_________________________________________________________________________________________________________
2037/2038
Po vydarenej premiérovej sezóne medzi českou elitou som očakával, že o našich hráčov bude dosť veľký záujem. Výpredaj začal už tradičným odchodom hráčov, ktorým nebola predĺžená zmluva. Tento rok išlo o päticu hráčov, ktorí nemali potrebnú kvalitu na túto úroveň, respektíve mohli by u nás pôsobiť ako dvojky na ich postoch, no ich platové požiadavky boli dosť prestrelené, vzhľadom na ich úlohu v tíme - Martin Zelený (GK), Michal Janda (SZ), Petr Moravčík (LW), Miljenko Dovečer (RB), Josef Eliáš (DM). Brazílsky brankár Gabriel, ktorého sme do tímu získali len pred 6timi mesiacmi by si veľa nezachytal a preto som ho poslal na hosťovanie k opavskej lúze, no toto hosťovanie nebolo vydarené, nakoľko chytal veľmi málo (od tohto momentu to bude aj pre mňa opavská lúza!). Okrem toho sme v lete uskutočnili aj dva predaje. Najskôr z tímu odišiel mladík Branimir Hasić, ktorý pôsobil minulú sezónu v našom doraste. Išlo o zaujímavého hráča s veľkým potenciálom, preto som nebol prekvapený, že okolo neho začali krúžiť talianske tímy. Ich ponuku vo výške 1,5milióna € napokon dorovnala aj Sparta a Hasić si vybral práve pražský celok (jeho prestup sa nezobrazil medzi odchodmi, no
peniaze nám na účet prišli - to som si skontroloval

). Po Hasićovi sa do Prahy sťahoval aj ďalší talentovaný mladík, tentokrát však aj so skúsenosťami z nášho áčka - Josef Koudelka. Toho sme predali do Slavie za 1,9milióna €, pričom nám ho pražský tím nechal na
ročnom hosťovaní.
O niečo pestrejšie, ale zároveň aj smutnejšie bolo zimné prestupové obdobie. Ako prvý od nás odišiel Felipe Gil, ktorý nedokázal naplniť svoj potenciál a tak sa za 350tisíc € vrátil do svojej rodnej krajiny. Začiatkom februára prišiel veľký šok pre našich fanúšikov, keď som "musel" pustiť dvoch našich ofenzívnych ťahúňov. Okolo Karla Čecha sa začali motať popredné české kluby a čo bolo ešte horšie, tak aj niekoľko zahraničných. A keďže Karel mal v zmluve výkupnú klauzulu pre tímy zo zahraničia, rozhodol som sa ich rýchlo odmietnuť, pričom som vyšperkoval ponuku od domácich tímov na 1,7milióna €. Samotný hráč si napokon vybral České Budějovice. Podstatne ťažšie rozhodovanie som mal v prípade nášho snipera Petra Kováčika. Ten sa na moje veľké sklamanie rozhodol vrátiť domov na Slovensko, keď neodolal vábeniu Slovana. Ako pomstu som sa rozhodol bratislavský klub poriadne podojiť, takže nám napokon museli zaplatiť 2,8milióna €. Čerešničkou na torte bol odchod afrického stopéra Davisa Komakecha, ktorý u nás pôsobil v doraste, pričom budúcu sezónu som ho chcel posunúť do A-tímu. To som však už nestihol, nakoľko nám zaňho Sparta zaplatila 3milióny € a to bola ponuka, ktorá sa nedala odmietnuť (Sparta nám ho navyše nechala na
polročnom hosťovaní). Aby som nezabudol, tak u všetkých hráčov máme klauzulu o 50% z ďalšieho predaja, čo je moja základná podmienka pri každom predaji (samozrejme okrem tých, kde je vyplatená výkupná klauzula alebo pri ponukách, ktoré automaticky príjme vedenie).
Prestupové leto sme odštartovali príchodom trojice afrických hráčov.
