FC Barcelona
Sezona 2021/2022
První sezonu v Katalánsku mám zdárně za sebou. Jak se mi v ní vedlo?
Přestupy a příprava
Realizační personál
Jako první jsem se pustil do čistky zaměstnaneckého štábu, neboť jak už jsem říkal u jiných štací, u něj to vše začíná. Zbavil jsem se takřka veškerých přebytečných členů z ér
Ronalda Koemana či
Quiqueho Setiéna. Z kvanta příchodů zmiňme experta mezi fyzioterapeuty
Lievena Maesschalka, návrat
Bojana Krkiče seniora či akvizici ikony Arsenalu,
Dennise Bergkampa. kuriozitou je pak podpis Chilana
Manuela Pellegriniho, bývalého kouče Realu Madrid, který v únoru rozšířil naši skautskou síť. Na konci sezony nám ještě Cádiz ukořistil
Óscara Lópeze, kterého jsem u kormidla mládeže nahradil mým oblíbeným útočníkem a jedním z hráčů Pepovy éry,
Davidem Villou.
Odchody
První přestupové okno zůstalo zavřené, což mi tolik nevadilo, jelikož jsem si mohl o to detailněji prohlédnout to, co mám k dispozici. A nutno hned takto od podlahy říci, že nic moc. Spíše nic. Jako první úkol jsem si dal ulevit mzdovému rozpočtu, což znamenalo se rozloučit s těmi, kteří berou pořádné pálky a kolikrát už nezaslouženě. Jediný, nad kým jsem se rozmýšlel déle, byl
Sergio Busquets, ovšem při pohledu na talenty, které v poslední době vyplivla
La Masia, jsem se rozhodl prodat i jej.
Gerard Piqué od doby, co se začal fušovat do tenisu a herního průmyslu, studovat školu v Americe a vést FC Andorru, šel také výkonnostně dolů a tak jeho odchod nepostrádal logiku.
A takový
Jordi Alba měl být prodán už někdy od ostudného klání s Liverpoolem v semifinále Ligy mistrů a mnohem důkladněji se měla řešit jeho náhrada (nebo dopřát více prostoru
Lucasi Dignemu). Totéž platí i o pravé straně, kde jsme
Daniela Alvese nahradili ... Danielem Alvesem. Loučil jsem se - ač nerad - i se
Sergim Robertem, který pobíral taktéž velkou gáži a tak jsem se rozhodl jej zpeněžit.
Philippa Coutinha si vybral Manchester United a do Benfiky jsem poslal gólmana
Norberta Neta. Odchody hráčů jako
Sergiňo Dest,
Moussa Wagué či
Martin Braithwaite pak ponechám bez delšího komentáře - takoví hráči zkrátka nemají ve velkoklubu typu Barcelony co dělat.
Problém tedy nastal jen u
Samuela Umtitiho s
Ousmanem Dembélém, kteří se lidově řečeno zasekli a nechtěli se hnout z místa. Oba tedy opustí klub po vypršení smlouvy, druhý jmenovaný křídelník pak zná i svou budoucí destinaci a to mnichovský Bayern. Nutno dodat, že jsem oba zkoušel i v zápasech a svými výkony mě utvrdili v tom, že chybět nebudou. Zde je hra velice reálná skutečnému stavu a za to dávám vývojářům palec nahoru.
Příchody
Už mí předchůdci vyjednali příchod
Emreho Demira, k němuž dojde až příští rok na začátku sezony. A nebude jediným. Na volném trhu se mi totiž povedlo podepsat několik kvalitních plejerů. Z Olympique Marseille dorazí pod vrchol Montjuïc
Boubacar Kamara - francouzský středopolař či v případě potřeby obránce. Za konečnou sumu ve výši 1 milion eur dorazil i
Matías Arezo, což je vycházející naděje do útoku, kterou jsem obratem nechal hostovat v jeho domovském River Plate z Uruguaye.
Opravdovou bombou je však akvizicie
Kyliana Mbappého z PSG, kde jsem si řekl, že pokud nám oni můžou zadarmo ukořistit legendu a pro mnohé - včetně mé maličkosti - nejlepšího hráče na světě,
Lionela Messiho, já jim mohu takto uzmout jejich klenot. Za peníze tedy i kvůli prodeji
Clémenta Lengleta a přístupu Umtitiho, kde jsem byl nachystaný dávat šance i mladíkům z béčka, přišel v lednu pouze
Dan-Axel Zagadou. Čtyřiadvacetiletý stoper z Borussie Dortmund nás stál 27 a půl milionů eur.
Přátelské zápasy
Na konci července nás nejprve čekalo turné po Asii, konkrétně pak v Jižní Korei. Zde jsme vyzvali trojlístek týmu a všechny shodně porazili 1:0. Následoval každoroční souboj o pohár nesoucí jméno zakladatele, Joana Gampera. Namísto jednoho zápasu ale došlo ke změně formátu na souboj čtyř celků. Nejprve jsme prohráli po penaltách s londýnskými
The Gunners. V souboji o třetí místo nás porazili
Les Gones, neboli Olympique Lyon. V přípravných zápasech ale vedl tým můj asistent a šlo hlavně o nabití kondice a seznámení se s taktickými pokyny, výsledkově jsem se nad nimi vůbec nepozastavoval.
