Villarreal CF - 2022/23
Cíle byly jasně dané a my se do nich ponořili s absolutní vervou...
Realizační tým
V rámci použitého skinu nemám srovnání zaměstnanců, což je na jednu stranu škoda, na druhou stranu to považuji za skvělé přiblížení realitě. Opravdu by byl někdo schopen takový graf sestavit v realitě např. z Fortuna ligy? Podle mého ne, každý tým je specifický (minimálně svou lokací) a proto se ty realizační týmy nedají zase až tak dobře srovnávat! Takže jsem se ztotožnil s tím, že tady žádné srovnání nebude, příblížím se tak realitě. Mým cílem je totiž mít, pro mě osobně, nejsilnější možný realizační tým, a jestli je to nejlepší realizák v lize už je vlastně jedno.
Druhotným cílem bylo rozšířit naše stavy o další národnosti. Věřím v diverzitu a hlavně, když skaut nebo analytik bude z jiné země, přinese nejen znalost dané země, ale i znalosti o hráčích z dané země. Proto jsem rád, že se nám podařilo přivést zaměstnance z Nizozemí, Itálie, Portugalska, Francie a Německa. Z hlediska zaměstnanců jsme tedy udělali velký posun. Hlavní bylo najít kvalitního sportovního a technického ředitele. Bohužel u SŘ byl přestup zablokován (neměli jsme na výplatu daného člověka ze smlouvy), ale přivedl jsem alespoň toho technického. V příští sezóně bych vyměnil SŘ, ale i tak jsem už letos delegoval velké množství kompetencí na tyto dva zaměstnance (chlapci se rozhodně nezastaví).
Jedna věc je však v rámci skinu hodně pozitivní a to skrytí atributů i úprava zobrazení rolí u zaměstnanců. Jasně, kdo bude chtít, pořád může hledat zaměstnance podle čísel, ale to co připravil Mustermann mi přijde jako skvělý nápad. Vidím totiž rovnou, na které role se daný zaměstnanec hodí, ale o konkrétních atributech nevím nic (takhle bych si představoval i zjednodušení na straně hráčů). Zároveň vidím krásně ukázáno co daný člověk preferuje, takže tady se můžete kouknout na mého vysněného SŘ -
Lammert van Seumeren. A nebo na podepsaného skauta
Erica Abidala. Snad jediná věc co mi vadí, je nevyužitý prostor pod fotkou daného pracovníka. Tady by se mi asi líbily hvězdičky s kvalitou, reputací a tak; popř. by zde mohl být graf s postavou nebo nějaké statistiky.
Odchody
Po půl roce bylo v mém nejlepším zájmu provést čistku v klubu, zbavit se velké spousty zbytečných hráčů v rezervních týmech a pokud možno udržet co nejvíce hráčů z Áčka.
- toto se nepovedlo - v prvé řadě je třeba říct, že se nepodařilo prodat žádného z nepotřebných hráčů, přestože o ně byl zájem. Do Céčka jsem jich přeřadil hned 10, ale nepřišla jediná nabídka. Odešli pouze Franco (AMR) a Goujón (AML) na hostování. Bohužel to znamená, že mnozí hráči nás v létě opustí zadarmo, takže na nich ještě proděláme půlroční plat.
- Raul Albiol (DC) - největší nespokojenec a tak trošku rakovina v kabině. Jeho odchod spoluhráčům nevadil a okamžitě se zlepšila má podpora. Peníze jsou pak příjemný bonus, jeho bych pustil i zadarmo.
- Javi Ontiveros (AMR) - měl jsem zájem si jej nechat, ale umístění v B-týmu mu nestačilo. Prodej je nakonec win-win pro obě strany (je však v souhrnu B-týmu, nikoli toho hlavního).
- Alfonso Pedraza (DL) - docela bolavý odchod startera na pozici levého beka, ale chtěl odejít za každou cenu, takže jsem přijal nabídku na souhrnné úrovni výstupní klauzule.
