[FM23] Villarreal - cesta za titulem

1
Villarreal Club de Fútbol S.A.D.

Proč Villarreal? Protože mi Oliver sebral Bayer! 😈 A přiznám se, že španělskou ligu prakticky nesleduji, takže je to pro mě zároveň i taková osobní výzva. Villarreal jsem dostal do povědomí, až když tam přesotupilo mé herní alter ego v kariéře hráče. Podruhé jsem na klub narazil v památném finále proti Manchesteru United, kde tehdy k mé lítosti Žlutá ponorka zvítězila. Od té doby klub alespoň po očku sleduji (vím cca jaké mají výsledky), ale přehled o něm rozhodně nemám. Ovšem po odchodu Emeryho do Anglie se mi Villarreal zdá jako dobrá volba pro nějakou kratší kariéru.

Villarreal
Villarreal je malé přístavní městečko, severovýchodně od Valencie, v provincii Castellon. Žije zde něco lehce přes 50 tisíc obyvatel, takže cca jako Jihlava nebo Frýdek-Místek. S rozlohou okolo 55 km^2 je to právě takový Frýdek-Místek nebo České Budějovice. A stejně jako zmíněná česká města, i Villarreal datuje svůj vznik do 13. stolení n.l., kdy jej založil král Jakub I. Aragonský. Tři nejdůležitější věci ve městě jsou pěstování pomerančů, obchod s keramikou a samozřejmě Žlutá ponorka. [wiki]
Obrázek

Fotbalový klub

Název: Villarreal Club de Fútbol S.A.D. (zkráceně Villarreal CF)
Přezdívky: Žlutá ponorka
Datum vzniku: 10. 3. 1923
Vlastník: Fernando Roig Alfonso
Klubový prezident: Fernando Roig Alfonso
Klubové barvy: žlutá a modrá
Domácí soutěž: La Liga
Poslední umístění: 7. místo (2021/22)
Hlavní rival: Castellón, Levante a Valencia
Obrázek
Villarreal je malý provinční klub, který však v poslední době dosáhl velkých výsledků, ovšem počátky rozhodně nebyly tak růžové. V meziválečném období tým zvítězil v regionální divizi, ale díky občanské válce z toho nic dál nebylo. Po druhé světové začal tým ve druhé regionální, kterou zvítězil a na tuto úroveň již nikdy neklesl. Klub se pak pohyboval mezi třetí a čtvrtou divizí, s krátkým intermezzem ve druhé lize počátkem 70. let.

Tato epizoda však trvala pouhé dvě sezóny a klub se pak poroučel dokonce do čtvrté divize. Koncem 80. let se však klub dostává opět do vyšších pater a přestože zažívá i pády, postupuje dokonce do druhé nejvyšší soutěže. Následně do něj vstupuje asi nejdůležitější postava klubové historie - aktuální majitel Fernando Roig Alfonso! Ten pomohl klub oddlužit, ozdravit a pod jeho vedením se konal historický postup do La Ligy v sezóně 1998/1999. I přes následující pád do druhé ligy se tým zase vyšplhal zpět. S výjimkou sezóny 12/13 hraje La ligu neustále.
Obrázek
Celkově byl přelom milénia pro klub velmi úspěšný. Svou evropskou pouť totiž započal trojnásobnou účastí ve finále Intertoto Cup, který dokonce 2x vyhráli (2003, 2004). Špatné to nebylo ani v lize, když v sezóně 2004/2005 dosáhli na krásné 3. místo (což se jim podařilo překonat jen jednou v sezóně 07/08 - skončili druzí). V těchto letech se klub dostával pravidelně do závěrečných fází evropských pohárů (semifinále poháru UEFA, semifinále Ligy Mistrů, později i semifinále Evropské ligy). Kde se však příliš nedařilo, byly domácí soutěže. V TOP3 La ligy klub už nikdy neskončil a v domácím poháru se nejdále dostal do semifinále, na pořádnou domácí trofej tedy ve Villarrealu stále čekají. Za to velkou evropskou trofej už klub ve své vitrýně má! V létě 2021 totiž tým zakončil svou pouť Evropskou Ligou vítězným penaltovým rozstřelem ve finále nad Manchesterem United. U toho byl Unai Emery, který však svou pozici letos na podzim opustil...

Klubová zařízení a stadion

Stadión: Estadio de la Cerámica
Kapacita: 22 000 až 23 500 míst
Vlastník: klub
Datum postavení: 1923
První zápas: 17. 6. 1923 vs. Castellon (derby)
Rekonstrukce: 1952, 2005 a 2022 (probíhá)
Hrací plocha: 105x68 m + hybridní tráva
Obrázek
Žlutá ponorka hraje svá utkání na Estadio de la Cerámica, který nese název na počest keramického průmyslu ve městě od roku 2017. Do té doby měl názvy Campo del Villarreal a Estadio El Madrigal. Postupně prošel různými rekonstrukcemi (viz historie, jednou z nich aktuálně prochází (viz obrázek) a jak bude vypadat se dozvíte třeba zde. Zároveň se zde (stejně jako na rezervním stadionu a v tréninkovém centru) využívá systém hybridního povrhu. To znamená, že se do trávníku implementují syntetické vlákna, kolem kterých se utváří kořenový systém. Trávník by poté měl být mnohem odolnější. Tréninkové prostory jsou také na vysoké úrovni, 6 plnohodnotných hřišť a kvalitní zázemí:

https://www.youtube.com/watch?v=A1LpKRc19YA

Významní hráči
O hráčích klubu nemám příliš velký přehled, takže jen ve zkratce. V klubu působili někteří známí hráči, např. Cani, Santi Cazorla, Pepe Reina, Giuseppe Rossi, Juan Roman Riquelme nebo Diego Forlán. Mezi zajímavé odchovance patří Bruno Soriano, který za klub nastoupil v nejvíce zápasech (dle oficiálních stránek), ale brzy by jej měl překonat stále aktivní Manu Trigueros. Nejvíce branek pak za tým vstřelil stále aktivní Gerard Moreno. A mezi nejzajímavější odchovance patří španělští reprezentanti Pau Torres a Yeremy Pino, nebo další reprezentant Samuel Chukwueze. Ostatně reprezentantů má Žlutá ponorka aktuálně 10.

