Sezona 2039/40
Přestupy a zaměstnanci
Začnu odchody - z minulého roku byl domluvený vcelku talentovaný křídelník
Allan Dewulf do Almeríe. Poměrně větší množství hostovaček narušil odchod
Marka Selimovice do Neapole a opustil nás i
Zdeněk Černý, svého času nejdražší posila v dějinách FKNJ. Rozloučili jsme se i s hráči ne tak velkého kalibru (
Petr Krabec a
Lukáš Chvalovský) a se žádostí o odchodu za mnou slušně přišel i
Miloš Kamenský, jehož jsme pustili do Brna. Nejvíce mě mrzí odchod
Mussy Landima, kterého si zpětně vykoupil Sporting. Posledním zimním odchodem byl ten
Michala Dlugosze do Piastu Hlivice.
Z příchodů, které prvně odstartovalo mnoho nových mladých tváří do výběru U19 vyzdvihnu jako první
Tomáše Vacka, středopolaře a v případě potřeby levého záložníka. V rámci transferu se Slováckem přišel
Mirco Lividini, neméně kvalitní středový hráč a za opravdu pakatel dorazil také
Joshua Budde, německý reprezentant do jednadvaceti let působící na postu stopera. V zimě dorazili ještě
Jaime Rojas a také
Mauro Barrios s
Nuzhadem Mertem. Ještě v létě jsme měli vyhlédnutého mega talenta z Norska,
Bjorna Toreho Heggseta, ale
toho nám vyfoukl Juventus.
Na základě Bosmanova pravidla se rozhodli odejít
Sandile Masuku a
Martin Krejčí - u obou jsem čekal jestli se rozvine jejich talent, ale Sparta a Hradec měli větší zájem a evidentně i lepší nabídku. K nim se pak přidal i
Bas de Graaf, jenž souhlasil s o dost nižším platem v domovském Utrechtu, než jsem mu nabízel já, a také ikona
Ladislav Blažek, který si na sklonku kariéry vydělá nádherné peníze u Lokomotivu Moskva. Několik dalších hráčů naopak trucovalo a chtělo odejít. Mezi nimi byl i Brazilec
David, jenž se v průběhu své žádosti o přestup
nedostavil na jeden z tréninků. V létě se s ním pokusím rozloučit - stejně více důvěřuji
Dinu Vidovići. Co se zaměstnanců týče, zde jsme zaregistrovali pár příchodů (včetně dvou návratů v podobě
Miroslava Kamenského a
Daniela Šmigy) a odchod žádný.
Příprava a mezisezonní pauza
Ještě v rámci závěru ročníku s označením 2039/40 jsme pod hlavičkou spíše exhibičních zápasů vyzvali několik blízkých celků a hlavně s Fulnekem, k němuž mám dobré vztahy, z toho byla
opravdová paráda. Díky výhrám nad Angers a Ludogorcem jsme brali i Starostův pohár. V zimě na nás čekala druhá účast v Tipsport lize, kterou proplul můj asistent tak hladce, že z toho bylo i celkové vítězství. Stejně jako u klasických přáteláků jsme se však snažili rotovat sestavou kvůli nabrání kondice. Ještě před ligou jsme si pozvali prestižní anglické celky do Zimní ligy, kde jsme si připsali po jedné výhře, remíze i prohře.
A malá ochutnávka na příští sezonu: chystal jsem si do Nového Jičína pozvat místní kolegy, ovšem
pro někoho to bylo moc daleko. Moje reakci zaznamenaly kamery níže.
FORTUNA:LIGA
Do ligové soutěže jsme vstoupili jako kandidát na 5. místo a se čtveřicí výher, mezi které se vmísila jedna plichta na Srbské. Po další dělbě bodů na zlínské Letné přišla první těsná porážka z kopaček Liberce. V září jsme se zase probrali povinnými výhrami nad slabšími celky z Teplic, Budějovic a Pardubic, než na nás čekal přetěžký říjen. Na úvod jsme zaznamenali hubenou prohru od Plzně, následovanou remízou s Baníkem a výhrou se Slováckem. Pak na nás čekaly zápasy s pražskými S a v obou případech jsme si podělili po bodu. Do konce podzimu už jsme neprohráli a jediní, kdo nám sebrali dva body, byli
Škodováci.
