených hostování stáhl také mladíky Taita s Holdenem, kteří dle mého nezklamali.
Cíle
Cíle již nemohou být malé! Základem je horní polovina tabulky, popř. play-off, které oželím jen v případě úspěchu v poháru. Rád bych, abychom uspěli jak v Carabao, tak v FA Cup.
Zápasy
Letos jsme si zpestřili přípravu výletem do Portugalska, což byla příjemná změna. Trochu nudné (zbytečné) zápasy jsou proti spřáteleným týmům, ale je to daň za to, že už je nezvu na domácí BORO Cup.
- Příprava se nám výsledkově vydařila + BORO Cup měl letos úplně jinou úroveň, byť nás tedy stejně jako předloni porazil Blackburn.
- Carabao (EFL) Cup - že nezvládneme zápas s Huddersfieldem (L1), to jsem vážně nečekal. Soupeř nás překvapil a tato porážka mě stále bolí, hodně bolí.
- FA Cup - po vypadnutí z Carabao jsme vše vložili do FA Cupu a na tyto zápasy jsme se speciálně připravovali (sehnal jsem speciální tréninkový plán) a hlavně jsem těmto zápasům obětoval i předcházející ligová utkání. Celkově bych jej nazval jako "vzpouru malých". Nutno říct, že jsme svou pouť FA Cupem začali ve správnou chvíli, více píšu níže a doporučuji nekoukat na screeny, pokud nechcete přijít o příběh.
- Championship - řekl bych, že první plovina lepší, než ta druhá.
Začátek sezóny nás nezastihl v nejlepší formě, ale to připisuji několika faktorům:
- Velká fluktuace hráčů, jak nově příchozích, tak těch odchozích - což způsobilo neklid v kabině a zároveň neshranost sestavy.
- Nepokoje v kabině způsobené fluktuací (někdo chtěl posílení obrany, jinému se nelíbily odchody hráčů a Thurgood, ten se prostě posral).
- Nové smlouvy - hráči, kteří je v průběhu léta získali nepodávali takové výkony jako loni, asi byli až moc uspokojeni.
Takže, když jsme po 8 kolech byli až na 15. místě, říkal jsem si, že je to můj konec. Ale pak jsme se zvedli a říjen s listopaden mám vyšly výborně. Porážku jsme si připsali vlastně až o Vánočních svátcích v Millwallu, což nás katapultovalo na třetí místo, těsně za vedoucí duo Brighton-Blackburn.
Bohužel v lednu jsem si připomněl, proč jsem v dřívějších ročnících FM zanevřel na neevropské hráče. Oba Brazilci totiž odjeli na nějaké hry do 20 let a Tiéhi pro změnu na Africký šampionát. Suma sumárum jsem přišel o tři hráče základní sestavy, neboť Romário dostal v prosinci šanci, kterou využil nadstandardně! A aby toho nebylo málo, tak mi do všeho hodili vidle číňani, takže Tiéhi se mi z šampionátu už ani nevrátil. A tak jsme se po 26 kolech začali pomalu a nenápadně bodově propadat, až jsme v jednu chvíli měli stejně bodů jako 7. Birmingham a náskok na 10. Bournemouth byl směšně malý. Dopadlo to tak, že jsme vycouvali z regulérního boje o titul (ztráta na čelo byla začátkem ledna jediný bod) do boje o play-off se ztrátou 15 bodů po 46. kole na druhý Blackbourne. To, že jsme i přesto uhráli play-off, je dáno hlavně ztrátami soupeřů. Kdyby naši soupeři tak často nezaváhali, tak jsme zůstali mimo TOP6.
Nejhorší to bylo v útoku, kde nezazářil ani narychlo podepsaný De Ketelaere, takže tady jsme odchod prvního útočníka Tiéhiho pociťovali silně a dlouho, vlastně se nám jej nepodařilo vyřešit po celý zbytek sezóny. A do prekérní situace jsme se pak dostali v březnu, kdy se postupně vykartovali dva stopeři a dva krajní beci, aby se pak Roberto (tou dobou už nejlepší hráč týmu) zranil na krásných 5 měsíců, takže jsme vlastně neměli téměř žádného obránce. Vše jsme tak museli dočasně lepit pomocí třech hráčů z U23. Což se bohužel opět negativně projevilo na našich výsledcích. No a play-off, jak už jsem říkal, to je vždy tak trošku o náhodě. Já jej pojal jako přípravu na
finále FA Cupu, takže jsem nečekal nic extra. Postup přes Reading byl jen něco navíc, Bristol pak vyhrál zcela zaslouženě, i když to tedy bylo těsné a nám neuznali branku. Každopádně příští rok
prý už postoupíme.
Co však vyšlo mnohem lépe, to byl FA Cup. Nutno říci, že
nám los prostě přál a vlastně nejen nám! Na rozjezd sice máme Bournemouth, který však byl v lednu z formy a my je snadno přehráli (oni se na nás teda chytli v lize o týden později

). Následně přišel lídr L2 Oldham, což však pro nás nebyl soupeř a výhra v tréninkovém tempu. Pak byl los opět příznivý a přisoudil nám Peterborough, kteří neměli šanci. Ale spíše bych to přirovnal k pravidlu, že "není důležité s kým hraješ, ale kdy s ním hraješ"! To vlastně platilo po celý FA Cup a nejen pro nás. Vždyť Peterborough (CH) postupně vyřadili Swansea a Chelsea (padli až s námi), Bristol City (CH) dokonce 3 týmy z PL (Watford, QPR a West Ham) a také padli s námi. A Sheffield, jenž byl až do posledních kol namočen do sestupu v PL, zdolal postupně Liverpool, Everton a Fulham.