A po odchodu Unai Emeryho se měl původně na scénu vrátit odchovanec Bruno Soriano, který pověsil kopačky na hřebík, ale bohužel neměl potřebné trenérské licence. Takže se nakonec objevil obývákový expert Puerco de la Sofá, jenž zná fotbal leda z televize, má 150 kg, vysedává pořád na gauči, hrál pouze na krajské úrovni, ale nějakým zázrakem už zvládl dostudovat trenérské licence (asi nějaká forma UEFA online school):
Obrázek

Re: [FM23] Villarreal - cesta za titulem

3
Při stopadesáti kilech máš ručičky jak podvyživený novorozeně,... tam bys měl víc zapracovat.

EDIT: je pravda, že při zpracování bys mohl využít svých lenivých zkušenosti z gauče a do kanclu to zakomponovat třeba jako "extrémně líný part" a zkrátit si sepisování a nikdo by nemohl říct ani slovo, protože jsi takový vepřík a prostě grilované kolínko a smažák v housce měl přednost :-D
Naposledy upravil(a) dexter07 dne 28 lis 2022, 13:23, celkem upraveno 1 x.
And everyday I wake,I tell myself a little harmless lie, the whole wide world is mine

7
Puerco de la Sofá

Nevěděl jsem tak úplně jestli toto cpát ještě do prvního partu nebo ne, hlavně jsem neměl k dispozici všechny screeny, takže si dovolím představit svého manžera nyní a s tím i nastavení celé hry.
Obrázek
Manažer a jeho schopnosti
Samotný manažer pochází z Valencie, ale je to fanoušek Villarrealu. Ve Španělsku hrál, no... přirovnal bych to k naší I.A třídě, prostě taková krajská soutěž, ale nic extra. Po vysoké škole se už začal jen válet na gauči, nabírat kila a levely ve hrách. Jak se mu podařilo udělat si všechny potřebné trenérské licence není známo, ale dokázal to. Jelikož viděl snad všechny zápasy, které TV vysílala za posledních 20 let, považuje se za brilantního taktika a to jak v útoku, tak v obraně. Nejlépe pak taktizuje u piva 🍺 a čím více jich v sobě má, tím brilantnější soudy vynáší. Kde však hoří je kondice (což se při 150 kg ani není čemu divit) a o brankářích ví evidentně úplné prd, takže ani ty nemůže trénovat. Technika je také nevýrazná, neboť tu zná můj manažer pouze z instruktážních videí a jen o něco málo je to lepší s psychikou. Za to rád pracuje s mladými hráči a je to skvělý motivátor.

Obrázek

Bohužel jeho působení u Villarrealu není bráno zrovna pozitivně. Fanoušci jsou poněkud rozhořčeni, hráči nejsou zrovna nadšeni a vedení klubu je pod tlakem. Bude tedy zajímavé sledovat osud nejen klubu, ale i samotného manažera, lehké to mít nebude. Pomůže mu však jakýkoli dílčí úspěch.
Obrázek
Nastavení a způsob hry
Tohle považuji za důležitou součást celé kanceláře. Nechci, aby hra dopadla jako u některých jiných, kdy se jeden národ stane super silným, nejlepším a prakticky nepřekonatelným. Proto jsem se rozhodl do hry přidat prvních 15. národů dle UEFA country coefficient + Chorvatsko, protože to produkuje skvělé talenty. Uvažoval jsem i nad Ukrajinou nebo Slovinskem, ale těch hráčů už by bylo moc. Protože jsem se totiž rozhodl do hry přidat i sekundární nastavení pro kontinenty Afrika, Jižní Amerika a Evropa. Celá hra asi nebude z nejrychlejších, ale to mi osobně nyní příliš nevadí.

Jde totiž o to, že jsem se rozhodl k celému hraní FM přistoupit trochu jinak. Už delší dobu jsem pokukoval po nějakém zlepšováku. Nejdříve jsem narazil na skin StarAttribute, což by byla příjemná změna. Jenže pak mě doslova uhranul Mustermann23 skin, který považuji za nejpovedenější ze všech (škoda jen, že nemá tmavou variantu). Jeho použití však vyžaduje změnu myšlení a přístupu k celé hře. Už to nebude o skautování do poslední znalosti a pak tupé porovnávání dvou hráčů na atributy, kdy vlastně člověk řeší primárně jen samotné čísla. A maximálně řeší, jestli mu vadí, že jeho hráč má rychlost jenom 13 (ten druhý 15), ale za to má centrování +2 (např. 11 vs 9). Tento způsob hraní vede k nepopiratelným výsledkům, ale mě to už prostě přestalo bavit.

Celou hru jsem se tedy rozhodl značně pozměnit díky výše uvedenému skinu (pokud bude zájem, mohu udělat popis k jednotlivým obrazovkám, co a jak dělám atd.). Ve skinu se mi líbí, že už nevidím číselné hodnoty atributů, ale jen grafiku. K tomu jsou tyto atributy řazeny do tréninkových skupin, což dává mnohem větší smysl. Osobně bych bral, kdyby se atributy zcela schovaly (ze všech by se stalo hidden jako CA/PA) a využívaly by se pouze nějaké průměrné hodnoty těch tréninkových skupin (nebo bych to klidně zkrouhnul i na menší počet okruhů). Osobně mi to dává větší smysl, protože by tam pak bylo celkově méně údajů a hrálo by se "více na pocit". Tento přístup je totiž podobný jednomu Collage Football manažeru co hraju. Hráč má schopnosti rozděleny do několika kategorií a v nich jsou vidět pouze hvězdy (byť ne úplně relativní jako v FM). Cesta k úspěchu je tedy mnohem náročnější a to je to co mě láká.