Nicholas Luboyera odohral sezónu v doraste,
Abdala Moiane bol našou brankárskou jednotkou a
Cyrille Diabagaté zatiaľ nenaplnil moje očakávania. Veľké nádeje vkladám aj do ďalšieho stredného záložníka -
Martina Tobiáša - ktorého sme si našli v Hlučíne. Verím, že už v budúcej sezóne by mohol byť našou veľkou oporou. U ďalších dvoch hráčov sme museli ich klubom vyplatiť kompenzáciu vo výške 62tisíc €. Pri Poliakovi
Stanisławovi Marciniakovi, ktorého sme našli v Líšni mi to nevadilo, nakoľko podával výborné výkony, no pri
Ludvíkovi Yunisovi to už také dobré nebolo, čo je veľká škoda, nakoľko som s ním rátal ako so stopérom základnej zostavy. Ďalší noví hráči prišli do tímu až v zime. Útočník
Ousmane Traoré mal nahradiť odchádzajúceho Kováčika, no úvodný polrok mu veľmi nevyšiel, keď strelil len 3 góly.
Michal Lingr prišiel skôr na rozšírenie kádra, no jeho výkony boli celkom dobre, takže s ním rozhodne môžeme rátať. A aby som nezabudol, tak v samotnom závere sezóny do tímu pribudlo aj duo
Robert Latocha -
António Prazeres, no v ich prípade sa dá skôr hovoriť ako o posilách do budúcej sezóny.
_________________________________________________________________________________________________________
Letnú prípravu sme odštartovali zápasom s našim pridruženým klubom, po ktorom už prišiel vrchol prípravy - domáci FMS Cup, na ktorom sme privítali 3 tímy z britských ostrovov. V silnej konkurencii sme obsadili 2. miesto, keď sme najskôr zdolali druholigový Bournemouth, aby sme následne vo finále prehrali s Evertonom, s ktorým sme však uhrali fantastickú remízu 2:2 (aj keď treba uznať, že s veľkou dávkou šťastia). V závere prípravy sme ešte zdolali dánsky Midtjylland a následne rozstrieľali Babice nad Svitavou.
Počas zimy som svojim zverencom naordinoval poriadne ťažkú prípravu, ktorú však zvládli veľmi dobre. Pri premiérovej účasti v Tipsport Lige sme to dotiahli až do finále, kde sme však nestačili na Dunajskú Stredu.
V skupine sme zdolali Brno, Jihlavu i Spartu B a následnej aj Pardubice v semifinále. Okrem toho sme zdolali aj nemecký Norimberg, ktorý bojuje v Bundeslige 2 o návrat medzi nemeckú elitu. V závere sme dokázali vyhrať aj domácu Zimnú ligu, kde sme v konkurencii QPR, Cercle Bruggy a SV Ried nahrali 7 bodov.
Po vydarenej minulej sezóne nás už bookmakeri netipovali na najväčšieho favorita na zostup, čo bolo povzbudzujúce. Do sezóny sme vstúpili tesnou výhrou v Olomouci, ktorú nám zariadil Karel Čech. Podstatne horšie sa nám viedlo v auguste, počas ktorého sme dokázali zdolať len pražskú Bohemku. Na druhej strane sme však uhrali bod s Budějkami i Libercom, takže bilancia 1-2-2 nebola až taká zlá. O niečom úplne inom bol september. Ten sme odštartovali cennou remízou so Spartou, aby sme následne zdolali Slovácko i Vyškov, takže mesiac sme zakončili bez prehry. Naše výsledky boli ako na hojdačke a takto sme pokračovali aj v októbri. Ten sme začali ťažkým trojzápasom s Plzňou, Jabloncom a Slaviou, z ktorého sme dokázali vydolovať len jeden bod a to za remízu v Doosan Aréne. Trojzápasovú sériu bez víťazstva sme pretrhli až v posledný októbrový deň, keď sme doma dokázali zdolať Opavu. Na túto výhru sme dokázali nadviazať ďalším vydareným mesiacom, tentokrát novembrom. V ňom sme zaznamenali na chlp rovnakú bilanciu ako v septembri, keď sme najskôr zdolali Brno i Příbram, aby sme si následne rozdelili body so Sigmou. Zaznamenali sme teda ďalší mesiac, počas ktorého sme ani raz neprehrali. Aby sme si udržali konzistentnosť našich výkonov, tak v poslednom jesennom mesiaci sme pre zmenu ani raz nevyhrali. Doma sme dokázali dvakrát remizovať, keď sme si najskôr podelili body s Pardubicami a následne aj s Libercom, pričom vonku sme podľahli Českým Budějoviciam. Celkovo sme teda nahrali 28 bodov,
čo nám stačilo na skvelé 8. miesto.