Už po rozlosování semifinálových dvojic bylo jasné, že se do finále dostane tým z Championship a s teoreticky padajícím Sheffieldem, to vlastně mohly být týmy dva! To je něco nebývalého, neboť v FA Cupu byly za celou dobu kariéry ve finále pouze dva týmy z Championship - Huddersfield (2027) a Norwich (2029), ani jeden však nedokázal zvítězit. V reálu byl z nižší soutěže ve finále naposledy Cardiff (2008) a poslední vítěz z Championship byl West Ham v roce 1980. Z ještě nižší ligy se to pak povedlo pouze Tottenhamu v roce 1901, viz
FA Cup Wiki. Zápas proti Sheffieldu je tak naše největší šance za celou dobu kariéry a zároveň možná i jediná na následujících 10 let.
My jsme teda sice byli v dubnu a květnu celkem z formy, ale na zápasy FA Cupu jsme se vždy poctivě připravovali. A hlavně jsme měli v záloze jeden nečekaný trumf! Když už nám bylo nejhůř a útočníkům to nešlo, vrátil jsem do sestavy veterána Walda (už na čtvrtfinále proti Peterborough) a ten se odvděčil skvělými výkony - tři zápasy, PH 6.9, 2 asistence a 1 branka. To nejdůležitější jsem si však nechal až na finále - jiná taktika! Celý duben a květen, když už jsem věřil, že bychom to do finále mohli dostat jsem s hochy trénoval defenzivnější 4-3-3 s DZ. A v posledním zápase jsme ji praktikovali
de facto na jedničku, i když Sheffield vedl, tak nebyl o moc lepším týmem a Tait krásně proměňoval naše šance (
což se v prvním poločase Waldovi překvapivě nedařilo).
Mládež
Moje DB je asi rozbitá, protože mládežníci opět nehrají žádnou soutěž. Přitom týmy z VNL mají své U18 v lize, nechápu to. A na FA Youth Cup už jsem také zanevřel, soustředím se plně na úspěchy hlavního týmu.
Shrnutí
Nejdříve se pozastavím nad přestupy, což byl totální masakr. Na jedné straně se nám podařilo dobře posílit kádr a de facto jej téměř celý udržet pohromadě (alespoň v létě). Na straně druhé jsme však přišli o několik velmi talentovaných hráčů, což mě s výhledem do budoucna mrzí, a hlavně o kvalitního útočníka, což nám sezónu docela zkomplikovalo.
Přestupy se pak promítly i do samotných výsledků, kdy to zpočátku vůbec nešlo. Když už tým začal fungovat, tak jej přestupy zase rozbily a vlastně už se nám to nepodařilo napravit. Trochu mě mrzí, že jsem nevrátil Walda do sestavy dřív, ale chtěl jsem dát šanci mladíkům. Naštěstí mě to trklo včas, takže Waldo odehrál nejdůležitější zápasy sezóny a vlastně asi i své kariéry. Pro něj je rozhodně pozitivní, že pomohl vyhrát svůj poslední zápas v klubu a loučí se tak (sice už ne jako kapitán) s velkou trofejí. Mě osobně pak těší, že se nám konečně podařilo vyhrát "poslední zápas sezóny", tedy ten co rozhoduje o zisku trofeje.
Po dlouhých 135 letech jsme tak do Bury opět přinesli nějakou radost.
Dalo by se říci, že kancelář v tuto chvíli může skončit, neboť jsem splnil svůj cíl. Ale ještě jednu sezónu asi dám (víc už spíš ne, Anglie s rozbitou DB mě děsně unavuje), protože mě láká zahrát si s Bury evropské poháry. Věřím, že náš kádr má na to, uhrát nějaké zajímavé výsledky (tedy pokud seženeme útočníka).
Kompletní fotogalerie zde:
https://postimg.cc/gallery/Czw4w9F
Poznámky pod čarou
- Jak se může nevyplatit pád z Championship ukázalo Derby, které zažilo silný exodus z prvního týmu. Sice si vydělali slušné peníze (víc než naše celková bilance
), ale skládat takhle narychlo v L1 nový tým, to není žádná sranda. Samozřejmě se jim postoupit nepodařilo, když zůstali 10 bodů nad sestupem a zároveň 10 bodů od play-off.
Odpovědi
- luckymen - upřímně, mi ten výsledek nevadil. Možná to byla promarněná šance, která nás na několik let přiková v Championship (letos zkraje takový náznak byl), ale tam my prostě nyní patříme. Zase, letos jsme opět bojovali o přímý postup a v PO jsme se dostali dál, takže "Kdo ví?" Co mě však mrzí, je ten Carabao Cup, tam jsme mohli uhrát víc. Ale je třeba říct, že CP pak doma porazilo ManUtd 4-0! Víc mě samozřejmě sere ten letošní výpadek, ten bolí. Nevyhrát letos FA Cup, tak bych byl ze sezóny určitě zklamaný. Spokojenost může být jen, pokud v obou pohárech uhrajeme čtvrtfinále, nic menšího bych nebral. A upřímně, raději 2x semifinále, než postup do PL.
U těch přestupů jsem až zaskočený, jak "dobré" hráče jsme naverbovali, letos nám hodně pomohli s rozpočtem, ale škoda prodeje toho Smithe, ten se mi výhledově fakt líbil.