Sezona 2032/33
Přestupy a zaměstnanci
Začnu u zaměstnanců, jejichž
kvalita napříč ligou znamenala pokles v celkovém hodnocení. Rozhodl jsem se tedy pro razantní krok a vybraným borcům nabídl platy, aby mi je nevyfoukly kluby, jako loni Admira Řeháka. K tomu jsem se rozhodl i o mírnou obměnu, kdy jsem
podepsal několik zaměstnanců na plnou smlouvu, abych zvýšil kvalitu, což se mi povedlo. Z pozice asistenta manažera například zmizel
Milan Vošický, kterého jsem měl od začátku a dal jsem šanci
Michalu Ordošovi, jenž mi dělal doposud trenéra. Je fakt, že ten plat si vyžádal astronomický, ale kvalitu má.
Na konci roku už jsme tak disponovali zase o něco lepším realizačním štábem.
Teď k příchodům. Na zkoušku přišla spousta plejerů, z nichž se nejvíce uchytili
Tomáš Janda, Pavel Dvořák, Lukáš Hušek a
Jiří Twardzik. Se zbytkem jsme nepodepsali, protože po uplynutí zkušební doby neměli dostatečnou kvalitu nebo potenciál anebo oni sami nechtěli. Poslední jmenovaný nás stál nějaké drobné, ovšem do Baníku tyto peníze mile rád pošlu a za
Lukáše Jirouše jsme také nezaplatili moc. Nejvíce si ale může mnout ruce Brno, to za své dva krajní beky
Erika Hrubého a
Harutyuna Sargsyana vyfasovalo dohromady 10 750 000 Kč. Logicky tak šlo o naše rekordní nákupy a obzvláště vyjednávání u druhého jmenovaného bylo velice úsměvné, když si
z metropole Moravy poručili necelou půl miliardu.
Nabídku ve výši 4,5 milionů odmítl sám hráč, ale nakonec oběma stranám
stačilo přidat ještě jeden.
Zadarmo dorazili
Filip Čopjak a
David Kareš a směrem ven z klubu pak putovali téměř všichni na hostování. Peníze jsme obdrželi akorát za
Richarda Holuba, jehož jsme pustili do Seredě a
Danteho Rivu, kterého vykoupil Měčín.
Jan Minařík byl také na odchodu, ale
stěhovat se ke kolegům z vedlejší šatny nechtěl, stejně jako Duncan,
jenž opovrhl brněnskou Zbrojovkou.
V poslední den přestupů chtěly Teplice vykoupit Pavla Večeru, ale marně. Z těch, co nám protekli mezi prsty, lituji nejvíce
Daniela Bártu,
který zpočátku souhlasil s nabídkou smlouvy, ale nakonec jí stejně odmítl. Naopak mě těší, že
stihla vypršet výkupní klauzule na Petra Šmahaje, protože jsem o něj nechtěl přijít.
Příprava a mezisezonní pauza
Letní soustředění jsme splácali doslova na poslední chvíli a obsahovalo přáteláky s Brnem a Valašským Meziříčím, mezi které se vměstnal další ročník turnaje O pohár starosty města - prvním na stadionu v Opavě. Ve finále jsme padli s maďarským týmem Puskás Akadémia, jinak jsme zvítězili ve všech zápasech. Zato v zimě jsme doma přivítali polskou Termalicu, rakouský Rapid Vídeň a GKS Katovice, než jsme v rámci Zimní ligy přizvali další tři celky ze země našeho jižního souseda, konkrétně St. Pölten, Ried a Austriu Vídeň. Když pominu vítězství 3:1 s posledním jmenovaným, jediným pozitivem budiž TV přenosy - jinak to byla velká bída.
