_________________________________________________________________________________________________________
2041/2042
Myslím, že tento rok sme český prestupový trh rozsekali na márne kúsky. To, čo sme predviedli bolo niečo neskutočné, ale poďme pekne poporiadku. Odchody by som rozdelil do niekoľkých kategórii, pričom začneme tou najlepšou. Hervé Coulibaly, náš zlatý chlapec. V lete sa oňho zaujímala Chelsea, ktorá však posielala trápne ponuky vo výške max. 8 miliónov €. Už som bol pomaly zmierený, že ho predáme za nejakých 10 miliónov, až sa do hry vložil Arsenal a to bola naša záchrana. Kanonieri nám ponúkli 16 miliónov, napokon sme sa dohodli na 28. A potom to prišlo. Ozval sa aj Bayern, ktorý prihodil ešte 10 miliónov, takže Coulibalyho sme predali za 38 miliónov € + 50% z ďalšieho prestupu. Hervé, ďakujeme za všetko a prajeme ti ešte jeden veľký prestup! Mike Boahen, náš druhý africký klenot. Uňho to také dramatické nebolo, nakoľko Tottenham vyplatil jeho výkupnú klauzulu, takže na účte nám pristálo ďalších 13,5 milióna €. Druhou kategóriou hráčov boli odchody talentovaných mladíkov, ktorí u nás toho veľa nenahrali. Takto odišlo africké trio Jeff Obeng, Ibrahima Irié Bi, Michael Okeke. Za nich nám Liverpool, Inter a City zaplatili dokopy 27 miliónov €. Treťou kategóriou boli nechcené odchody. Tu patria útočník Aleš Boček a stopér Tim Majcen. Obaja patrili medzi naše opory, no obaja boli v klube nespokojní. Boček chcel novú zmluvu, ktorá bola mimo našich možností a Majcen bol dlhodobo nespokojný, lebo som mu do tímu nepriviedol žiadneho kamaráta (

). Obaja si našli nové pôsobisko v Serii A. Dokopy sme na nich zarobili takmer 11 miliónov €. Ďalšou, predposlednou kategóriou, boli hráči, s ktorými som už nerátal. Tu sa napokon ocitli traja hráči - Andrea Belotti, Nicholas Luboyera a Ousmané Traoré. Prvých dvoch sme predali na Slovensko, Traorého do Poľska. Čistý zárobok vyše 3 milióny €. A napokon, opäť sme poslali niekoľko hráčov na ročné hosťovanie. Vo všetkých prípadoch išlo o mladíkov, ktorí by u nás nehrali pravidelne a tak sme radšej zvolili túto cestu. Prestupový zárobok sa napokon zastavil na sume 93 miliónov €!
Predseda klubu FK Drnovice po príchode do svojej kancelárie, leto 2042
Odchádzajúcich hráčov bolo potrebné nahradiť a myslím, že sa mi to celkom podarilo. Do základnej zostavy sme získali niekoľko talentovaných mladíkov, ktorí sa nám za ponúknutú šancu odvďačili výbornými výkonmi. Pravé krídlo
Brahima Dabo skvelo nahradil N´Guessana (škoda len, že sa na jar nepríjemné zranil), stopér
Uroš Miladinović sa okamžite stal lídrom našej obrany a to aj napriek tomu, že má len 18 rokov. Fantastický bol aj brankár
Demis Zimmerhofer, ktorý si na svoje konto pripísal hneď 26 núl. Veľmi ťažkú úlohu mal juhoafrický stredný záložník
Thabiso Matšoele, ktorý mal nahradiť Coulibalyho a myslím, že sa mu to podarilo viac než dobre. Do základu sa dostal aj český záložník
Ondřej Koukal, ktorého som využíval na DM (Ondřej sa stal našou najdrahšou posilou, keď sme za neho zaplatili 4 milióny €). Zaujímavo dopadol aj súboj na hrote útoku, kde si to rozdali
Vladimír Chvěja a
Mario Abadía, pričom určiť víťaza si netrúfam, nakoľko obaja hrali slušne aj keď obaja ešte majú priestor na zlepšenie. Okrem týchto hráčov do tímu pribudol aj
Adama Diawara, ktorý však prevažne plnil rolu náhradníka,
Abdul Sidibé, ktorého sme obratom poslali na hosťovanie a
Kweku Tefler, ktorý bol na rozhraní základu/lavičky. V závere sezóny sme do tímu dotiahli aj brazílčana s nemeckým pasom
Geovaneho, ktorý sa v hodnotení top50 talentov umiestnil na 17. mieste, pričom bol bez klubu. Takže som ho podpísal aj bez skautingu a vyplatilo sa, nakoľko vyzerá veľmi sľubne. Do juniorky sme ešte pritiahli mladého útočníka
Vítězslava Šípka.