Shrnutí působení A-týmu v soutěžích
Španělská nejvyšší soutěž pro nás dá se říct nebyla prioritou, jelikož jsem tušil, že s tím, co máme v týmu, na titul nemůžeme pomýšlet. Opak se nakonec i po změně formace z 4-1-2-2-1 na 4-2-3-1 stal pravdou a my 3 kola před koncem okupovali nejvyšší příčku a to spolu s Villarrealem a Realem Madrid, který měl stejný počet bodů. Debakl od Žluté ponorky nám ale definitivně ukončil jakékoliv naděje a po plichtě s městským rivalem z Espanyolu jsme mohli být rádi za 4. místo, které ale stále zajišťuje účast v nejprestižnějším klubovém turnaji na starém kontinentu. Co mě mrzí je titul pro šťastlivce z Madridu, více jsem osobně přál úspěch družině Unaie Emeryho.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ve skupině jsme dostali schůdné soupeře a to portugalskou Benfiku, francouzské Lille a švédské Malmö. Až na porážku na Stadionu světla jsme všechny zápasy vyhráli a šli tak do playoff z prvního místa. Hned v osmifinále jsme pak vyfasovali PSG, o jehož postupu rozhodl prakticky pouze a jen náš budoucí hráč. Mega-talent připomínající zjevem Donattella z Želv ninja nastřílel v obou zápasech celkem tři góly. Nutno dodat, že v odvetě jsme měli blízko k dramatu. Nejsem však nijak znechucený nebo rozzlobený - ostatně došli jsme dál, než ve skutečnosti, kde na jaře čeká na Blaugranas Evropská liga a v ní Neapol. Na závěr jen poznámka - celkovým vítězem se stal Liverpool po těsné výhře 1:0 s naším pokořitelem.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
V poháru jsme nejprve porazili Zaragozu 3:2, aby nám velmi brzo vystavil stopku Laviho oblíbený Real Valladolid, ovšem jak říkám, první sezona je na seznámení se situací a prvními kroky, což naštěstí chápalo i vedení. Dodávám, že v poháru jsem dával hodně šanci náhradníkům a to včetně brankářského postu. Pohár nad své hlavy pozvedli hráči Valencie, kteří přehráli v posledním duelu Real a například ve čtvrtfinále poslali domů i Atlétiko.
V lednu nás čekalo dostaveníčko v Saúdské Arábii, kde se čtyři nejlepší týmy Španělska vydaly opět zabojovat o zisk španělského superpoháru. Ještě než jsme se ale na Blízkém východě stačili zahřát, prvním expresem domů nás poslal Athletic, jenž nám uštědřil lekci z produktivity a po výsledku 0:3 postoupil do finále. V něm vyzval Real, který se do něj dostal tak tak výhrou na penalty. A také tento souboj dotáhl až do rozstřelu. V něm ale byli úspěšnější zástupci Bilbaa, kteří tak brali cenný skalp.
Z nějakého pro mě stále nepochopeného důvodu jsme ještě v létě po skončení všech soutěží odjeli znovu do Saúdské Arábie odehrát Mistrovství světa klubů. Pravděpodobně to bylo za čtvrtfinálovou účast v Champions League z předchozí sezony, kde ještě mému předchůdci vyprášil kožich mnichovský Bayern. Každopádně jsem této soutěži vůbec nevěnoval pozornost a po úvodní skupinové přestřelce s hokejovým skóre 4:5, kterou vyhrálo Flamengo, jsem v druhém klání s Al-Ahly nechal hrát náhradníky a po těsné prohře 0:1 jsme se vraceli domů. Vítězem celého turnaje se stal Liverpool, který porazil ve finále Bayern Mnichov 3:2.
Hodnocení A-mužstva
Brankáři
Mezi třemi tyčemi strávil drtivou většinu času
Marc-André ter Stegen a ačkoliv nás několikrát podržel svými typickými heroickými výkony, i na něm jsem si všiml, že už to asi lepší nebude. Nehledě na to, že celý rok brečel, že jsem pustil Albu a nedal Baldému slíbenou minutáž na hřišti. Silně uvažuji o jednom brankáři, který by byl za pakatel a v případě potřeby by jej dokázal i nahradit, nicméně pořád je to světová špička a počítám s jeho setrváním. Zároveň byl nominován na lavičku Equipo de la temporada v LaLize.
Iňaki Peňa se jako dvojka příliš neblýsknul a rozhodně budu zvažovat jeho budoucnost - ideálně bych jej poslal někam na hostování, aby chytal pravidelně a ne jen pár utkání do roka.
Obránci
Velice mě překvapil
Ronald Araújo, o němž jsem měl zkreslené mínění. Jedná se o skutečně kvalitního obránce (což potvrdila jeho nominace do týmu roku) a doufám, že kolem něj postavíme naši obrannou čtveřici. Stejně tak zazářil
Óscar Mingueza, jehož jsem v předchozích ročnících prakticky hned prodával anebo jej stavěl na střed defenzívy. Na pravém kraji ale nechyboval a naopak podával velmi solidní výkony, které mu dokonce vynesly hned 7 cen pro nejlepšího hráče utkání.