- Fer Nino (ST) - důležité odchozí hostování; jedná se o docela perspektivního hráče, se kterým jsme prodloužili smlouvu a pak mu našli herní vytížení v Lyonu.
- Etienne Capoue (DM/MC) - trochu opožděný přestup, ale Saudi stáli o něj a on o ně. Přestupní částka za 34letého hráče je super a ušetřím skoro 200k € měsíčně na platech (náhrada už je vyhlédnuta).
Příchody
Příchodů moc nebylo, ale vyhlédl jsem si zajímavé posily na letní přestupní termín.
- Joao Rego (AML) - portugalský talent na pozici levého podhrota; přišel vlastně za hubičku (vzhledem k hodnocení) a zatím pomohl juniorce;
Cíle
Cíle jsou jasné, skončit v TOP5 a zahrát si alespoň EL. V poháru chceme uhrát semifinále a v EKL se dostat co nejdále. Ale tím nejdůležitějším cílem bude poznat hráče, poznat klub a vlastně všechny soutěže, abychom pak měli na čem stavět.
Zápasy
V přípravě jsem se rozhodl můžstvo připravit na primární taktiku s rozestavením 4-2-3-1 s tím, že občas v průběhu utkání můžeme zkusit rozestavení pozměnit. Nutno říct, že týmy proti nám také nastupovaly v rozestavení 4-2-3-1, takže to byla poměrně zajímavá a přínosná utkání. A jedinou kaňkou na celé přípravě byla prohra ve Valencii
Do soutěžních utkání jsme tedy vstoupili řádně nabuzeni a srpen jsme zakončili 5 výhrami v 5 zápasech. První soutěžní porážku nám připravila Fiorentina v EKL, kdy jsem se tvrdošíjně rozhodl nasadit 4-2-3-1 jen s drobnými úpravami, ale Fiorentina nás přehrála - první pochybení manažera. Možnost napravit si reputaci jsem dostal v utkání proti Atléticu Madrid. Zde jsme opět čekali těžší zápas, ale tentokráte jsem vsadil na rozestavení 4-3-3, kde sice hodně presujeme, ale není naším cílem tak úplně držet míč. Zde se ukázalo, že není důležité doba držení míče, ale kvalita a z toho plynoucí šance.
Výhra 2-0 byla zcela zasloužená, převaha Atletů byla pouze platonická.
Bohužel jsme opět klopýtli o pár týdnů později, na horké půdě v Bilbau, kde jsem to přetaktizoval a soupeř nás opět přehrál. Hráčům se však tento přehmat vůbec nelíbil a vyjádřili
totální nespokojenost s mým vedením, takže jsem měl nůž na krku. Nutno říct, že jsme tou dobou byli na krásném
2. místě La Ligy, takže jejich nespokojenost úplně nechápu, zvláště když mají všichni
adekvání herní vytížení. Nezbylo nic jiného, než si pouze povzdechnout nad opět uplakanou kabinou a pustit se do další práce. Dá se říct, že práci mi dočasně zachránila demolice Realu Madrid, který jsme doma přehráli
4-1, zvláště díky hattricku Morena.
Po incidentu s hráči jsem přešel na systém, kdy prostě chci, abychom každý zápas začali s primární taktikou v rozestavení 4-2-3-1 s drobými úpravami (změna přihrávek, bloku atp.). Uprostřed zápasu se to dá případně změnit a jen výjimečně jsme trénovali sekundární taktiku už v průběhu přípravy na zápas. Řekl jsem si, že když mě stejně mají vyhodit, tak proč se trápit

Pak už hrála primárně nejlepší 11 a na ostatní hráče tolik herního vytížení nezbylo. Bohužel nám nevyšel závěr podizimní části sezóny, kdy nás nejdříve přehrála Barca a následně i doma Fiorentina. Přesto jsme zakončili tuto část sezóny na skvělém
2. místě La Ligy a
postupem do jarní části EKL.