_________________________________________________________________________________________________________
Letnú prípravu sme už tradične odštartovali na turné po Slovensku, kde sme tentokrát vyzvali najlepšie slovenské celky. Po návrate domov sa nám podarilo vyhrať domáci FMS Cup, na ktorom sme zdolali Salzburg a Kodaň. V závere prípravy sme si ešte z chuti zastrieľali proti Pivínu.
Na úvod zimnej prípravy sme dokázali vyhrať Zimní ligu, kde sme v konkurencii Kolína, Feyernoordu a Olympiacosu uhrali 7 bodov, čo nám stačilo na celkové prvenstvo. Potom už nasledovala Tipsport liga, ale v nej sme tentokrát úspešní neboli. Skupinou sme síce dokázali prejsť, keď sme vyhrali s Líšňou i Opavou a bod uhrali s bratislavským Slovanom, ale následne sme v semifinále nestačili na Bohemku. V závere prípravy sme ešte stihli až prekvapivo ľahko zdolať Galatasaray i Celtic.
Ako obhajcovia titulu sme do ligy nevstúpili práve najlepšie. Příbram sme síce tesne zdolali, ale potom sme prehrali so Slaviou a len bod uhrali s Budějkami. Navyše sme v týchto zápasoch dostali až 6 gólov, čo rozhodne nebolo ideálne. Potom sa však do brány postavil Zimmerhofer a aj vďaka nemu sme nabrali skvelú formu. 12 nasledujúcich zápasov sme nepoznali chuť prehry, pričom hneď 10 z týchto zápasov sme vyhrali. Keď už som spomínal vplyv Zimmerhofera, tak to dokazujú aj štatistiky, nakoľko v týchto zápasoch dostal len 3 góly. Skvelú sériu nám prekvapivo uťala až Příbram, ktorej sme 1. decembra podľahli 0:2. Našťastie to na nás nezanechalo žiadne stopy. O 7 dní sme v dôležitom zápase zdolali Slaviu, následne i Budějovice a Jablonec, takže jesennú časť sme zakončili troma výhrami v rade a navyše bez inkasovaného gólu.
Po jeseni sme teda zimovali na čele tabuľky, pričom na Slaviu sme mali 5 bodový náskok.
Aj jar sme odštartovali vo veľkom štýle. 9 zápasov bez prehry, z toho hneď 8 víťazných. Prvú prehru v jarnej časti nám pripravila až Sparta, ktorá nás v predposlednom kole základnej časti zdolala na jej ihrisku 1:0. Následne sme ešte stihli zdolať ostravský Baník a základnú časť sme mali úspešné za nami. Kto by si podľa výsledkov myslel, že titul máme pomaly v kapse, ten sa šeredne mýlil. Podobnú formu totiž mala aj Slavia, takže po základnej časti sme na ňu mali len 2 bodový náskok. Do skupiny o titul sme vstúpili výhrou v Jablonci, ale potom sme nezvládli kľúčový zápas so Slaviou a sešívaní sa pred nás dostali o 1 bod. Následne sme síce zdolali Liberec, ale v predposlednom kole nás zdolala Sparta, čo bola veľká škoda, nakoľko Slavia v tom istom kole len remízovala. Pred posledným kolom sme teda na pražský celok strácali 2 body a prípadný titul nemali vo svojich rukách. Posledné kolo sme zvládli, s Baníkom vyhrali 3:1. Z Prahy k nám dorazila správa, že Slavia len remízovala, takže sme mali na konte rovnaký počet bodov - 82. V náš prospech hralo skóre, ktoré sme mali +45, zatiaľ čo sešívaní "len" +44. V hlave som už spriadal majstrovské oslavy, no potom som zistil, že o titule rozhodujú vzájomné zápasy. Dovidenia, titul ide do Prahy!