V neposlední řadě mě k finální změně inspirovala i kancelář tvůrce skinu, kde chce využívat NFL routy, která znám docela dobře (byť těch variant je tolik, že je těžké to hned pobrat, ale principy chápu dobře). Osobně nejsem příznivcem asynchronních taktik, u mě snad nikdy nefungovaly. Ale rád bych si z přístupu kolegy vzal co nejvíce, třeba v tom, že na zápasy budu chystat různé taktiky se stejným rozestavením, což by mělo pomoci s adaptací týmu na danou taktiku. Na rozdíl od něj však nebudu mít tak zásadní restrikce na celou hru, byť i já se nyní chci více zaměřit na "pocitovou" složku a budu více ignorovat hvězdičky a barvičky. Zároveň chci klást větší důraz na názory zaměstnanců, což bude vyžadovat vybudování silného realizačního týmu. To bude má priorita na začátku celé hry. Je tedy možné, že nebudu mít v rámci save pod palcem úplně vše.

A poslední zmínku uvedu ke skautingu. Už nebudu manuálně prohledávat africké reprezentace, nebo obecně všechny mládežnické reprezentace a hodiny hledat potenciální talenty. Tohle už nechám na realizačním týmu. Tady jsem si dal mírné osobní omezení, že pokud o hráči osobně neuslyším (klidně i v reálném životě), tak mi jej musí najít a doporučit skauti, resp. personál. Ti budou mít za úkol vyhledávat talenty, na mě bude vyhodnotit jejich přínos a případně je koupit. Samozřejmě se mohu zaměřit na hráče, kteří nastoupí proti některému z našich týmů (B, C, U19) a třeba vyniknou. Nebo o nich bude nějaká zpráva ze světa atd., prostě aby se i tato část hry více podobala realitě.

Cíle kanceláře
Tato kancelář má jediný cíl a tím je zisk titulu ve španělské lize, nic jiného mě nezajímá. Zisk další dílčích trofejí či úspěchů je samozřejmě bonus, nikoli priorita. Domácí ligu upřednostním klidně i před LM. Ale nějaké dílčí cíle mám i zde:
  • Být za dobře s vedením klubu i fanoušky (tzn. plnit jejich požadavky).
  • Udržet B-tým ve druhé lize a posunout C-tým do třetí ligy.
  • Vyhrát titul s mládežníky.
  • Mít nejlepší mládežnický systém ve Španělsku.
  • Získat opět nějakou evropskou trofej.
  • Vyhrát poprvé domácí pohár.
Ale jak už jsem psal, důležité je vyhrát titul a pokud se to podaří hned v první sezóně (což pochybuji, Barca i Real jsou úplně jinde), tak kancelář skončí po jedné sezóně. Plnění dílčích cílů je tedy nedůležité, pokud se podaří splnit cíl hlavní. Osobně si však myslím, že bez splnění dílčích cílů a postupného budování celého klubu to nepůjde...

Odpovědi
Předně díky všem za reakce a že Vás odstavec o manažerovi pobavil 😉 Nyní nebudu odpovídat osobně, ale shrnu to:
  • Ano, možná celé party trošku zkrátím, není čas a psát mě nebaví 😂 už na mě přece čeká pečené žebro...
  • Zrovna hubeňour (ani na ruce) to není, stačí kouknout na profil manažera
  • Jsem rád, že jsem se trefil výběrem klubu
  • Cíle viz výše
Naposledy upravil(a) vonTrips dne 08 pro 2022, 15:30, celkem upraveno 1 x.

8
Ahoj, líbí se mi tvoje uvažování o ztížení si celé hry. Na ten skin bych si ještě netroufl, ale osobně se tak snažím hrát tak, aby se to více podobalo realitě. Z tohoto pohledu mi přijde i super hrát kompetetivní ligu, ideálně jednu z top5, protože jsou zde údaje nejpřesnější a hráči/trenéři jsou dosti různí a je pak i zajímavé a zábavné vlastně používat ty rady asistentů a datové analýzy k tomu upravit taktiku nebo instrukce hráčů na každý zápas. Hodně lidí nastaví taktiku, občas prorotuje hráče a na zápasy ani nekouká, ale já třeba, když jsem hrál za Brentford, kde je každá zápas extrémně důležitý, tak jsem si celkem užíval právě to, že to je vlastně výzva vymyslet taktiku na City a další zápas na Fulham.

K tomu skinu, tak moc nechápu jak do těch polygonů vybíral jednotlivé atributy. Přijde mi to nelogicky promíchané, ale jinak to vypadá hezky vlastně. Pouze detail, ale podařilo se ti prohodit screeny pro nastavení lig a kontinentů. Těším se na to, jak ti to půjde.

9
Dobře, ale když uděláš titul hned v první sezoně, tak doufám, že skončíš a začneš Tensiho db a budeš mít ty samé pravidla :D

Skin jsem zkoušel, ale prostě moje adaptace je tak atribut číslo 4. Jak pracovně, tak životně, tak mezi lidmi. Proto jsem od toho musel opustit ani né tak kvůli grafickém zobrazení, ale přesně kvůli rozdělení atributů. Nejsem ten typ manažera, že bych počítal kdo má jaký lepší atribut, ale jedu už tak nějak pocitově na doporučení zaměstnance (hvězdiček), silné slabé stránky a následně tří sekundový skauting atributů. Pak podepisuji, zařazuji na užší seznam, nechám skautovat dál a nebo rovnou ruším skauting. A tady jsem si prostě nezvyknul. A hlavně v krajskym přeboru bys měl stejně všechno vybarvený. Chci pak ve třetí lize tomu dát ještě šanci. Protože ta výzva je dobrá a skin nádherný. Uvidíme...