FORTUNA:LIGA
Mezi českou smetánku jsme vstupovali jako
nejlepší tým uplynulé sezony s nejlepším střelcem, nahrávačem a i hráčem s nejvyšším průměrem z hodnocení napříč celou soutěží. Do toho jsme měli v kádru i
nejlepší posilu sezony a tak jsem ke všemu novému přistupoval zdravě sebevědomý. Je mi jasné, že udržení by bylo nad plán, ale zadarmo se obrazně řečeno „osouložit do análu“ nenechám - na to mi stačí můj pralesní celek, v němž působím jako hráč. Při losu nám
posunuli trojici mačů, které kolidovaly s duely druholigové Opavy a zcela logicky nás
bookmakeři tipli na samotný chvost tabulky s až strašidelným kurzem. Do prvního utkání s Libercem už jsme vstupovali bez
Jontyho Duncana, jenž se
zranil na 4 měsíce. Severočechy jsme doma přivítali a vyfasovali od nich nálož 0:4, ačkoliv jsme na tom tak špatně, jak nabízí výsledek, rozhodně nebyli. V Českých Budějovicích už jsme padli jen o gól a to i díky trefě
Darijana Šepaka,
jenž uťal šňůru 11 hodin bez vstřelené branky. Ve třetím kole jsme „doma“ přivítali Baník Ostrava a to s sebou neslo jediné - luxusní diváckou návštěvu. Na rozdíl od představitelů Opavy jsme do Ostravy nechali poslat více vstupenek a to se odrazilo i na návštěvě, která byla skvělá. Co však bylo ještě skvělejší, že díky proměněnému pokutovému kopu
Vladimíra Kolečkáře jsme hornický celek
porazili těsně 1:0. Výkon Večery se pak projevil i
v historicky první nominaci pro tým kola.
Senzační tříbodový zisk nastartoval sérii bez porážky,
která se zastavila až na čísle 6. Hned vzápětí jsme se totiž vrátili z Uherského Hradiště s dalším bodem za plichtu 2:2, než jsme doma na úvod srpna přehráli Pardubice 3:1. Kaňkou z tohoto duelu budiž fakt, že se nám
na dva týdny zranil Kolečkář, kterého vzápětí
doprovodil na marodku i Hušek a to na více než měsíc.
V sestavě týdne se pak znovu objevil Večera a to spolu s Kolečkářem a Krešimirem Barišičem. Pak následoval
posunutý duel s Teplicemi, v němž jsme si podělili po bodu a výhra nad Bohemians, která opět přinesla
trojitou účast v nejlepším týmu kola a
prodloužení série neporazitelnosti na 5 zápasů. Na seznam marodů se pak
na měsíc a půl přidal Tomáš Hladký. Poslední bod jsme získali za bezbrankovou remízu na jablonecké půdě na konci měsíce srpna.
První účast v týmu týdne si připsal Sargsyan a
já bral třetí místo mezi nejlepšími trenéry měsíce. Měsíc září se nám výsledkově vůbec nepovedl, nicméně v prvním zápase proti nám stála plzeňská Viktorka, v druhém dost vysoko hrající Karviná a ve třetím neméně úspěšná Mladá Boleslav, čili jsem těmto výsledkům nevěnoval tak velkou pozornost. Obzvláště, když jsme na úvod října porazili Hradec Králové gólem Vládi Kolečkáře z 84. minuty 2:1.
Ještě nutno dodat, že
v reprezentační přestávce jsme na 5 až 8 měsíců přišli o Chrise Tarpeha, což nás donutilo
stáhnout z původně domluveného hostování v Líšni nadějného Španěla Matea Cabezuela. Co naplat, že
i on se zranil na 3-4 měsíce. Už mě ta marodka začala mírně děsit, ale pořád se s tím dalo vyjít. V duelu s Karvinou se ale zranil i
Sargsyan (4-5 týdnů) a když se o 3 dny později přidal i
Šmahaj (2-3 týdny), začal jsem věřit, že nás jako nováčka v soutěži zaklel nějaký Berberův šaman. Mezitím se
Hušek dostal aspoň jako náhradník do Ideální jedenáctky kola a
Duncan přidal krátce po doléčení svého zranění další, tentokrát na měsíc. Zpátky k zápasům - po triumfu nad Votroky na jejich půdě přijela do Opavy Olomouc a my jsme cítili bodovou šanci. Tu hodil do koše, jehož obsah následně vysypal ještě do skartovačky, Hušek svým
stupidním vyloučením v 6. minutě utkání. V 72. minutě se nám povedlo vyrovnat, ale Barišič stál v ofsajdu,
což potvrdil pro nás nový VAR. Pak nás opět doma čekala Sparta, s níž jsme si podělili po bodu. Naši branku ještě
musel potvrdit videosudí, stejně jako
ten rozhodující v dalším kole, kdy jsme do Prahy naopak jeli my vyzvat rivala ACS, Slaviu. Na Edenu jsme drželi 93 minut bod za remízu, o kterou nás připravil
Jakub Brych. Náplastí útěchy pro nás bylo
jmenování Šepakovy trefy proti Hradci jako gól měsíce.