V MOL Cupe som tento rok dával šancu najmä menej vyťažovaným hráčom. Na výsledkoch to bolo vidieť, keď sme hneď trikrát vyhrali len o gól, pričom s Příbramou až po predĺžení. Aj napriek tomu sme to však dotiahli až do finále, čo som bral ako úspech. Bohužiaľ, vo finále sme totálne vybuchli, keď sme Jabloncu podľahli 3:0, čo bolo dosť veľké sklamanie.
V lete nás čakalo posledné predkolo Ligy majstrov. Súperom nám bol belgický celok Club Brugge. Predpokladal sa vyrovnaný dvojzápas a na ihrisku sa to aj potvrdilo. Napokon z toho bol náš tesný postup, keď sme doma vyhrali gólom z penalty, aby sme následne v Bruggách uhrali postupovú remízu 1:1. Následný los základných skupín nás nešetril, keď nás poslal do skupiny H, kde už boli Bayern, Chelsea a Lazio. Do skupinových bojov sme teda išli s malou dušičkou. Na úvod nám Bayern pripravil peklo a prehru 5:0,
ktorú si po zápase odskákali aj moji zverenci. Následne sme doma dostali trojku od Chelsea a situácia bola zlá. Potom nás už čakal dvojzápas s Laziom. V Ríme sme nehrali dobre, ale pomohlo nám vylúčenie domáceho hráča v 30. minúte zápasu. Aj napriek tomu sme inkasovali ako prví, ale v závere zápasu som sa rozhodol staviť všetko na jednu kartu - ofenzívu. Matšoele vyrovnal a Abadía nám v 93. minúte vystrelil tri body! Odveta doma už bola vyrovnanejšia. Vzadu sa nám podarilo udržať nulu a keď náš kapitán Jožko Koudelka premenil penaltu, bola z toho druhá výhra a istota 3. miesta! V posledných dvoch zápasoch sme prehrali s Chelsea i Bayernom, no v týchto zápasoch sme už ukázali viac futbalovej kvality. 3. miesto nás teda poslalo do Európskej ligy.
V 1. vyraďovacom kole nás čakal chorvátsky Hajduk, s ktorým sme sa stretli aj minulý rok v Konferenčnej lige. O postupujúcom bolo rozhodnuté už po domácom zápase v ktorom sme chorvátsky tím zničili 4:0, keď sa hattrickom zaskvel Chvěja. V 2. vyraďovacom kole sme nastúpili proti Udinese. S Talianmi sme odohrali dva vyrovnané zápasy. Ťahala nás predovšetkým skvelá defenzíva, ktorá dokázala v oboch zápasoch udržať čisté konto. Do štvrťfinále sme napokon postúpili po dvoch výhrach 1:0. V ďalšom kole nás čakala Fiorentina, ktorá nás minulý rok vyradila v Konferenčnej lige. Tentokrát však bola situácia oboch tímov diametrálne rozličná, najmä teda v tábore nášho súpera. Fialky totiž nemali práve najlepšiu sezónu, nakoľko sa v lige nachádzali až na 11. mieste a to sme chceli využiť. Doma sme taliansky celok zničili 4:0, takže v odvete som si mohol dovoliť luxus a postavil som náhradníkov. Tí vo Florencii prehrali 2:0, ale na našom postupe sa nič nezmenilo. Bolo jasné, že v semifinále sa už ľahkého súpera nedočkáme. Napokon nám los prisúdil nemecké Lipsko. V prvom zápase na ihrisku súpera sme nehrali dobre, domáci nás v podstate celý zápas pučili a nebyť skvelého Zimmerhofera, prehrali by sme aj viac ako 2:0. V domácej odvete sme teda mali poriadne ťažkú úlohu. No úvod zápasu sme mali ako z rozprávky. Prvých 30 minút sme hrali famózne a už v 26. minúte sme zmazali náskok nemeckého tímu. Potom sa hra vyrovnala, žiadne mužstvo nechcelo urobiť chybu. O osude dvojzápasu napokon rozhodol až samotný záver zápasu. V 87. minúte rozjasal zaplnený štadión Thabiso Matšoele, ktorý strelil náš tretí gól z priameho kopu, čím spečatil náš triumf 3:0 a zároveň nám zabezpečil nečakaný postup do finále!