Poslední věc, budeš sedět na lavičce nebo na gauči při zápase? A umíš chodit nebo jezdíš na vozíku? Máš ženskou? Kdy jsi naposled viděl svoje nářadíčko? A proč máš černé vousy a jsi bloňdák, jsi odbarvený nebo jsi prostě klaun?
And everyday I wake,I tell myself a little harmless lie, the whole wide world is mine

11
Tak nevím kolik krát se během zápasu zvedneš z lavičky a jít si na hráče zařvat. Jelikož máš 150kg 😂 Nastavení a způsob hry hodně zajímavý. Osobně taky mám vybraných skoro 100 lig, aby to bylo co reálnější. Skin od mustermana jsem také zkoušel, jelikož hraju jen se světlými skiny. Ale vůbec jsem si na to nezvykl, a tak poprvé budu hrát FM s tmavým skinem. 😄

Bude to chtít čas a trpělivost, abys sesadil Real a Barcu. Takže asi kancl neskončí hned po první sezóně. Tak hodně štěstí a zábavy 👍
Obrázek

13
Ahoj,

já mám za sebou s tímto skinem bez číselných atributů první sezonu a zatím ej to docela sranda. Hlavně mi přijde, že více sleduji statistiky, než když člověk sledoval pouze konkrétní hodnoty atributů. Tak ať se daří.

Jinak tvé nastavení kontinentů a lig mi připomíná otázku. Jde to měnit během hry? Pokud se nepletu, dříve to šlo

14
Villarreal CF - rozbor klubu/týmu

Zatím jsem neměl možnost moc hrát, tak přináším alespoň malý rozbor, aby kancelář neumřela. V případě Bayeru bych tady měl tak třístránkový rozbor největších chyb a nedostatků, ostatně Seoaneho jsem kritizoval už od loňského listopadu. U Villarrealu je to ale těžší, tým neznám, La Ligu také ne, takže rozbor bude trošku jiný.

Požadavky vedení
Obrázek
Požadavky vedení dávají smysl. Jsme malý klub, proto chceme nakupovat mladé hráče levně, vypracovat je a následně je se značným ziskem prodat. Zásadní podmínkou je práce se mzdovým rozpočtem, což je něco s čím nemám problém. Také omezení na smlouvy dává smysl. Čeho se trošku bojím jsou výkonnostní cíle, tady teprve uvudíme jak to půjde. Osobně věřím spíše v kvalifikaci do EKL, tak uvidíme, jestli to bude stačit na prodloužení kontraktu.

Požadavky fanoušků
Obrázek
Fanoušci jsou přísnější, chtějí účast v LM, to je dle mého nereálná představa. Chápu jejich rivalitu s Valencií a zde udělám maximum pro vítězství. Co se mi líbí, a tady budeme s fanoušky zadobře, je rozvíjení mladých hráčů v klubu. To je přesně to, čemu se chci věnovat.

Sestava
Obrázek
Máme velký počet hráčů na vrcholu své kariéry, to je dobře. Mnozí mají již svůj věk, takže nejsou zajímaví pro velké kluby - což je zase dobře, bude snazší je u nás udržet. Ale na můj vkus máme méně hráčů z nastupující generace. To je něco, co bychom možná mohli časem změnit, ale zároveň bude těžké u nás takové hráče udržet. Ze všech hráčů A-týmu vypíchnu tyto:
  • Pau Torres - jediný hráč, kterého jsem znal dříve, než jsem koukl do sestavy! Jeho, spolu s Donnym van de Beekem, jsem měl vytipované jako posily do Bayeru 😂 Teď bude naopak mým cílem jej co nejdéle u nás udržet, ale pochybuji, že to bude déle než rok. Ovšem prodej okolo 100M € by dával smysl.
  • Yeremy Pino - asi největší talent v celém Villarrealu! Zájem o něj je, ale naším úkolem bude jej u nás ještě alespoň rok, dva udržet. A vyhrát jej natolik, abychom na něm poté vyinkasovali co nejvíce.
  • Záložní dvojka - ve středu hřiště máme 2 vynikající hráče - Dani Parejo a Etienne Capoue. K nim je možné přiřadit i další, ale ti dva se zatím zdají být stavebními kameny ve středu hřiště. Obrovské zkušenosti, ale i vzhledem k jejich věku, mám obavy ohledně vhodnosti do role Dynamický záložník. Možná bude třeba upravit taktiky.
Zbytek týmu zatím ponechám bez komentáře, stejně jako sestavy B-týmu, C-týmu a U19. Ty budu muset nejdříve pořádně poznat, ale už nyní vím, že 38 hráčů v Béčku asi nebude to pravé ořechové.
Obrázek
A jedna perlička k systému ve Španělsku, o které nemusí vědět všichni, mě to celkem zaskočilo. A tím jsou registrační pravidla, kde je mj. i omezení na maximální mzdu celého družstva (pro mě opravdu překvapení, přestože se o tom ve vztahu k Realu a Barceloně mluví vlastně už dva roky).

Taktika
Obrázek
Už jsem to psal minule, rád bych se inspiroval kolegou a jeho "NFL routy", ale zatím jsem ještě nepřišel na to, jak!? Aktuálně tedy mám rozvahu nad tím, jestli jako výchozí rozestavení využít starou klasiku 4-2-3-1 nebo 4-3-3. To první znám velmi dobře, z toho druhého je možné dobře vycházet v rámci různých taktických stylů (v zásadě je asi možné použít 4-3-3 pro jakýkoli styl). Zatím nejsem rozhodnutý. Každopádně do sezóny půjdeme s následujícími taktikami, které budu přizpůsobovat na konkrétní soupeře. A časem se možná dopracuji k tomu, že budu mít 3 různé taktiky, ale všechny postavené na stejném rozestavení (což by mělo usnadnit taktickou znalost).