Celý leden se pak nesl v podobném duchu jako říjen a to přesto, že se nám příprava vůbec nepodařila. Jenže hrát mistrovská utkání (v plné sestavě), to je jiná káva! Udolali jsme opět Atlety, přes které jsme prošli do 4. kola poháru, ale hlavně jsme porazili hlavního rivala Valencii
2-0 (+
reakce fans. Přitom utkání nezačalo dobře, ale než jsem stihl nachystat opatření, Moreno dal důležitou branku po které šel náš výkon nahoru a výkon soupeře dolů. Bohužel jsem hned další zápas prokaučoval. Říkal jsem si, že na druholigovou Zaragozu bude stačit naše lavička, no nestačila a my se pakovali z poháru ve čtvrtfinále. Přitom jsme měli nejlehčího možného soupeře. Naší jedinou útěchou budiž, že o kolo dříve Zaragoza vyřadila Barcelonu a nakonec se dostala až do finále.
Tato porážka nám byla důležitou fackou, protože pak už jsme prakticky nezaváhali. Nutno však říct, že nám přál los v EKL, kde nám Hearts, Panathinaikos ani Graz nebyli soupeři. Na jejich vyřazení postačovala naše lavička, takže se první jedenáctka mohla soustředit na "důležitější" víkendový zápas. Přečkali jsme i nepříznivé utkání v Betisu, kde jsme vybojovali důležitou remízu
3-3. Druhou remízu, ale o mnoho důležitější, jsme si v jinak vítězném dubnu připsali v Madridu, kde jsme doslova vydřeli výsledek
1-1 proti Realu Madrid. Jak se později ukázalo, byly to tyto dva zápasy, které určily konečné pořadí v lize -
1. místo při rovnosti bodů díky zápasům.
Jak se nám podařilo uhrát takové výsledky? V lize to mělo dvě příčiny - hodně špatný březen s dubnem od
Barcelony (v dubnu prakticky ztratili šanci na titul) a dva výpadky
Realu Madrid. Tím únorovým jsme se na ně dotáhli, díky tomu dubno-květnovému jsme získali rozhodující náskok. Nevím co se u nich stalo, že by únava z MS? Na podzim byl totiž Real nezastavitelný, jediná ztráta bodů byla s námi. Taktéž Barca hrála až do března o titul, ale pak... Nutno říct, že nám přálo štěstí, o tom vůbec nediskutuji. Zvláště v pohárech bylo skvělé, že vše zvládali hráči z lavičky. A my tak slavili
zasloužený titul. A bez ohledu na zranění Morena pro poslední zápasy, jsme si poradili i v posledním utkání sezóny - ve finále EKL jsme vyhráli
4-2 nad Freiburgem, kde úřadoval fantastický Pino.
Mládež
Tady to nebude tak snadné, těch týmů máme až moc! Začnu u U19, která hrála nejvyšší soutěž, ale ve své divizi skončili pod postupem -
4. místo, s krutým klepáčem od konkurenční Valencie. Nutno říct, že kádr byl nekompletní (na začátku tam bylo jen 6 hráčů), po náboru, který se docela podařil, už to bylo lepší i výsledkově. Příští rok by mládežníci mohli útočit i na vítězství v této divizi.
Trochu mimo mohu ponechat C-tým, ten se neúčastní žádné soutěže a slouží čistě jako odkladiště nepotřebných hráčů (popř. pro rozehrání hráčů v přátelácích). Tam ještě udělám čistku, ale cílem pořád je zvýšit jejich reputaci natolik, aby se dostali do hratelné ligy. Co mě naopak potěšilo byla rezerva. První půl rok dobrý, pak jsem kádr mírně pročistil (proč by mi tam měli hrát 27letí staříci, kteří nemají na Áčko!?) a chvíli trvalo, než přišly výsledky. Dokonce jsme se ještě koncem března báli o sestup, ale i u rezervy si to hezky sedlo a chlapci nakonec zachránili druhou ligu docela s přehledem - poklidný střed na
12. místě.
