#20 - Sezóna 2030/31
Nová sezóna, která mi začala prakticky už 5. května po odchodu hráčů na dovolenou se stala hned na startu doslova utrpením, alespoň zpočátku. Měl jsem v kádru spoustu hráčů, kteří předváděli mizerné výkony v League Two, takže jsem neměl zájem si je nechat v League One. Ovšem posily se k nám nehrnuly, na to jsme velmi malý klub se zatraceně nízkou reputací, vzhledem k tomu, jaké hráče bychom potřebovali.
Realizační tým
Tady není moc o čem, realizační tým jsme notně upravili a posílili loni, letos jsem měl v plánu jen kosmetické změny. Náš realizační tým totiž stále patří mezi to
nejlepší v soutěži. Nakonec jsem nepodepsal nikoho, ale stále hledám manažera U18, trenéra U18 a nově také náborového analytika.
Odchody
Tady bylo jasné, že se rozloučím s některými hráči, kterým končí smlouva a pak s těmi, kteří hráli kulové už v L2. Zbytek jsem chtěl udržet, ne vždy se vše podařilo...
- Cherry (B), Fletcher (SZ), McCarrey (OZP a kapitán) + nějací nepotřební junioři - konce smlouvy a nedostatek kvality;
- Thompson, Scott - u nás nemají místo v sestavě, tak jsme vzali zavděk hostováním ať se ukáže, jestli u nás zůstanou (spíše ne);
- Quinlan - v mládežnických týmech se jen zhoršoval, tak jsem mu domluvil hostování a uvidíme, kam se za rok posune;
- Ridley - opět vývojové hostování, na první tým to ještě není, ale pokud se dostatečně zlepší, tak mu můžu dát příští rok šanci;
- James - myslel jsem si, že jej ztratím už loni v zimě, ale pak se zranil a zájem ochabl; nečekal jsem, že nabídka přijde už z kraje července, ale spokojenost je na všech stranách - Robbie se posune výš, my získáme peníze a bude u nás zadarmo hostovat, win-win;
- Buxton - hostování poslední naděje… které nevyšlo;
- Anderson (SZ/OZ) - jeho přestup k nám jsem si přál, ale po průlomové sezóně v National League, to šlo dolů, poslední dvě NL 6,78 a L2 6,72; hostování v Barnetu za plnou mzdu je vysvobození pro obě strany;
- MacKanzie (OZ) - jediná sezóna co se mu povedla bylo hostování u nás ve Vanarama North; poslední dvě NL 6,95 a L2 6,81 - tohle nejsou výsledky tahouna a důležitého hráče; nad nabídkou z Wrexhamu jsem neuvažoval ani sekundu!
- Hughes, Klass - vývojové hostování, které se v obou případech povedlo;
- Mole - nerad ztrácím nadějné mladíky, ale Mole k nám přišel zadarmo a na hostování v VNL North nic extra, nad nabídkou od Sheffieldu jsem vůbec neváhal;
- Mellor-Sanders - původní nabídku ve výši 275k € jsem odmítl, tak York vysolil půl mega, což byla výstupní klauzule; radost z přestupu nemám, neboť už nebylo možné najít náhradu;
Příchody
Příchody byly peklo! Nikdo k nám nechtěl, takže jsem musel vzít zavděk mladíky a juniory.
- Patrick Carr a Jamal Klass - dva křídelní obránci z juniorky Tottenhamu; Carr se propracoval do základu, Klass měl skvělé hostování a v základu bude již brzy;
- Powell, Grace, Davis, Love, Anastasi - doplnění týmu U18, věřím, že někdo z nich se nakonec do áčka prosadí;
- Moreiras - prodlouženo hostování; bohužel se mi hned z kraje přípravy zranil na půl roku

- Martin Kiely - tento přestup se může zdát poněkud zvláštní, koupit hráče z Lvl7, ale podle mě je to výborný OZ, kterého jsem sledoval 2 roky a hlavně to byl jediný aktuálně dostatečně kvalitní hráč, který měl zájem u nás hrát;
- Colin Webb - jediný obránce, kterého jsme byli schopni na začátku přípravy sehnat a rozhodně to bylo velmi vydařené hostování!
- Jeff Bailie - Towell nasraný, že moc nehraje (a nezlepšuje se); Cochrane pravidelně zraněný a naštvaný, že moc nehraje; a Gordon se jeví jako krok vedle; Bailie je tak dalším pokusem o nalezení kvalitní a spokojené brankářské jedničky;
Alespoň, že se mi podařilo hodně posílit mládežnický tým, to je asi cesta, kterou musím jít. Najít perspektivní mladé hráče, koupit je v cca 16 letech a pak si je vychovat pro Áčko.
Cíle
Hrát poklidný střed v League One (predikcím navzdory), otrkat se v pohárech a neudělat ostudu + samozřejmě vydělat v pohárech nějaké peníze. Ale také bych chtěl vylepšit naši obranu, útok patří jednoznačně k nejlepším, ale ta obrana je špatná už dlouhé roky. A není to dáno jen kvalitou hráčů, ale bohužel i taktikou.
Zápasy
Přípravu jsme si letos poprvé zpestřili tréninkovým kempem, který se však konal pouze v nedalekém Liverpoolu. Kde nás prověřily 3 týmy League One (z toho dva tedy spadly). A pak jsme si zahráli domácí
BORO Cup za účasti Wiganu, Radcliffe Boro a Stockport County - domácí turnaj jsme samozřejmě
vyhráli. V pohárech přišly změny - už jsme jich nehráli tolik a poprvé jsme se také podívali do Carabao Cup. Naopak už se nás netýká FA Trophy (což mě mrzí) a naštěstí už ani Challenge Cup ve Skotsku.