Finance
Zatím nevím, jak je na tom finanční stránka. Díky vypnutým přestupům v prvním okně znám pouze aktuální zůstatek, což je 32,4M €. Na přestupy logicky nic, stejně jako vyrovnaný mzdový rozpočet. Zatím se tedy nedá říct co všechno případně na přestupním trhu dokážeme. Možná budeme muset nejdříve někoho prodat, abychom případně mohli někoho i koupit. Výhodou však je, že nemusíme nějak extra honit finanční situaci. Nějaké € bychom měli získat v EKL a klubové zázemí je vynikající, takže tam nyní nemusíme provádět žádné zásadní investice.

Poznámka pod čarou
Verze 2.x používaného skinu přinesla opět přepracování GUI, které se mi ale vůbec nelíbí. Nepřijde mi vůbec přehledné, osobně nejsem fanoušek skrolování ve hře. Hra typu FM by měla být stavěná na obrazovky, a pokud skroluji, má to být nějaký seznam (třeba hráčů), ale nikoli informace o hráči. Tohle se mi moc nelíbí a celkově je tam těch změn (dle mého k horšímu) více, takže uvažuji nad tím, jestli u skinu setrvat nebo ne. Možná zůstanu jen u Legacy verze, jenže ta už zase není podporována a těžko říct, na jaké chyby tam vůbec ještě narazím...

Odpovědi
  • Diehard_CZ - díky moc, jsem rád, že je nás víc takových. A je to přesně jak píšeš, jde o to chystat taktiku na každého soupeře, ne nějaku univerzální (tím bude vlastně jen rozestavení). Ale cílem bude přehrát Mallorcu, ale zároveň i přečůrat Real Madrid. Uznávám, že ty polygony jsou možná trošku mimo, ale jde o princip. Byť já osobně bych to asi nastavil podle nějakých kategorií a tam bych prostě jen uvedl relativní hvězdičky (tak jak jsem na to zvýklý od jinud). A díky za nahlášení chyby, hned jsem to opravil 😉
  • dexter07 - nn, Tenshiho DB letos nechám být, pokud nějaká příští štace bude (ani nevím, jestli dohraju toto), tak určitě bude směřovat jinam 😎 Uznávám, že ten skin asi není úplně pro hru v nižších soutěžích, ale zase si můžeš nastavit barevné úrovně (tu nejtmavější mám od 16 nahoru), takže by se to asi dalo použít i tam. Na druhou stranu chci hodně dát na zaměstnance, takže těžko říct jak moc by to fungovalo v nějakém českém pralese. Co se týče osobních otázek, ze zásady neodpovídám 😂, ale na zápasy chodím osobně. Teda já jen sedím na lavičce a čumím do tabletu, ale jsem tam osobně a dobelhám se tam po svých. O předávání zpráv hráčům se pak starají šikovní asistenti
  • frybic8 - to jsme zvědaví všichni, ten začátek rozhodně není snadný, hlavně hráče bude třeba přesvědčit... ale při nejhorším skončí Sofá na sofa 😂
  • Facechecker - inspiroval jsem se v Americe, takže na tohle mám asistenty a propracovaný systém; díky moc, uvidíme, jak rychle se podaří vystoupat na trůn.
  • Krejcak - mám to stejně, pořád chodím do datového centra a něco zkoumám; nebo koukám na ty polygony u hráčů atd. Více teď i řeším přípravu na příštího soupeře, zatímco v FM21 jsem prostě stavěl tým pro taktiku a více jsem neřešil, teď mám základ a hodně řeším soupeře, abych zjistil jestli jen upravit základ nebo pozměnit celý koncept i s rozestavením. Co se týče tvé otázky, pokud vím, je možné změnit nastavení soutěží, že nějaký národ přidáš/odebereš, ale nastavení těch kontinentů jsem nikdy neměnil (podle mě to ani nejde).
Naposledy upravil(a) vonTrips dne 20 pro 2022, 11:00, celkem upraveno 1 x.

15
Zdravím,

obecně se mi Villarreal jako klub líbí a poslední roky ho sleduji. Takže mám celkem i přehled o hráčích. Přijde mi, že základní sestava + třeba 3 hráči na lavičce mají opravdu dobrou kvalitu a můžeš s nimi zabojovat o třetí místo. UECL nebude tak náročná a můžeš tam protočit náhradníky, kde je dost mladých kluků, kteří si zaslouží šanci a mají potenciál se dostat do základu v blízké budoucnosti. Jsem zvědav, jak týmu sedne velké tempo, presink a vysunutá obrana, protože pod Emerym hráli pravý opak. Hádám, že do základu počítáš spíše s Cuencou, jelikož Albiol na to už nemá nohy. Snažil bych se co nejdéle udržet Torrese, protože čekám, že Raúl během pár sezón odejde do důchodu a kdyby jsi přišel i o Torrese, tak budeš muset sehnat 2/3 nové stopery a nebo bych se tam nebál hrát Foytha. Každopádně očekávám, že prostředky budou jen když budeš prodávat nebo extra úspěšný. Rozhodně bych se snažil vytěžit co nejvíce z Piny a Danjumy, a proto bych asi moc nehrál to 3-5-2 třeba. Upřímně když vidím takový save, tak mám sto chutí opustit Sigmu a zahrát si v lepší soutěži. Ať se daří a doufám, že už to byl poslední představovací part. xD

16
už by to chcelo nejaký herný part 😂 aj keď chápem, že vzhľadom na použitý skin a celkovo nastavené pravidlá to bude asi hra na dlhší čas, keďže máš toho na starosti veľa a máš to poriadne sťažené .... ako som už písal vyššie, teším sa najmä na mladé pušky ... som zvedavý, ako dlho sa ti ich podarí udržať, poprípade, za koľko ich neskôr strelíš do nejakého veľkoklubu 😊

17
Musím říct, že tohle je velmi sympatický výběr klubu. Já ne že bych před každým zápasem měnil taktiku, ale instrukce a mentalitu měním pravidelně dle soupeře. Obvzláště, když hraju za slabší týmy.

