FK Nový Jičín
Město klobouků šplhá po fotbalové pyramidě
Prolog
Zdravím všechny manažerky a manažery. Vítám vás u kanceláře, kterou jsem ani nechtěl rozjíždět, ale vzhledem k navyšující se aktivitě na tomto fóru jsem se rozhodl přispět i svou trochou do mlýna. Výběr klubu byl jednoduchý. Vzhledem ke skvěle zpracované databázi od Tenshiho jsem se rozhodl, že zkusím vytáhnout na vrchol tým ze svého rodného města - FK Nový Jičín. Ačkoliv k němu ve skutečnosti mám velmi vlažný vztah (znásobený tím, že hraji za jednu z místních částí, odkud nám právě toto hlavní mužstvo láká naše mladé naděje pod záminkou nových teplákových souprav), ve hře to je něco jiného a vidina FKNJ mezi špičkou české kopané je víc než lákává. Kolem domácího stadionu pro dvě tisícovky lidí navíc procházím prakticky denně a zrovna nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí, při které opravdu ožil (viz fota níže). Dominantním je nyní nově červený běžecký ovál, přibyly i mikro-tribunky pro hostující fanoušky a lepších sedaček se dočkal i malý sektor u pískové plochy pro doskok skokanů. Ostatně jako záhlaví jsem použil právě tuto fotografii, kterou jsem pořídil jednoho letního dne cestou z práce.

Nutno dodat, že jsem už dvě hry za Nový Jičín v minulosti rozjel. Nejprve v roce 2020 na jaře, kdy jsem ale nedokázal postoupit z ČFL B (kam jsem byl navíc zcela chybně zařazen z důvodu chyby v databázi, která brala vždy pouze vítěze skupiny A) a tak jsem to přes Katovice, Baník, Herthu, Wolfsburg, West Ham a Inter (včetně zastávek u reprezentací Albionu a Španělska) vzal do Barcelony, kde jsem ukotvil v roce 2042, mém osobním rekordu. Podruhé jsem za svůj „hometown“ hrál loni v létě, ale nakonec jsem se po dvou sezonách dostal k novému ročníku a předčasně své angažmá (i pokus o kancelář) ukončil. Bystří uživatelé fóra si tak všimnou, že jsem zkopíroval svůj úvodní part, ale ono když se nic nezměnilo a vše zůstalo při starém, proč jej nevyužít znovu.
O těchto „savech“ ale tato kancelář není. Rozjel jsem úplně novou hru a díky skvělé práci Tenshiho, za kterou mu ještě jednou děkuji, mě i tato hra baví a přináší nové prvky, které jsem v předchozích ročnících a u větších klubů neměl. Podotýkám, že času na psaní mám velmi pramálo a prakticky jen tehdy, kdy nemám jinou kratochvíli mimo domov. Party tak budu brát vždy maximálně za jednu sezonu a budou vycházet nahodile.
Děkuji za pochopení a nyní již vzhůru na představení.
O městě

Mnozí se jistě ptáte, proč je v názvu město klobouků? Je to jednoduché - ve městě sídlí továrna na výrobu klobouků s názvem Tonak, která sbírá úspěchy prakticky po celém světě. Další dominantou je firma Autopal (dnes správně Hanon a Varroc) vyrábějící klimatizace a osvětlení do automobilů a nesmím zapomenout ani na zdejší Cyklostezku Koleje. Zdejší vlakové nádraží, pak bylo v roce 2015 zvoleno nejkrásnějším v zemi, stejně jako náměstí.
Dříve zde byl velice populárním sportem basketbal. Své domácí zápasy totiž na palubovce vedle bazénu hrála Mlékárna Kunín. Hokejový klub je pak pravidelným účastníkem bojů o play-off ve 2. lize a ve stejném patře hrají i házenkáři. Z kultury zmiňme každoroční městské slavnosti s bohatým jarmarkem a závěrečnými koncerty (vystupovali zde např. Čechomor, Divokej Bill, Miro Žbirka, Ewa Farna, No Name či Věra Špinarová).
Známých rodáků příliš mnoho není - jmenujme malíře Huga Baara, architekta Maxe Czeikeho, herce Ondřeje Pavelku, zpěváka Vlastu Redla a část života zde prožil písničkář Karel Kryl. Pro zaryté fanoušky F1 pak bude známé jméno Alfreda Neubauera, manažera týmu Mercedes. Mezi nejvýznamnější památky patří čtvercové Masarykovo náměstí s podloubím, Beskydské divadlo, Hückelovy vily nebo Žerotínský zámek.

O klubu
A právě ten pak nechybí v novém logu FK Nový Jičín, který byl založen v roce 1919 jako SV Kuhlandchen. Největším úspěchem byl postup do Moravskoslezské fotbalové ligy v sezoně 1999/2000 a další tři účasti ve třetí nejvyšší soutěži z let 1952, 1953 (v obou případech tehdejší Krajská soutěž - Ostrava) a 1964/65 (tehdy Severomoravský krajský přebor). Mnohem známějším je pak ale pro novojičínské fotbalisty prostředí Divize, nejprve E a od roku 2019 nově F.
Modro-bílé barvy oblékali třeba Josef Geryk (vlevo, Spartak Trnava, reprezentace ČR), Karel Stromšík (vedle, taktéž reprezentant, Dukla Praha) nebo Jiří Mrázek (Frýdek-Místek). Mnoho dalších pak nakouklo jako mládež do celků typu Baník Ostrava, Jablonec, Slovácko apod. Baníkovští fandové můžou znát jména jako Daniel Tchuř (uprostřed) a Radovan Lokša (vpravo, B-tým). Ve hře pak zůstali tři reální hráči - brankář Ognan Ognjanov a David Javorek + na hostování třinecký Denis Nieslanik.
Jak už jsem psal výše, oficiální kapacita stánku spadajícího pod TJ Nový Jičín je 2 000 lidí. V letošním roce došlo k přestavbě některých, převážně atletických, prvků. Součástí areálu je hokejový stadion místního celku, dále pak Hala ABC pro házenkáře s volejbalisty, umělá tráva třetí generace (kterou čeká rekonstrukce v dohledné době), tenisové kurty pod záštitou klubu Olympia a dva betonové plácky, přičemž u jednoho je umístěný skatepark.

Epilog
Doufám, že takto vám úvodní part stačí - doby, kdy bych si s tím vyhrál a sháněl tady bůh ví co, aby to bylo plné a graficky atraktivní, už jsou díky bohu pryč a navíc ruku na srdce, kdo to čte celé? V příští kapitole bych pak krátce shrnul můj první úplný rok, který jsem strávil v již zmíněné Divizi F (aktuálně už mám za sebou i druhou sezonu, čili možná mi budou scházet některé screenshoty).
Jen dodám, že jsem hru zahájil v datu 30.05.2022 a to díky dodatku od Sortitoutsi, který umožní přeskočit začáteční datum až o rok. Zároveň jsem z důvodu zachování realismu přidal vedle obligátních úprav licencí Juventusu, Manchesteru United apod. ještě reálné výsledky (také ze stejného fóra) a jediné, co tak schází k dokonalosti, jsou přestupy, které už se nedělají jako budoucí, ale než dojdu někam, kde bych se mohl potkat např. s Haalandem v City (u mě ve hře hraje tuším v PSG), tak ten bude dávno trenérem někde v Norsku.
Dopředu děkuji za jakoukoliv zpětnou vazbu a jsem otevřený návrhům i kritice. Mějte pohodové dny.