Jaro začalo přesně tam, kde jsme zakončili podzim. Gólem z 89. minuty jsme porazili i Spartu, čímž jsme alespoň částečně odčinili remízu na teplických Stínadlech. V druhé části byl pro nás obdobně těžkým měsícem jako říjen duben. S
Viktorkou jsme udrželi plichtu, ovšem to i se Slováckem a zopakovali jsme dělbu bodů i s Ostravou. V posledním kole hlavní části jsme pak senzačně porazili i Slaviu. Do mistrovské skupiny jsme tedy šli s parádní fazonou a 19 zápasy bez porážky.
Souboj o titul byl opravdu nabitý. Bohužel to byli právě
Sešívaní, kteří v repríze hned týden po našem triumfu brali všechny body do tabulky. Už nyní však můžu prozradit, že do konce ligového ročníku šlo o naši poslední ztrátu.
Proti Plzni, která tou dobou držela první místo, jsme dali zapomenout na pohárové vystoupení (viz níže) a udrželi bezbrankovou remízu. V následujících třech mačích jsme pak nasázeli 12 branek a nedostali žádnou. Narodily se tři výhry ovšem potenciální titul nebyl v našich rukou. Chvílemi byla před námi i
Bolka, ale tu jsme porazili 3:0 a mohli se soustředit na „slabší“ celky v podobě Slovanu Liberec a Baníku, s nimiž jsme si taky poradili. Do posledního utkání proti
FCB jsme šli
se ztrátou jednoho bodu na Plzeň a zároveň s jednobodovým náskokem nad Slaviou, která měla stejný odstup před čtvrtou Boleslaví. Do 75. minuty jsme byli mistry, ovšem pak se Plzeň ujala vedení v utkání s Boleslaví a nás odšoupli zpátky na 2. místo. Sedm minut do konce, kdy jsme už drželi vedení 5:0 (ani nevíte, jak mi to jako „
chacharovi“ trhalo srdce), se ale prosadil náš neoblíbený kat
Wayne Hunt a srovnal na průběžných 1:1. Mladoboleslavští tento stav udrželi až do závěrečného hvizdu a to znamenalo jednu věc - stali jsme se totiž
mistry České republiky v kopané
Celé město zachvátila fotbalová horečka ze
samozřejmě rekordního umístění a
vedení bylo nadšeno ze splnění mého prvního velkého cíle! A jako bonbonek na nás v příštím roce čeká ten nejprestižnější evropský turnaj - UEFA Champions League. Původně jsem říkal, že se už o oceněních moc nebudu bavit, ale zapomněl jsem, tudíž telegrafický přehled:
za měsíc červenec skončil Vlastimil Lasota na třetím místě mezi hráči (na což navázal
v květnu druhým místem s
Williamem Ndouem v těsném závěsu) a
moje maličkost na prvním mezi trenéry.
V září (
a později i v březnu) zase bodoval na bronzovém umístění
Nicola Chetoni a
já bral pomyslné stříbro.
To
jsem obhájil v květnu a navázal jsem tak na dvě
třetí místa za únor a
březen. Paradoxně jsem se ale
neumístil na žádném z pódiových umístění v celoročním hlasování. Zato hráči mi udělali radost protože
v jedenáctce roku obsadili bez dvou všechny místa + další dvě ještě na lavičce.
Martin Ujfaluši byl poměrně brzy (v listopadu!)
velmi blízko rekordnímu záznamu Martina Kose ze sezony 2033/34 v počtu asistencí.
Pro takzvaný "full-house" jsem hlasoval v anketě o talenta roku. První místo nakonec bral Chetoni a třetí už dávno přestupivší Landim.
Prvně jmenovaný Ital byl ještě zvolen zahraničním fotbalistou ligy za celou sezonu a fotbalistou roku se stal Lasota, který se ale mezi záložníky umístil až třetí.
Milan Paciorek pak bral druhé místo v brankářích a to před naším bývalým svěřencem
Jiřím Součkem.