Jinak skin jsem v různých verzí zkoušel taky, ale jsem asi konzerva. Je to na mě až moc jiné. Jsem zvyklí kouknout a vidět co potřebuji, většinou jedu podle hvězdiček a aktuální formy. Někdy dám i jen na pocit, co vidím při zápasech. Rozhodně nejedu tak, že bych porovnával hlavičky a hrál vždycky ten co má 14 místo 13. to by mě asi nebavilo. Každopádně držím palce a už jdeme hrát co? :D

18
Villarreal CF - 2022/23

Cíle byly jasně dané a my se do nich ponořili s absolutní vervou...

Realizační tým
V rámci použitého skinu nemám srovnání zaměstnanců, což je na jednu stranu škoda, na druhou stranu to považuji za skvělé přiblížení realitě. Opravdu by byl někdo schopen takový graf sestavit v realitě např. z Fortuna ligy? Podle mého ne, každý tým je specifický (minimálně svou lokací) a proto se ty realizační týmy nedají zase až tak dobře srovnávat! Takže jsem se ztotožnil s tím, že tady žádné srovnání nebude, příblížím se tak realitě. Mým cílem je totiž mít, pro mě osobně, nejsilnější možný realizační tým, a jestli je to nejlepší realizák v lize už je vlastně jedno.

Druhotným cílem bylo rozšířit naše stavy o další národnosti. Věřím v diverzitu a hlavně, když skaut nebo analytik bude z jiné země, přinese nejen znalost dané země, ale i znalosti o hráčích z dané země. Proto jsem rád, že se nám podařilo přivést zaměstnance z Nizozemí, Itálie, Portugalska, Francie a Německa. Z hlediska zaměstnanců jsme tedy udělali velký posun. Hlavní bylo najít kvalitního sportovního a technického ředitele. Bohužel u SŘ byl přestup zablokován (neměli jsme na výplatu daného člověka ze smlouvy), ale přivedl jsem alespoň toho technického. V příští sezóně bych vyměnil SŘ, ale i tak jsem už letos delegoval velké množství kompetencí na tyto dva zaměstnance (chlapci se rozhodně nezastaví).

Jedna věc je však v rámci skinu hodně pozitivní a to skrytí atributů i úprava zobrazení rolí u zaměstnanců. Jasně, kdo bude chtít, pořád může hledat zaměstnance podle čísel, ale to co připravil Mustermann mi přijde jako skvělý nápad. Vidím totiž rovnou, na které role se daný zaměstnanec hodí, ale o konkrétních atributech nevím nic (takhle bych si představoval i zjednodušení na straně hráčů). Zároveň vidím krásně ukázáno co daný člověk preferuje, takže tady se můžete kouknout na mého vysněného SŘ - Lammert van Seumeren. A nebo na podepsaného skauta Erica Abidala. Snad jediná věc co mi vadí, je nevyužitý prostor pod fotkou daného pracovníka. Tady by se mi asi líbily hvězdičky s kvalitou, reputací a tak; popř. by zde mohl být graf s postavou nebo nějaké statistiky.

Odchody
Po půl roce bylo v mém nejlepším zájmu provést čistku v klubu, zbavit se velké spousty zbytečných hráčů v rezervních týmech a pokud možno udržet co nejvíce hráčů z Áčka.
  • toto se nepovedlo - v prvé řadě je třeba říct, že se nepodařilo prodat žádného z nepotřebných hráčů, přestože o ně byl zájem. Do Céčka jsem jich přeřadil hned 10, ale nepřišla jediná nabídka. Odešli pouze Franco (AMR) a Goujón (AML) na hostování. Bohužel to znamená, že mnozí hráči nás v létě opustí zadarmo, takže na nich ještě proděláme půlroční plat.
  • Raul Albiol (DC) - největší nespokojenec a tak trošku rakovina v kabině. Jeho odchod spoluhráčům nevadil a okamžitě se zlepšila má podpora. Peníze jsou pak příjemný bonus, jeho bych pustil i zadarmo.
  • Javi Ontiveros (AMR) - měl jsem zájem si jej nechat, ale umístění v B-týmu mu nestačilo. Prodej je nakonec win-win pro obě strany (je však v souhrnu B-týmu, nikoli toho hlavního).
  • Alfonso Pedraza (DL) - docela bolavý odchod startera na pozici levého beka, ale chtěl odejít za každou cenu, takže jsem přijal nabídku na souhrnné úrovni výstupní klauzule.
  • Fer Nino (ST) - důležité odchozí hostování; jedná se o docela perspektivního hráče, se kterým jsme prodloužili smlouvu a pak mu našli herní vytížení v Lyonu.
  • Etienne Capoue (DM/MC) - trochu opožděný přestup, ale Saudi stáli o něj a on o ně. Přestupní částka za 34letého hráče je super a ušetřím skoro 200k € měsíčně na platech (náhrada už je vyhlédnuta).
Obrázek

Příchody
Příchodů moc nebylo, ale vyhlédl jsem si zajímavé posily na letní přestupní termín.
  • Joao Rego (AML) - portugalský talent na pozici levého podhrota; přišel vlastně za hubičku (vzhledem k hodnocení) a zatím pomohl juniorce;
Obrázek

Cíle
Cíle jsou jasné, skončit v TOP5 a zahrát si alespoň EL. V poháru chceme uhrát semifinále a v EKL se dostat co nejdále. Ale tím nejdůležitějším cílem bude poznat hráče, poznat klub a vlastně všechny soutěže, abychom pak měli na čem stavět.