Jdeme dál - měsíc listopad. Do něj jsme vstoupili druhým celkem proti Slovanu a
v porovnání s prvním duelem jsme hráli jako úplně jiný mančaft. Výsledek byl tentokrát o jednu branku milosrdnější, ovšem
řečí statistik jsme se drželi statečně. Když jsem si pak ulevil na pozápasové tiskovce na adresu VARu, který pravidelně naše góly neuznával a branky soupeřů ano, ozval se lodivod Liberce
Zbyněk Velich a
řekl mi, abych se uklidnil.
Ocas. Doma s „Budějicemi“ jsme drželi až do 83. minuty nepříznivý výsledek 1:2 a přišel
zákrok jednoho z hráčů hostujícího týmu na hranici vápna, který video-arbitr vrátil před hranici šestnáctky na přímák. Z něj jsme gól nedali, naopak jsme další inkasovali
a tak bylo zase smutno.
Pátá porážka v řadě a vrcholem všeho bylo, když se
pisálek deníku Právo zeptal, proč se nám nedaří doma. Jak kdybychom doma hráli, blbečku z Prahy. Nevadí, jedem dál - zápas venku v Pardubicích, na novém stánku. A bum,
ve 26. vteřině gól, bohužel do naší sítě. To je jedno, srovnali jsme, nebo ne?
Zase ten VAR. Naštěstí jsme se zvedli a přivezli si plný bodový počet za hokejový triumf 6:3.
Kolečkář se bilancí 2+3 zase přiblížil Claudovi Lhoteckému v počtu asistencí a vše vypadalo opět lépe.
Málokoho tehdy mohlo napadnout, že se jedná o naši poslední výhru v sezoně, nepočítám-li nadstavbu. S Baníkem jsme ve Vítkovicích
přišli o bod za remízu v 87. minutě a navíc se
po dlouhé době prosadil i Ondřej Janíček.
V top jedenáctce za kolo se prosadili Hušek a Kolečkář a v posledním mači podzimu jsme doma prohráli se Slováckem opět jen 0:1. Jenže
přes zimu začal být Večera nespokojen a jak kdyby s sebou stáhl i ostatní. Na jaře jsme nejprve doma padli s teplickými fotbalisty, než jsme
o další remízu přišli v Ďolíčku v nastavení z kopačky domácího Michala Waltera. Díky dvojici vstřelených branek se
Barišič dostal do mediální jedenáctky týdne.
S Jabloncem nám pak znovu nebyl uznán gól a nakonec jsme tak prohráli 0:1. Na úvod měsíce března přišlo světlo na konci tunelu v podobě plichty s Viktoriány,
kde nám tentokrát VAR pomohl při druhé brance. Posléze se však ukázalo, že ono světlo bylo na čele lokomotivy, která s sebou přivezla sérii devíti porážek v řadě. Ještě předtím ale
Kolečkář s Tarpehem stanuli mezi náhradníky týdne. Hned v dalším mači proti Karviné se
Slezané prosadili ve 35. vteřině, než jsme
na úvod závěrečné dvacetiminutovky za pomoci videa snížili na konečných 1:2.
Souček pak dostal nominaci do týmu týdne.
Tarpehovi se po zranění celkem dařilo, ovšem ne na klubové scéně,
když se prosadil pouze na mezinárodní úrovni. Na úvod dubna jsem hlasoval pro plno hráčů roku -
jediným našim želízkem v ohni byl Jirka Souček mezi brankáři. Pokračujme v součtu porážek - 0:2 s „Bolkou“, 1:3 s Hradcem (
kde nám zase neuznali gól), 0:2 se Sigmou, 1:3 proti Spartě (
kde se nám v 58. minutě vykartoval Martin Presl a
v 77. minutě zranil na 5 týdnů Kolečkář) a 0:3 proti Slavii (
do něhož jsme vstupovali bez dvou vykartovaných a se zraněným Kolečkářem). Klapka - konec základní části -
účast v sestupové fázi (
pochopitelně).
Barišič si připsal další nominaci v týmu týdne a
Kolečkář dostal bonus za nasbíraný počet asistencí. Nutno dodat, že touto dobou jsem zkoušel po delší době změnu formace, když nestačilo si pohrát pouze s pokyny. Ze
4-2-3-1 jsme přešli na
defenzivnější 4-1-2-2-1. Tu jsme už trochu trénovali v minulosti, ale nikdy s ní nehráli. Což se ostatně i ukázalo, když jsme i nadále brali
negativní rekordy za
počty porážek a
obdržené góly. No nic, s tím se dalo počítat. Teď nás čekala už jen
pětice zápasů, ve které jsme se museli spoléhat i na Hradec.