Celkově tak s mládeží a jejím fungováním panuje spokojenost.
Shrnutí
Určitě musíme zapracovat na taktické vyrovnanosti. Přestože jsem zkoušel různé přístupy i rozestavení a největší favorit byl 4-3-3 DZ, tak jsem nakonec zakotvil u 4-2-3-1, kde pouze chystám úpravy dle konkrétního soupeře. Buďto se mi podařilo svou základní taktiku (ještě z FM21) vymazlit tak, že je skvělá, nebo (což je pravděpodobnější) jsem prostě nemehlo, co nedokáže využít potenciál plynoucí z 4-3-3

Druhá věc, na které budeme muset zapracovat je přestárlý kádr. Těch starých a zkušených hráčů máme na můj vkus docela dost. Bude to chtít trošku okysličit kádr a vyvážit jednotlivé skupiny, abychom časem neskončili jako tým co má půlku kádru důchodců.
Co se naopak povedlo byly konečné ocenění -
Rulli - brankář roku,
Moreno - útočník roku,
Gaučák - manažer roku,
mnoho účastí v týmu roku La ligy a ještě více v
týmu roku EKL. Podařilo se nám překont i nějaké
rekordy a získat ocenění. Vše bylo vykoupeno hodinami taktických analýz a poctivým odehráním každého zápasu (kdy jsem dva zápasy dokonce hrál déle, než byla délka jejich trvání

). Něco málo o statistikách třeba
tady - osobně doporučuji najít další příspěvky od FM Stag. Hodně mě pak inspiroval
Statman Skin a vše okolo
Statistic spreadsheet (tady doporučuji kouknout i na celé
Moneyball vlákno).
Zpětně mě mrzí jediná věc, že jsem si u těch statistik a příprav neudělal screeny a poznámky, mohl jsem tady něco málo přidat. Faktem však je, že jsem splnil svůj cíl a tato kancelář končí.
Odpovědi
Předně díky všem za komentáře, za zpětnou vazbu (některé rady/tipy jsem ve hře realizoval) a také, že jste vydrželi u kanclu tak dlouho, aniž bych odehrál jediný zápas.
- DIehard_CZ - ano byl delší a líbí se mi, když kancl sleduje někdo, kdo daný klub zná lépe než manažer
Ten tvůj poslední příspěvek mi hodně pomohl a já se tím i řídil (např. Foytha jsem přesunul na DC). K tomu 3-5-2 jsem se uchýlil výjimečně, ale je to rozestavení/taktika, které má svůj význam a také své místo. Jsou chvíle, kdy stojí za to se zatáhnout a vyčkávat. Ale souhlasím, že 4-2-3-1 tomu týmu sedí fakt dobře a ani vysoké tempo s presingem nebyl problém. Přišlo mi, že si hráči zvykli fakt rychle a víceméně plnili co jsem chtěl. Ale může to být dáno i tím, že prostě se 4-3-3 hrát neumím.
- luckymen - bohužel to nebylo jen skinem, ale i povinnostmi okolo (čeština, DB hráčů atd.);
- Tyrioak - díky
u mě to právě v tupé porovnání statů sklouzlo, pak už jen kouknout na formu, nechat hrát ty (aktuálně) lepší a víc jsem neřešil. Posléze už jsem jel v zajetých kolejích kamkoli jsem přišel, ani jsem to moc neřešil a po pár měsících v klubu už jenom IR, protože mě to ani pořádně nebavilo. Tohle je však pořádná zábava a výzva. Byť u některých věcí s tvůrcem skinu nesouhlasím a dělal bych je určitě jinak, musím uznat, že ten skin opravdu tu hru celkově mění. Mohu doporučit každému, kdo opravdu chce výzvu, protože teď už existuje i tmavá verze (kterou jsem pomáhal ladil).