Obrázek

Zápasy
V přípravě jsem se rozhodl můžstvo připravit na primární taktiku s rozestavením 4-2-3-1 s tím, že občas v průběhu utkání můžeme zkusit rozestavení pozměnit. Nutno říct, že týmy proti nám také nastupovaly v rozestavení 4-2-3-1, takže to byla poměrně zajímavá a přínosná utkání. A jedinou kaňkou na celé přípravě byla prohra ve Valencii

Do soutěžních utkání jsme tedy vstoupili řádně nabuzeni a srpen jsme zakončili 5 výhrami v 5 zápasech. První soutěžní porážku nám připravila Fiorentina v EKL, kdy jsem se tvrdošíjně rozhodl nasadit 4-2-3-1 jen s drobnými úpravami, ale Fiorentina nás přehrála - první pochybení manažera. Možnost napravit si reputaci jsem dostal v utkání proti Atléticu Madrid. Zde jsme opět čekali těžší zápas, ale tentokráte jsem vsadil na rozestavení 4-3-3, kde sice hodně presujeme, ale není naším cílem tak úplně držet míč. Zde se ukázalo, že není důležité doba držení míče, ale kvalita a z toho plynoucí šance. Výhra 2-0 byla zcela zasloužená, převaha Atletů byla pouze platonická.

Bohužel jsme opět klopýtli o pár týdnů později, na horké půdě v Bilbau, kde jsem to přetaktizoval a soupeř nás opět přehrál. Hráčům se však tento přehmat vůbec nelíbil a vyjádřili totální nespokojenost s mým vedením, takže jsem měl nůž na krku. Nutno říct, že jsme tou dobou byli na krásném 2. místě La Ligy, takže jejich nespokojenost úplně nechápu, zvláště když mají všichni adekvání herní vytížení. Nezbylo nic jiného, než si pouze povzdechnout nad opět uplakanou kabinou a pustit se do další práce. Dá se říct, že práci mi dočasně zachránila demolice Realu Madrid, který jsme doma přehráli 4-1, zvláště díky hattricku Morena.

Po incidentu s hráči jsem přešel na systém, kdy prostě chci, abychom každý zápas začali s primární taktikou v rozestavení 4-2-3-1 s drobými úpravami (změna přihrávek, bloku atp.). Uprostřed zápasu se to dá případně změnit a jen výjimečně jsme trénovali sekundární taktiku už v průběhu přípravy na zápas. Řekl jsem si, že když mě stejně mají vyhodit, tak proč se trápit 😂 Pak už hrála primárně nejlepší 11 a na ostatní hráče tolik herního vytížení nezbylo. Bohužel nám nevyšel závěr podizimní části sezóny, kdy nás nejdříve přehrála Barca a následně i doma Fiorentina. Přesto jsme zakončili tuto část sezóny na skvělém 2. místě La Ligy a postupem do jarní části EKL.

Celý leden se pak nesl v podobném duchu jako říjen a to přesto, že se nám příprava vůbec nepodařila. Jenže hrát mistrovská utkání (v plné sestavě), to je jiná káva! Udolali jsme opět Atlety, přes které jsme prošli do 4. kola poháru, ale hlavně jsme porazili hlavního rivala Valencii 2-0 (+ reakce fans. Přitom utkání nezačalo dobře, ale než jsem stihl nachystat opatření, Moreno dal důležitou branku po které šel náš výkon nahoru a výkon soupeře dolů. Bohužel jsem hned další zápas prokaučoval. Říkal jsem si, že na druholigovou Zaragozu bude stačit naše lavička, no nestačila a my se pakovali z poháru ve čtvrtfinále. Přitom jsme měli nejlehčího možného soupeře. Naší jedinou útěchou budiž, že o kolo dříve Zaragoza vyřadila Barcelonu a nakonec se dostala až do finále.

Tato porážka nám byla důležitou fackou, protože pak už jsme prakticky nezaváhali. Nutno však říct, že nám přál los v EKL, kde nám Hearts, Panathinaikos ani Graz nebyli soupeři. Na jejich vyřazení postačovala naše lavička, takže se první jedenáctka mohla soustředit na "důležitější" víkendový zápas. Přečkali jsme i nepříznivé utkání v Betisu, kde jsme vybojovali důležitou remízu 3-3. Druhou remízu, ale o mnoho důležitější, jsme si v jinak vítězném dubnu připsali v Madridu, kde jsme doslova vydřeli výsledek 1-1 proti Realu Madrid. Jak se později ukázalo, byly to tyto dva zápasy, které určily konečné pořadí v lize - 1. místo při rovnosti bodů díky zápasům.

Obrázek

Jak se nám podařilo uhrát takové výsledky? V lize to mělo dvě příčiny - hodně špatný březen s dubnem od Barcelony (v dubnu prakticky ztratili šanci na titul) a dva výpadky Realu Madrid. Tím únorovým jsme se na ně dotáhli, díky tomu dubno-květnovému jsme získali rozhodující náskok. Nevím co se u nich stalo, že by únava z MS? Na podzim byl totiž Real nezastavitelný, jediná ztráta bodů byla s námi. Taktéž Barca hrála až do března o titul, ale pak... Nutno říct, že nám přálo štěstí, o tom vůbec nediskutuji. Zvláště v pohárech bylo skvělé, že vše zvládali hráči z lavičky. A my tak slavili zasloužený titul. A bez ohledu na zranění Morena pro poslední zápasy, jsme si poradili i v posledním utkání sezóny - ve finále EKL jsme vyhráli 4-2 nad Freiburgem, kde úřadoval fantastický Pino.

Mládež
Tady to nebude tak snadné, těch týmů máme až moc! Začnu u U19, která hrála nejvyšší soutěž, ale ve své divizi skončili pod postupem - 4. místo, s krutým klepáčem od konkurenční Valencie. Nutno říct, že kádr byl nekompletní (na začátku tam bylo jen 6 hráčů), po náboru, který se docela podařil, už to bylo lepší i výsledkově. Příští rok by mládežníci mohli útočit i na vítězství v této divizi.