Obzvláště když jsme si první tři zápasy prohráli. Malé odskočení - jako
osobnost ligy byli jmenování dva naši kati z Plzně, které znají především hráči FIFY. Po úvodní porážce 0:1 s Budějovicemi, kde nám
scházelo 5 hráčů ze základní sestavy, se ještě zranili
na 6 až 9 dnů Dvořák a
na 2 týdny Janíček.
S Olomoucí jsme prohrávali 0:2 už v 11. minutě a
následně se z toho sesypali. S Libercem jsme prohrávali podobně, ale zatnuli zuby a stáhli se díky trojici zásahu Šepaka na 3:4. V 86. minutě ale přišel
Vojtěch Gornický,
aby zabouchl poslední hřebík do naší rakve a na to navázal
Hynek Hruška, který stanovil
konečné skóre 3:6.
Tři neuznané góly už snad ani nechci komentovat. Proti Hradci nám zasvitla malá naděje, když jsme díky dalším dvěma gólům našeho chorvatského bombarďáka, který
po právu bral místo v týmu týdne, vyhráli 2:0. Na
rozhodující duel s Pardubicemi nám ale
vinou zranění scházel a nakonec nebyl sám. Dva dny do výkopu se k němu přidali i
Souček a
Barišič.
Burcování mužstva si tak vzal na starost Sargsyan,
mimochodem poslední účastník týmu týdne.
V 65. minutě VAR anuloval gól jednoho z pardubických,
ovšem když jsme my žádný nepřidali, bylo nám to prd platné.
A bylo vymalováno.
Sestup zpátky do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přišel hned po prvním roce a je na místě říct, že po právu.
Pár hodin po posledním mači byl za mnou v kanceláři Jiří Souček s prosbou o odchod. Vše začalo týmovou schůzí na konci sezony,
kde byli všichni dotčení, že jsem jako cíl stanovil opětovný postup nahoru. Když jsem slevil na playoff,
pořád to nebylo ono, ale více už jsem cuknout nechtěl. Talent na to máme. U Součka jsem tedy stanovil po vzájemné dohodě částku 25 milionů, kterou pokud někdo složí na dřevo, nebudu mu bránit v odchodu. Mrzelo mě to, ale respektoval jsem to - byl to totiž právě on, kdo nás kolikrát tahal z ještě větší bryndy, než ve které jsme byli. Ostatně
sestup s sebou přinesl i aktivaci několika klauzulí, které by nám sice přinesly nějaké pěkné peníze do pokladny, ale zároveň oslabily kádr. Vedení bylo díky bohu shovívavé a stačí jim
v prvním roce umístit se v horní polovině tabulky. A pořád si můžeme říct, že jsme nakoukli do první ligy,
což se před námi nikomu nepovedlo.
MOL Cup
V poháru jsme na úvod vyfasovali Kroměříž, kterou naše převážně béčko porazilo těsně 1:0 po trefě Presla. Těsnější výhru přinesl hned další mač nad Varnsdorfem, kde Barišič rozhodl až ve 110. minutě nastavení. Ve třetím kole na nás čekalo Brno a i to jsme přehráli, přesněji 2:1 zásluhou již jmenovaného Presla s Kolečkářem. Čekal tak na nás po delší době i jarní souboj pod hlavičkou čtvrtfinále, v němž nám los přidělil budoucího semifinalistu z Teplic, s nímž jsme bohužel padli 1:3.
Vítězem se nakonec stala Plzeň.
Béčko a juniorka
B-tým obsahoval
pouze hráče poslané na hostování, opět jsem neřešil přáteláky a měl tak o starost méně. Upřímně hlavního kouče rezervy mám jen proto, že vedení je jak praštěné a nechce mi umožnit dalšího trenéra pro áčko, čili využívám právě
Libora Žůrka.
Tentokrát ale ještě
z juniorky postoupilo několik dalších hráčů, kterých jsem se nechtěl zbavit a tak jsem i pro ně zajistil hostování na další rok a po něm se uvidí. Výběr do devatenácti let jinak skončil ve své soutěži,
za kterou každý leden dostáváme 300 tisíc Kč, na 7. místě a
po delší době musím pochválit i nábor,
který byl opravdu slibný.
Zajímavosti, aneb co se jinde nevešlo
- Permanentek se prodalo o 80 více, než loni - to jest 276. I díky tomu se nám tak povedlo překonat rekord v průměrné návštěvě.
