Prolog
Zdravím všechny příznivce fotbalových manažerů, hlavně FMka! Protože je tento druh hry velmi náročný na čas a také mega závislá, chtěl bych Vám zde shrnout svých více než 20 let s touto sérií. A to pro svůj klid v duši, aby tento čas nevyšel úplně vniveč.
První kontakt s fotbalem na počítači jsem zažil při hraní FIFA 97, kterou jsem si tehdy za 500 Kč nechal vypálit. To mě bylo 13 let. Následovala FIFA 98 a už tehdy jsem zjistil, že existují jakési “klíče” k řešení situací na hřišti, které mě automaticky dovedou k úspěchu. Tedy dát gól. Začal jsem proto hledat něco nového a narazil na Championship Manager 97/98. Vždy jsem si vybíral slabší týmy, které jsem zkoušel vytáhnout. Tehdy si matně pamatuji, že jsem vytáhl Chester až do PL.
Jak šel čas, vyzkoušel jsem i Total Club Manager od EA, který vůbec nebyl špatný, ale s nástupem FIFA Manageru šla tahle hra rok od roku pomalu ale jistě do kytek. Mezitím si Championship Manager získával stále větší oblibu hráčů a stal se jasnou jedničkou.
V roce 2005 přišlo k rozdělení, kdy se vývojáři trhli od britského vydavatele Eidos a udělali “nový” Football Manager 2005. Název musel být jiný, protože na původní CHM nevlastnili práva. Co se týče hry, ta navazovala na CHM. Souběžně s FM05 vyšel i Championship Manager 5, který ale dělal úplně jiný tým a taky to tak dopadlo. Každopádně od roku 2005 tady máme FMko, jak jej známe dodnes. Doufám, že si to pamatuji správně, pokud ne, klidně mě opravte. Ale tak nějak to proběhlo.
Nebudu se tady rozepisovat o každém díle, ale shrnu to jednuduše. Vyzkoušel jsem si hraní jak za velkokluby (např. Dortmund, tehdy HSV, Basilej, MU...) ale i za outsidery (Offenbach, St. Pauli, Chester FC...). V posledních ročnících jsem odehrál několik sezón za Vaduz, Nordsjaelland, Hodonín, Paris FC, Shakhtar, Skalici a hlavně za Dinamo Batumi a Flamurtari Vlore o kterém bude tento deník.
Za Flamurtari jsem dokončoval hru FM20 myslím že v sezoně 39/40. Kvůli takové délce jsem si nestihl ani nainstalovat FM21 a pustil jsem se rovnou do hraní FM22. FM 23 plánuji koupit v jarní “výprodeji” tak jako každý ročník :) Takže ano, tento deník bude o hraní Football Manager 2022. Za ty roky jsem zjistil, že ten rozdíl vůbec nehraje žádnou roli, protože principy fungují pořád stejně. První sezonu projedete během 14 dní a pak jsou soupisky neaktuální :)
Doufám, že tento deník pomůže hlavně nováčkům, protože zde budu uvádět principy hry, které fungují již několik let. Berte to také jako malý návod, jak dostat průměrný klub mezi špičku. Snad se to podaří.
Jdeme na to...