MOL Cup
Naopak domácí pohárová soutěž pro nás i nadále zůstává zakletá. Po vyřazení Hodonína a Jihlavy jsme si poradili i s Olomoucí a opět na nás čekal jarní boj v závěrečném playoff. Do něj jsme ale hned na čtvrtfinálové měření sil vyfasovali Plzeň a ta nám vyklepala kožich.
Viktoriáni nakonec došli až do finále, kde se ale z vítězství radovala Slavia.
UEFA Europa Conference League
Do Konferenční ligy jsme vstupovali opět přes několik předkol. V nich jsme si ale hlavě poradili se severskými celky z Norrköpingu a Oulu, než nám los přidělil Bilbao. Po úvodní porážce na San Mamés se nám doma povedlo vymazat jednogólové manko a díky druhému rychlému zásahu jsme nakonec zvrátili hrozbu vyřazení a zajistili si účast ve skupinové fázi. Do ní jsem vstupoval trochu po „
mourinhovsku“ se zdravým sebevědomím a když nepočítám plichty s Altachem, které celé putování skupinou G obalily, tak z toho byl suverénní výkon zajišťující postup do vyřazovacích kol. Ve druhém kole, kam jsme se kvalifikovali, jsme narazili na Eindhoven a opakoval se scénář s Athleticem.
V prvním zápase jsme tahali za kratší konec, ovšem když nám
Ondřej Švéda vystřelil postup mezi nejlepších 8 celků, měl jsem velkou radost. Tu mi hned vzápětí zchladil výprask 0:3 s Rennes, než jsme ve venkovní odvetě uhráli alespoň čestnou remízu 2:2. I tak jsem ale byl s tímto progresem spokojen. Právě Francouzi postupně prošli až do finálového klání, kde ale triumfovali znovu naši krajané z Mladé Boleslavi. Malou útěchou budiž cena pro nejlepšího hráče turnaje, kterou dostal na rozlučku de Graaf.
Kádr A-týmu
Vzhledem k úžasnému triumfu se přímo nabízí prohlédnout si medailonky mistrů ČR jeden po druhém.
Brankáři: Milan Paciorek,
Mohamed Kouadio
Obránci: Jan Písačka,
Patrik Selnar,
Ondřej Švéda,
Joshua Budde,
Ivan Kadlec,
Bienvenou Matondo,
Sirgio Mesias
Středopolaři: Jaime Rojas,
Tomáš Vacek,
Agner,
Claudio Brignone,
Mirco Lividini,
Maxwell Makhubele,
William Ndou,
Matome Ntuli
Křídelníci: Martin Ujfaluši,
Bas de Graaf,
Nicola Chetoni,
Vlastimil Lasota
Útočníci: Dino Vidović,
David,
Ladislav Blažek
Béčko a juniorka
Jelikož už jsme trochu pokročili co se reputace i financí týče, rozhodl jsem se naplno rozjet béčko, kterému jsem na každý měsíc naplánoval několik přáteláků s cílem nabytí kondice pro možné využití v A-mužstvu. Ačkoliv mi u rezervy figuruje název Divize E, žádné jiné zápasy než ty, které jsem domluvil, nehrála. S několika hráči už počítám pro další rok v áčku - jmenovitě chci určitě více využívat
Abdoula Koného, Martina Housku (pokud zůstane),
Františka Březinu a
Nuzheda Merta.
Nábor byl poměrně povedený a hlavně se mi poprvé od ročníku 2008, kdy tento simulátor hraji, dostalo té pocty, že
mi byl vygenerován do juniorky i můj syn (raději pomlčme o jeho
sedmdesátiletém bratrovi z Dánska). Jinak výběr do devatenácti let
vyhrál v 1. lize staršího dorostu, čímž obhájil loňské prvenství, a na něj navázal ještě triumfem v krajském poháru. V Národním mistrovství už z toho bylo jen semifinále, kde našim mladíkům vystavil stopku Jablonec. Jako největší talent se pak jeví střední obránce
Ondřej Kocourek.