- Hned na počátku srpnu si nás na pohovor pozvali do Pelton, pardon, Jablonce. Bez díky jsem odmítl, stejně jako plky o přesunu ke Slavii. V dubnu začala média spekulovat o mém úprku z Nového Jičína, čili jsem si hned chtěl zažádat o prodloužení, ale předseda mou žádost odmítl. Když kolem mě zase začalo slídit SKS, hned jsem v médiích řekl, že nebudu žádná prodejná sešívka za prachy. To se šéfovi velice líbilo a nakonec mi krátce na to sám od sebe nabídl nový kontrakt na dva roky, v němž jsem si aspoň nechal zvýšit plat. Vedení bylo potěšeno (aby ne). Jenže co čert nechtěl, na konci roku byl u ostravského Baníku propuštěn Martin Ryska. A jak to dopadlo se dozvíte v příštím díle.
- V druhé polovině srpna nám vedení zajistilo na můj popud mateřský celek a to ne jen tak ledajaký. Z už tak bohatého výběru jsem ukázal prstem na Real Sociedad.
- Představenstvo si zase hrálo s procentem z prodejů - po úvodním navýšení na 30 % přišel na konci kalendářního roku pád na 5 %. Mimochodem ani letos nechybělo tradiční okénko „Já to balím!“ s předsedou v hlavní roli. Tentokrát to trvalo přes měsíc, než to David Šubert popřel, aby se toho chytla krátce na to jiná periodika a on to na začátku března znovu dementoval. Na konci sezony ale z vlastní kapsy vytáhl 4 „míče“ jako finanční injekci a pro příští rok nám i přes pád o soutěž níže připravil štědré rozpočty na přestupy a mzdy.
- K tomu slavnému vedení FK bych se mohl vyjádřit na celou podsekci, ale oni si to kolikrát dělají sami. Jako když za mnou přišli, jestli souhlasím s navýšením platů pro datové analytiky, které jsem tehdy ještě neplatil. Když jsem jim řekl, že by tyto peníze šlo investovat jinam, stejně si to papaláši udělali po svém a mé návrhy na zlepšení náboru mládeže a vylepšení mládežnických zařízení smetlo ze stolu.
- Na konci roku jsme vyplatili bonusy 1,1 milionů korun všem za umístění v lize a také 140 tisíc za představení v poháru. Do nové sezony vstupujeme opět s novým sponzorem, jenž nám přinesl do kasy stále slušných 19 „mega“, a také i s nulovým doplatkem na daních a tak se nám o 2 roky dopředu povedlo splnit jeden z úkolů rady. Nutno dodat, že obří roli v naší pozitivní bilanci sehrály i peníze za TV práva - hned na úvod ročníku jsme dostali cca 11 milionů a v průběhu roku jsme dostávali i další platby. To bylo dobře, protože na opačné straně se mnoha zaměstnancům i hráčům zvýšily platy a to o 25 %.
- I nadále ale zůstáváme na opavském stánku, ovšem vedení se vytáhlo, když oznámilo plány na výstavbu nového stánku. Tohoto bodu jsem si všiml v jejich pětileté vizi na příští roky a pár dní na to už oznámili, že jednají na stavebním úřadu o povolení. Aktuálně je vše v hledání vhodného místa. No, nevím, proč se neinvestuje do stávajícího stadionu - ten má lokalitu přímo skvělou.
Epilog
Tak jsme zase rychle zpátky a po úvodní demotivaci, kdy jsem uvažoval o konci (v NJ i celého savu) jsem nakonec práskl do koní a rozjel cestu za opětovným postupem. A už nyní můžu říct, že se máte na co těšit, protože samotný červenec a srpen byl velice výživný. Ostatně na každoroční souboj o Starostův pohár přislíbili účast takové celky, jako
Bochum, Drážďany a Hajduk Split. A tentokrát už jsme
dostali i pozvánku na prestižní Tipsport ligu,
která nám zajistí přípravné duely v zimě proti výběrům Brna, Jablonce a Plzně B.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o premiérovou účast mezi elitou, jsem se možná nechal trochu unést a fotil každou kravinu, což už neudělám, protože tento part jsem dělal namísto obvyklé hodinky až dvou dobré dva dny (proto se kdyžtak omlouvám, jestli nějaké screeny chybí nebo nefungují). Naopak jsem si dovolil nést dále prapor dextera a tu a tam přidal nějaké srandovní videa nebo obrázky. Děkuji tedy svým dvěma věrným sledujícím a zase příště na viděnou! PS: Doufám, že o kancelář bude i nadále zájem, leč už jsme v době, kdy se hraje novější ročník, jehož akvizici ale nemám v plánu.