Éric García nebyl špatný, ale vybral si hned několik nepovedených momentů, které přikládám nezkušenosti. Vlevo dostal hodně prostoru mladičký
Alejandro Baldé a nutno dodat, že to nebyla úplná ostuda.
Středopolaři
Záložní řadu vedl prakticky neustále
Frenkie de Jong a doufám, že tomu bude i nadále. Více zasunutý zahrál poměrně dost duelů
Nico González a toho jsem točil spolu s dalším supertalentem z domova,
Gavim. Oba mě přesvědčili, že bude v nejlepším zájmu si je nechat. Před nimi hrál nejvícekrát
Pedri, který je prostě senzační. A když nemohl, zaskočil na jeho místě
Riqui Puig - raději bych byl asi za
Carlese Aleňu, ale ten už delší dobu hraje v Getafe. Puiga bych si rád nechal, nicméně výkony v porovnání s mladšími kolegy nejsou tak dobré. Z Besiktase se nám má vracet
Miralem Pjanič, ovšem tomu už jsem v průběhu roku naznačil, že si má prodat veškeré nemovitosti na území Barcelony - u mě mu pšenka nepokvete.
Křídelníci
Když byl zdravý a ve formě, byl
Ansu Fati k nezastavení. A když se mu nevedlo dle představ, posunul se na hrot jako Zatažený útočník a jeho post zaujal Depay, který zde taky umí. Na opačné straně se protočilo několik hráčů - nejvíce odehrál
Álex Collado, který nenadchl, ale ani neurazil. Totéž se dá říci o
Yusufu Demirovi, jenž u nás hostoval z Rapidu Vídeň a měli jsme i opci na 10 milionů eur, nicméně raději upřednostním domácí talent + se nám z hostování má vrátit o něco kvalitnější
Francisco Trincao (pokud nebude prodán) a
Antoine Griezmann. S Francouzem ale nepočítám, už jen kvůli jeho absurdnímu platu.
Útočníci
V útoku nás opravdu tlačila bota. Jak bylo řečeno výše,
Luuk de Jong dostal pár šancí a i když několik gólů dal, dlouhodobou perspektivu v něm nemůže vidět nikdo.
Sergio Agüero u nás odehrál více, než v reálu, nicméně taky to nebyla žádná hitparáda. Číselně pak vycházel nejlépe
Memphis Depay, který v jednom zápase dokázal téměř zastínit i Messiho, aby z toho v následujících dvou podal silně podprůměrné výkony. Vzhledem k tomu, že nás posledně jmenovaný Nizozemec nic nestál, určitě bych si jej rád ponechal v kádru aspoň na lavičku. Kun asi půjde zkusit své štěstí do světa. Jedním okem už sleduji i mladíka
Estanise Pedrolu nebo
Fabiana Luzziho.
Kádr | Statistiky | Taktika | Dynamika
Ostatní výběry
FC Barcelona B
Béčko postoupilo ze třetí nejvyšší soutěže do druhé zvané LaLiga SmartBank, čímž se aspoň konečně uleví mému stařičkému procesoru, jelikož můžu všechny soutěže pod ní vypnout. V Primera RFEF Footters, konkrétně pak její 2. skupině, nedala nikomu šanci a před druhým Albacete skončili svěřenci
Sergiho Barjuána s náskokem 22 bodů a rozdílem ve skóre +62.
Juvenil A
Naše devatenáctka opanovala ligu, kde nechala o 4 body za sebou druhé rivaly z Espanyolu, a také Mládežnickou ligu UEFA. V ní ve skupině smetla dvojcifernými příděly Malmö i Benfiku a postupně prošla až do finále, kde narazila na vrstevníky z Atlétika a po výsledku 5:1 z toho bylo přesvědčivé vítězství a převzetí trofeje. V domácím poháru zůstala těsně před branami úspěchu a to v semifinále na úkor později vítězných mladíků
Los Blancos.
Informace z klubu
- Dluh se povedlo dostat pod miliardu a to na sumu kolem 900 milionů eur.
- V průběhu sezony jsem vystudoval první dvě trenérské licence - to jest Národní C a Národní B. Dále jsem v druhé polovině sezony dostal nabídku na prodloužení smlouvy, kde jsem si nechal razantně snížit plat (na nejnižší možnou hranici 200 tisíc eur), naopak navýšit počet let (na maximum 5) a přidat bonusy za vítězství ve všech soutěžích (vždy po 500 tisících eur).
- Na tiskové konference jsem vydržel chodit jen chvíli, protože nejsem placený od tlachání s médii, které jsou navíce naprostou žumpou - znalí vědí, že ve Španělsku je tomu tak obzvláště. Při představení posil jsem se zúčastnil vždy a totéž platí i pro rozhovory před či po zápase. Zde jsem se ovšem nebál několikrát rozhovor předčasně ukončit anebo poslat rovnou asistenta.
Důvěra vedení | Finance | Souhrn zranění