- Carabao (EFL) Cup - asi nejzbytečnější pohár ze všech. Nulové odměny za postup a jen zbytečně pohár zabírá prostor k tréninku. Alespoň dostali šanci hráči širšího výběru a nevedli si špatně. Ani v něm nevidím cestu do pohárové Evropy.
- EFL Trophy - neříkám, že je to zbytečný pohár, ale těch zápasů bylo moc, takže jsem byl rád, že jsme letos “jen” postoupili ze skupiny.
- FA Cup - naše hlavní soutěž a hlavní zdroj příjmu, škoda jen, že zápas s Liverpoolem jsme odehráli doma.
V lize to pak byla překvapivě hezká písnička už od startu ligy. Sice jsme dostali nařezáno od Sunderlandu, ale v sedmém kole už jsme byli na
špici League One! A pak začaly různé slovní přestřelky, zaujala mě zvláště ta s
Wimbledonem, který se v té době nacházel na 22. místě, zatímco my byli 3. Tak nějak nechápu, jak si mohli dovolit říct, že se nezachráníme, vzhledem na aktuální výsledky. Samozřejmě jsem jim zavřel pusu hned při nejbližším vzájemném utkání. A pak musím ještě zmínit zápas s Prestonem v listopadu, kde zahrál skvěle
Kiely a vlastně
celý tým.
V League One jsme pak byli jediným týmem, který v zimním přestupním období neposiloval - podle mého to nebylo zapotřebí. Na jaře se pak rozjel kolotoč výměn trenérů, takže jsem mohl přejít např. k Huddersfieldu nebo Swansea. Trochu mě mrzí přestup
Mellor-Sanderse, kterého bych klidně pustil v létě, ale on se rozhodl odejít už v březnu, kdy jsem neměl šanci za něj najít náhradu.
Po vypadnutí z pohárů to pak bylo v lize jako na houpačce, protože nás doběhl nekvalitní terén. Z prosince a ledna se nám postupně přesunulo hned 5 utkání a nahuštěný program si vybíral svou daň ve výsledcích, neboť jsem musel kvůli únavě a karetním trestům značně rotovat sestavu. Ale srovnání všech zápasů (nás i soupeřů) jsme se však docela nečekaně ocitli na
druhém místě před Salfordem, asi o skóre, protože jsme s nimi měli pasivní bilanci 0-1-1. Do konce sezóny zbývalo 6 utkání a my tak drželi pozici zajišťující přímý postup do Championship. Naše cílová soutěž byla velmi blízko a to o pár let dříve, než jsem plánoval.
A závěr byl jako na houpačce. Po první porážce stále druzí, neboť chybují i soupeři, ale pak už se před nás dostává Stoke, abychom byli po
dalším kole druzí opět my. A pak přišlo
45. kolo, které přineslo zcela nečekané výsledky! Že by totiž prohrál Cardiff i Stoke, to by mě ani ve snu nenapadlo. Ale stalo se a my i díky tomu slavili
postup už kolo před koncem. Zajímavostí je, že si Salford odstřelil v posledních 5 kolech i šanci alespoň na play-off.
Nutno však říct, že postup tak trochu nevítaný. O naše hráče je zájem z “vyšší míst” a já fakt nevím, jak ten kádr budu skládat. Další věcí je zvýšení finanční zátěže, kterou sebou postup nese. Přitom se snažím
šetřit každé € pro další rozvoj klubu. Na druhou stranu musím říct, že postup není, vzhledem k celé sezóně až tak nečekaný. Vždyť naši hráči patří svými výkony mezi nejlepší v lize, v TOP10 jich máme hned pět. A Waldo se nestal nejlepším střelcem jen kvůli zranění, ale přesto máme 3 hráče v TOP10 mezi střelci.
Komu to letos naopak nešlo, byli mládežníci, kteří vypadli již v prvním kole FA Youth Cup po porážce s Sheffieldem. Přesto jsem opět udělal něco proto, aby byli mládežníci více konkurenceschopní, jen to nebyl nábor. A přestupy popíšu zase až příště.
Kompletní fotogalerie zde:
https://postimg.cc/gallery/S4RWkJB (nějaké zajímavé zápasy, sezónní souhrny i další zajímavosti, které jsem tady nezmiňoval)
Poznámky pod čarou
- Jsem dement! Já si celou dobu myslel, že Bury Town je ze stejného města, akorát to je tým ze zcela jiné části Anglie (Bury St Edmunds). No co už, teď už s nimi tak moc spolupracovat nechci, ale aspoň chápu, proč s námi nechtěli moc hrát přáteláky

- Na nějakém blogu jsem našel zmínku, že za výsledky hodně stojí trenérský tým. Že není třeba mít nejlepší hráče, ale dobrá taktika a skvělý staff umožní “vymáčknout” z hráčů víc, než na co by měli mít. Co Vy ostatní na to?
- SPOILER - svět se v prdel obrátil! Klub pravděpodobně postaví nový stadion!!!
Odpovědi
- luckymen - jo u posil jsem se trochu utrhl ze řetězu, stejně jako letos, ale když nemáš nábor jinak to nejde. Já bych zase jako nejlepší posilu z předchozí sezóny považoval Trevora Thompsona, viz letošní statistiky. A poháry byly super, Skoti museli čučet jak tele na nové vrata
Škoda jen FA Trophy, ten jsme měli vyhrát, neboť už si tento pohár nejspíše nezahrajeme, to mě trošku mrzí. A jinak jsi měl pravdu, že teda profrčím i tu L1, což fakt nechápu - asi nováčkovské štěstí.