Trochu mimo mohu ponechat C-tým, ten se neúčastní žádné soutěže a slouží čistě jako odkladiště nepotřebných hráčů (popř. pro rozehrání hráčů v přátelácích). Tam ještě udělám čistku, ale cílem pořád je zvýšit jejich reputaci natolik, aby se dostali do hratelné ligy. Co mě naopak potěšilo byla rezerva. První půl rok dobrý, pak jsem kádr mírně pročistil (proč by mi tam měli hrát 27letí staříci, kteří nemají na Áčko!?) a chvíli trvalo, než přišly výsledky. Dokonce jsme se ještě koncem března báli o sestup, ale i u rezervy si to hezky sedlo a chlapci nakonec zachránili druhou ligu docela s přehledem - poklidný střed na 12. místě.

Celkově tak s mládeží a jejím fungováním panuje spokojenost.

Obrázek

Shrnutí
Určitě musíme zapracovat na taktické vyrovnanosti. Přestože jsem zkoušel různé přístupy i rozestavení a největší favorit byl 4-3-3 DZ, tak jsem nakonec zakotvil u 4-2-3-1, kde pouze chystám úpravy dle konkrétního soupeře. Buďto se mi podařilo svou základní taktiku (ještě z FM21) vymazlit tak, že je skvělá, nebo (což je pravděpodobnější) jsem prostě nemehlo, co nedokáže využít potenciál plynoucí z 4-3-3 🤔 Druhá věc, na které budeme muset zapracovat je přestárlý kádr. Těch starých a zkušených hráčů máme na můj vkus docela dost. Bude to chtít trošku okysličit kádr a vyvážit jednotlivé skupiny, abychom časem neskončili jako tým co má půlku kádru důchodců.

Co se naopak povedlo byly konečné ocenění - Rulli - brankář roku, Moreno - útočník roku, Gaučák - manažer roku, mnoho účastí v týmu roku La ligy a ještě více v týmu roku EKL. Podařilo se nám překont i nějaké rekordy a získat ocenění. Vše bylo vykoupeno hodinami taktických analýz a poctivým odehráním každého zápasu (kdy jsem dva zápasy dokonce hrál déle, než byla délka jejich trvání 😂). Něco málo o statistikách třeba tady - osobně doporučuji najít další příspěvky od FM Stag. Hodně mě pak inspiroval Statman Skin a vše okolo Statistic spreadsheet (tady doporučuji kouknout i na celé Moneyball vlákno).

Zpětně mě mrzí jediná věc, že jsem si u těch statistik a příprav neudělal screeny a poznámky, mohl jsem tady něco málo přidat. Faktem však je, že jsem splnil svůj cíl a tato kancelář končí.

Odpovědi
Předně díky všem za komentáře, za zpětnou vazbu (některé rady/tipy jsem ve hře realizoval) a také, že jste vydrželi u kanclu tak dlouho, aniž bych odehrál jediný zápas.
  • DIehard_CZ - ano byl delší a líbí se mi, když kancl sleduje někdo, kdo daný klub zná lépe než manažer 😂 Ten tvůj poslední příspěvek mi hodně pomohl a já se tím i řídil (např. Foytha jsem přesunul na DC). K tomu 3-5-2 jsem se uchýlil výjimečně, ale je to rozestavení/taktika, které má svůj význam a také své místo. Jsou chvíle, kdy stojí za to se zatáhnout a vyčkávat. Ale souhlasím, že 4-2-3-1 tomu týmu sedí fakt dobře a ani vysoké tempo s presingem nebyl problém. Přišlo mi, že si hráči zvykli fakt rychle a víceméně plnili co jsem chtěl. Ale může to být dáno i tím, že prostě se 4-3-3 hrát neumím.
  • luckymen - bohužel to nebylo jen skinem, ale i povinnostmi okolo (čeština, DB hráčů atd.);
  • Tyrioak - díky 😉 u mě to právě v tupé porovnání statů sklouzlo, pak už jen kouknout na formu, nechat hrát ty (aktuálně) lepší a víc jsem neřešil. Posléze už jsem jel v zajetých kolejích kamkoli jsem přišel, ani jsem to moc neřešil a po pár měsících v klubu už jenom IR, protože mě to ani pořádně nebavilo. Tohle je však pořádná zábava a výzva. Byť u některých věcí s tvůrcem skinu nesouhlasím a dělal bych je určitě jinak, musím uznat, že ten skin opravdu tu hru celkově mění. Mohu doporučit každému, kdo opravdu chce výzvu, protože teď už existuje i tmavá verze (kterou jsem pomáhal ladil).

19
Tak to je bomba. Že uděláš víc jak 90b bych opravdu netipoval. Velmi dobrá práce. Nechceš se podělit o to, jak si vyladil to 4-2-3-1 (nebo jsi ji hrál tak jak si psal v příspěvku dříve).... mě totiž teda funguje mnohem lépe hlavně do obrany 4-3-3. Škoda, že nebudeš pokračovat, protože by mne zajímalo, jaké to pak bude udržet nebo dokonce vylepšit kádr.

20
Leverkusen je voľný, tak môžeš skúsiť vyhrať napríklad Champions League, keď tento kancel skončil, aj keď sotva začal. Každopádne klobúčik, pretože bez atribútov a hneď vyhrať titul...
Mám otázku ... to si hral 1 zápas vo fmku cez hodinu a pol? Akože super, ale je v tom trošku cítiť Simonka Stašová...

Rape in pieces

Toto je parody fake komentár. Bystrejšie medzi riadkami vyčítajú obdiv a ľútosť, že nebudeme svedkami ďalšieho dobrodružstva.

PS: https://community.sigames.com/forums/to ... of-aragon/
Možno už poznáš tento „kancel“, ale ak nie, tak ťa možno zaujme pre porovnanie s tvojou hrou a filozofiou.
Odpovědět

Zpět na „Manažerské zápisníky“