Pred začiatkom jarnej časti som nemal veľké očakávania, nakoľko sme sa cez zimu citeľne oslabili, no veril som, že by sme sa mohli pohybovať na priečkach, ktoré by nám zaručovali neúčasť v skupine o záchranu. Úvod jari nám vôbec nevyšiel, keď sme postupne tesne prehrali s Bohemkou, Baníkom i Spartou. Späť na bodovú vlnu sme sa dostali až koncom februára, kedy sme zdolali Slovácko, aby sme následne vyhrali aj s Vyškovom a bod uhrali s Plzňou. Sériu dobrých výsledkov nám pretrhol až Jablonec, s ktorým sme prehrali 1:2, aby sme následne podľahli aj pražskej Slavii. Skupina o záchranu sa nám nebezpečne približovala, no našťastie sme skvelo zvládli záver základnej časti, počas ktorého sme zdolali Opavu i Brno a následne uhrali remízu 0:0 na ihrisku Příbrami. To nás napokon vyšvihlo na 9. miesto, ktoré nám po roku znova zaručilo účasť v európskom play-off. V ňom sme, podobne ako vlani, natrafili na Pardubice. Tentokrát to však bolo o niečom inom. V oboch zápasoch sme boli omnoho lepším tímom a tak sme po dvoch výhrach zaslúžene postúpili ďalej. Bohužiaľ, vo finále sme sa absolútne nevyznamenali, keď sme Bohemke podľahli v oboch zápasoch, pričom sme jej nestrelili ani gól. Tento dvojzápas bol teda čiernou škvrnkou inač vydarenej sezóny, v ktorej sme dokázali vylepšiť minuloročné postavenie.
MOL Cup sme odštartovali na ihrisku treťoligového Vamberku, ktorý sme zdolali 4:0, aby sme následne vyradili aj druholigovú Karvinú. V 4. kole sme mali prijateľný los, keď sme sa síce nevyhli tímu z F:L, ale Slovácko sme brali všetkými desiatimi. Napokon bol z toho vyrovnaný zápas so šťastnejším koncom pre nás. Po roku sme sa teda znova kvalifikovali aj do jarnej časti súťaže. V štvrťfinále boli našim súperom Bohemians. Nakoľko sa hral zápas na ich štadióne, boli favoritom, no my sme sa zomkli a s veľkou dávkou šťastie sme v Prahe vyhrali, keď víťazný gól strelil v predlžení Filip Štěpán. Týmto víťazstvom sme si utvorili nový klubový rekord, pričom sme boli hladní po ďalších víťazstvách. Bohužiaľ, v semifinále sme opäť cestovali do Prahy, keď bola našim súperom Sparta. V zápase sme podali dobrý výkon, ale ten nám nestačil na viac ako na prehru 1:0, ktorá nás zo súťaže vyradila tesne pred bránami finále.
Zaujímavú sezónu majú za sebou naši dorastenci. Tí hrali tento rok výborne a v lige dokonca atakovali medailové priečky. Napokon im ostali len oči pre plač, keď
získali len zemiakovú medailu, avšak v klube sme s nimi veľmi spokojní. Trošku nás mrzí, že v Jihomoravskom pohári nezvládli najdôležitejší zápas,
keď vo finále podľahli Brnu, takže sa im nepodarilo kvalifikovať na Národné majstrovstvá. Dobré meno klubu však urobili na zimnom All Stars Cupe, kde síce najskôr prehrali s holandským AZ, ale následne zdolali Benficu i AEK a to im stačilo na postup zo skupiny. Turnaj sa pre nich skončil v následnom semifinále,
v ktorom tesne podľahli madridskému Atléticu. Aby tých dobrých správ nebolo málo, tak tento rok nám skvelo vyšiel
nábor juniorov. V ňom sme podpísali hneď 7 hráčov, pričom hneď 4 z nich majú veľký potenciál -
Roman Fiala,
Lukáš Stejskal,
Hassan Nasser a
Chérubin Kashala. Nováčikovia teda doplnili
týchto hráčov.