Čakalo nás teda historické finále a to nie len pre náš klub ale i pre celý český futbal, nakoľko sme sa do finále Európskej ligy dostali ako prvý český tím v histórii. Finálový zápas sa hral na Aviva Stadium v írskom Dubline a našim súperom boli liverpoolskí The Reds. Čo sa týka nášho tímu, tak do finále sme šli v takmer plnej sile, nakoľko nám chýbal len dlhodobo zranený Dabo. Do zápasu som poslal túto zostavu:
Zimmerhofer - Lischka, Miladinović, Bassolé, Koné - Koukal - Matšoele, Koudelka (C) - Chvěja, Abadía, Valrygg
Favoritom bol, samozrejme, anglický celok. Našim cieľom bolo prečkať očakávaný, úvodný tlak. No, napokon ostalo len pri cieľoch. 1. minúta, Demian Aime dáva hlavou na 1:0. 10. minúta, Demian Aime dáva na 2:0, pričom gól musí potvrdiť až VAR. 12. minúta, faul v našej 16tke, VAR potvrdzuje penaltu a Aime strieľa hattrick. 19. minúta, Aime sa dostáva za našu obranu a krížnou strelou zvyšuje na 4:0! Čo vám j*be? Veď my tu dnes dostaneme desiatku.
Lucky Man po góle Liverpoolu na 4:0
O víťazovi finále tak bolo rozhodnuté prakticky už po 20 minútach. Liverpool od stavu 4:0 trochu zvoľnil tempo, do hry sme sa konečne dostali aj my. V 25. minúte sa nám podarilo znížiť, keď sa presadil Matšoele. To anglický celok trochu vyviedlo z miery, no stále boli na koni. Ako sa neskôr ukázalo, dôležitý bol záver polčasu. V ňom sa nám podarilo streliť 2. gól, keď sa po centri Valrygga presadil Abadía. Do kabín sa teda šlo za stavu 4:2 pre The Reds. Druhý polčas sa hral prevažne v strede poľa, bez nejakých výraznejších šancí na oboch stranách. Potom prišla 78. minúta a v nej dosť šťastný gól z kopačky nášho Diawaru, ktorý využil zavar po rohovom kope. Jasný zápas sa zrazu zmenil na drámu. Liverpool však dobre bránil a tak nás do žiadnej šance nepustil. Potom však prišla posledná, štvrtá minutá nadstaveného času a v nej dlhá lopta za liverpoolskú obranu na rozbehnutého Abadíu, ktorý sa rútil sám na brankára Araúja. Vystrel! Kričala celá naša lavička. Boha, ten blázon ide do kľučky, pomyslel som si v duchu. Náš "blázon" to však zvládol. Obišiel Araúja, loptu zasunul do prázdnej brány a vyrovnal na 4:4! Kurv* jo, toto je ako v nejakej počítačovej hre!