Zajímavosti, aneb co se jinde nevešlo
- Ještě na konci předchozí sezony jsem si řekl o prodloužení smlouvy, což výbor schválil a kromě něj to potěšilo i klubového kapitána. Nový tříletý kontrakt mi měsíčně připíše na konto 200 tisíc Kč. Triumfem v lize, který dával za „vinu“ mě Matome Ntuli, jsem vstoupil do české síně slávy.
- Do sezony jsme vstupovali jako 154. nejlepší tým v Evropě, po ní už jsme byli v top stovce (přesněji na 82. příčce). Průměrná návštěva byla letos vylepšena o 29 lidí na zápas a permanentek se na další ročník prodalo o 9 méně, konkrétně 1 016.
- Jedna z klubových ikon, pravý křídelník Vladimír Kolečkář, ukončila kariéru. Už se nacházím opravdu daleko a nevím, jestli už jsem náhodou nepřekonal svůj rekordní save z před pár let, kde jsem se z Nového Jičína dostal po ose Katovice - Baník Ostrava - Hertha Berlín - Wolfsburg - West Ham - Inter (+ krátké anabáze u reprezentací Albionu a Španělska) dostal do Barcelony.
- Ačkoliv všechny žádosti o vylepšení náboru juniorů, jejich zázemí a rozšíření stadionu byly zamítnuty, po krátkém vysvětlení kývl předseda na upgrade tréninkového centra předseda a to hned dvakrát - na podzim a v létě. Po tomto vylepšení se budeme pyšnit nejlepší kategorií. Jednou nám navýšil i rozpočet pro trénink juniorů a uvažovalo se i o mateřském či přidruženém klubu. Zatímco v první kategorii jsme měli na výběr jen Porto a nějaké nazdárky, v druhé jsme si jednou zvolili aspoň Hlučín, hrající o soutěž výše než předchozí partneři z Valašského Meziříčí.
- Po celý rok už se počet našich reprezentantů pohyboval stabilně kolem 18 - 20 jmen. Na EURO odcestovali pouze dva (+ 2 ex-hráči), většinu totiž máme v juniorských výběrech.
- Finance jsou i nadále díky stále ještě se dá říct nedávnému prodeji Yamby Maceda, který se začíná v Bundeslize chytat, v naprostém poklidu, díky čemuž jsme splnili finanční fair-play už i pro Ligu mistrů a neplatíme žádnou daň z příjmů.
Epilog
Po delší odmlce jsem zpět a rovnou zdravím do Drnovic - doufám, že mě lucky přijme do klubu mistrů! No, abych citoval pana
Karla Gotta, tento úspěch jsem „skutečně nečekal“. Na druhou stranu už jsem rád, jelikož jsem se chtěl už posunout dál . Nehledě na to, že mě teď ve skutečnosti tento klub štve, jelikož chce sprostě ukradnout další dva nadějné mladíky a to z mého týmu (aktuálně je vše v rámci předběžných jednání a doufám, že k žádným dalším ani nedojde). Ovšem zpět ke kariéře. Díky za podporu a komentáře všem! Doufám, že už se stejně jako já těšíte na
tuhle znělku. Jestli chcete nějaký specifický screenshot, dejte vědět, zařídím.
Ligy nemám zapnuté žádné jiné, kromě první - vlastně poté, co jsem se v ní ustálil, jsem vypínal druhou. Vždy jsem si nechával tu, ve které jsem hrál + tu hned pod ní (a když to šlo, tak i tu nad). Díky nějakým čachrům nemám moc výkonný PC a nechce se mi do něj investovat, když jej používám pouze na toto FMko. Je fakt, že ta rychlost není optimální, ale člověk u toho aspoň stihne pomýt nádobí, vynést odpad nebo si zahrát jeden leg v šipkách v rámci tréninku. Možná to tedy mělo nějaký vliv na mé úspěchy, ovšem určitě jsem do toho nevstupoval s cílem si to takto ulehčit. Nehledě na to, že existují určitě borci, kterým by cesta ze 4. ligy k titulu v první trvala polovinu toho, co mě. I teď se u té hry pořád učím něco nového a je to pro mě lepší, než sledovat youtubery s jejich tipy, což mi zase pomohlo předtím, než mě chytla tato kariéra.