- Po roku sa nám opäť podarilo navýšiť naše príjmy, čo je vždy dobrá správa. Najmä vďaka predaju hráčov nám na účte leží takmer 6miliónov €, k čomu však pomohli aj odmeny pre áčko a dorast a takisto aj peniaze z poľského Rakowa. Vďaka vysokým príjmom sme tento rok museli na dani zaplatiť takmer 900tisíc €, čo je náš doterajší rekord. Okrem toho sme hráčom vyplatili 80tisíc € na odmenách za výkony v lige i pohári,
- Počet našich permanentkárov na navýšil sa 943,
- Počas sezóny sa mi podarilo doštudovať najvyššiu možnú licenciu - Kontinentálnu profi licenciu. Zároveň som s klubom znova predĺžil zmluvu,
- Zarobené peniaze z predaja hráčov som sa rozhodol zainvestovať. Postupne sme navýšili rozpočet na nábor i tréning juniorov, neskôr sme vylepšili mládežnícke zariadenia a po nich aj tréningové zariadenia. Vedenie klubu sa zároveň rozhodlo rozšíriť skauting na celý svet. To všetko nás stálo takmer 2,4milióna €,
- Počas sezóny som dostal 2 pracovné ponuky - so Sigmy a od slovenského futbalového zväzu. Najmä druhú som veľmi zvažoval (s tým, že by som ostal aj pri klube), ale napokon som obe odmietol,
- V ankete o managera roka som sa umiestnil na 3. mieste. Náš bývalý útočník Peter Kováčik, ktorý od nás v zime odišiel, sa takmer stál slovenským talentom roka, keď ho v tejto ankete zdolal len Martin Špak zo Senice,
- V európskom hodnotení súťaží sa F:L prepadla o jedno miesto,
- V sezóne sme opäť prekonali divácke rekordy. Play-off zápas s Bohemkou sledovalo takmer 4 000 divákov, pričom v tomto zápase sme na vstupnom zarobili 40tisíc €. Priemerná návštevnosť sa zvýšila na 2 616 divákov,
- 11tka roka,
- Tímová chémia,
- Klubová vízia.
Počas letnej prestávky sme na klubovú mailovú adresu dostali mail zo zaujímavej mailovej adresy:
miles.jacobson@sigames.com. Pri jej prečítaní som spozornel, nakoľko mi to meno bolo pomerne známe. Text mailu bol pomerne rozsiahly, ale v skratke by sa dal zhrnúť takto: "Dobrý deň, volám sa Miles Jacobson a som šéf Sports Interactive. Možno poznáte našu úspešnú sériu Football Manager. Na internete sme sa dočítali o Vašej peknej ceste z 8. ligy až medzi najlepšie české tímy a to nás zaujalo, keďže o niečo podobné sa v našej hre pokúša mnoho hráčov. Týmto Vám navrhujeme spoluprácu formou sponzorstva dresov, kde by bolo uvedené naše logo." Samozrejme, hru poznám veľmi dobre a tak som to s vedením prebral, nakoľko sa mi ten nápad páčil. Klubové vedenie súhlasilo, ale malo jednu podmienku: musia sa zachovať klubové farby, teda domáci dres bude modrý, hosťovský biely. S tým v SI súhlasili, avšak aj oni mali nejaké podmienky: 1. dresy navrhnú oni (asi nám neverili), 2. na dresoch bude použitá aj zlatá farba, ktorá bude symbolizovať nové, zlaté obdobie klubu a 3. vytvoria nám aj špeciálny tretí dres, ktorý bude plne v ich réžii. S tým sme súhlasili, no dali sme si ešte jednu podmienku: konečné rozhodnutie bude na nás! Napokon nám z Anglicka poslali niekoľko návrhov, z ktorých sme vybrali tieto tri. Dámy a páni, toto sú naše nové dresy od sezóny 2037/2038:
ďakujem za komentáre :)
dex - tip ti napokon vyšiel len na polovicu. Záchrana ti vyšla, výkony už nie :D
Paji - keď sa nad tým tak spätne zamyslím, asi mi pomohlo 5 rokov vo F:NL (teda 4 roky + 1 v MSFL), nakoľko som si mohol pekne vybudovať kvalitný káder, ktorý nemal problém so záchranou. Navyše sa mi zdvihla reputácia na 2 hviezdičky, takže nemám problém prilákať hráčov, ktorí by mi pri nižšej reputácii do klubu zrejme neprišli.
vonTrips - musím sa priznať, že som trošku pokukoval po Európe, ale po tohtoročnom výpredaji som nemal až taký kvalitný káder. Na druhej strane, zarobil som vyše 11miliónov €, čo sú pre nás neskutočné peniaze, ktoré nám pomôžu v rozvoji klubu i hráčskeho kádra.