Mario Abadía oslavuje vyrovnávajú gól na 4:4
Snáď nikto na štadióne i vo svete neveril, čo sa nám podarilo, no nám sa to naozaj podarilo. Čakalo nás teda predĺženie. V ňom oba mužstva ukázali svoju kvalitu. Hralo sa hore-dolu, jedna akcia striedala druhú. Obaja brankári museli predviesť niekoľko skvelých zákrokov, aby udržali svoje mužstvo v hre. O osude zápasu napokon rozhodla 115. minúta. V nej Liverpoolu vyšla akcia po pravej strane, ktorú gólom na 5:4 zakončil Abarca. Bohužiaľ, sily na ďalšie vyrovnanie sme už nenašli.
Finále sme prehrali 5:4. no emócie, ktoré sme v ňom zažili si budeme pamätať ešte poriadne dlho!
Pohľad na hráčov FK Drnovice po záverečnom hvizde rozhodcu
- Nie je asi žiadnym prekvapením, že naša finančná situácia je skvelá. Tento rok sa nám opäť zvýšili príjmy a najmä vďaka predajom nám na účte leží takmer 120 miliónov €. Vysoké príjmy sa premietli aj do vysokých daní. Tie máme tento vo výške 16 miliónov €,
- Počet našich permanentkárov atakoval hranicu 1 500,
- Na začiatku sezóny som s klubom podpísal novú, 4ročnú zmluvu,
- Počas sezóny sme získali 4 mesačné individuálne ocenenia - gól mesiaca vo februári, hráč mesiaca v auguste a októbri a manažér mesiaca v septembri,
- V zápase Ligy majstrov s Bayernom sme vytvorili nový rekord v najvyššej návšteve, keď náš zápas sledovalo 10 200 divákov. V semifinálovej odvete s RB Lipsko sme zasa vytvorili rekord v zárobku na vstupnom, keď sme si na konto pripísali 230tisíc €. Zároveň sme vytvorili aj nový rekord v priemernej návšteve, keď na naše zápasy chodilo v priemere 5 579 divákov,
- Počas sezóny sme investovali do zlepšenia klubových mládežníckych zariadení,
- Josef Koudelka sa stal druhým najlepším českým futbalistom,
- NxGn 2042 sme mali jedno zastúpenie. Uroš Miladinović obsadil 4. priečku,
- Po sezóne sme získali 2 individuálne ocenenia: manažér roka i gól roka. Brankár Zimmerhofer sa stal najlepším zahraničným hráčom, pričom na druhom mieste ho doplnil Valrygg. Josef Koudelka sa stal druhým najlepším hráčom ligy a Ibrahim Dabo zasa druhým najväčším talentom. Zimmerhofer a Koudelka sa zároveň stali aj najlepším brankárom, resp. záložníkom ligy. Aj napriek skvelej sezóne sa do zostavy roka dostal len Koudelka, čo bolo pre mňa nepochopiteľné (7 mojich zverencov sa dostalo medzi náhradníkov),
- F:L sa v hodnotení líg prepadla o 1 priečku, zato náš klub sa v hodnotení klubov posunul na 62. miesto,
- 11tka roka,
- Tímová chémia,
- Klubová vízia.
Tak, dostal som sa až na koniec dnešného partu. Uznávam, je poriadne dlhý, najmä európska časť. Ale nedalo sa inak. Celkové pôsobenie v pohárovej Európe bolo neskutočné a ten záver, finálový zápas s Liverpoolom, bol čerešničkou na torte. Také finále som snáď v FM ešte nezažil, jedným slovom paráda. Teraz nastáva dôležitá otázka, čo ďalej? Sám som zvedavý, či ma hra ešte bude baviť. Motiváciou mi je vyhrať nejakú európsku súťaž, avšak neviem, či sa mi to podarí. Každopádne, ďalšiu sezónu začnem a uvidím. V komentároch môžete poprípade vyjadriť svoj názor, či ste za pokračovanie kancelárie alebo toto finále EL bol vrchol a treba ho ukončiť? Za prípadne odpovede vopred ďakujem. Zároveň ďakujem aj za komentáre k predchádzajúcemu partu :)