Sezona 2034/35
Přestupy a zaměstnanci
Začnu krátce zaměstnanci - opět proběhlo zkvalitnění mého štábu a nějaké přesuny tedy byly. Hráčské odchody letos nebyly tak divoké. Za 2,1 milionů odešel
Krešimir Barišić a za 2 miliony
Ondřej Janíček. Oba už na to herně neměli v druhé lize a v první by to tak bylo ještě horší. Za „mega“ šel brankář z juniorky a za necelé dva
Dimitris Rokas, který dostal dost příležitostí, ale nepřesvědčil. Nejdražším odchodem byl ten
Erika Hrubého do Olomouce. Několik hráčů, jako
Pavla Dvořáka nebo
Jiřího Twardzika, jsem musel pustit zdarma, nebo na hostování. U mě by si nezahráli, béčko nevedu a platit jim mzdy jen tak fakt nechci. Kuriózní byl Haiťan
Gérard Brésil - toho mi skauti doporučovali s interním hodnocením A+, ale když přišel a vzal si jej do parády můj asistent, rázem z toho bylo písmeno E a tak do týdne zmizel do své rodné domoviny.
U příchodů jsem se trošku rozjel na mé poměry. Nejprve jsem podepisoval zdarma anebo za kompenzaci klubům - tímto způsobem přišli už loni domluvení Chládek s Bártou, dále pak
Daniel Šmiga, Arnold Pauwels, Patrik Süsser nebo
František Váňa. Pak se ale skauti ozvali s Ježíšem z Pobřeží Slonoviny.
Christ Kouadio nás stál 6 milionů, ale kvalitou už nyní téměř překonává
Jiřího Součka, kterého jsme loni pouštěli do Plzně. A krátce na to ještě přišel za stejnou částku jeho krajan
Ghislain Konan, díky němuž jsme konečně vyřešili na delší dobu post pravého beka. Bylo to sice všechno za ligového chodu, ale věřil jsem, že si tyto posily sednou. Dalším dražším příchodem byl ten
Lukáše Křížka, defenzivního univerzála ze Zlína. Ke konci podzimní části jsem ještě podepsal
Matěje Sedláčka, kde mi skauti zase trochu lhali, ale nakonec se vyplatil.
Zájem jsem měl ještě o
Tomáše Pudila, ale
ten upřednostnil Pardubice. A že boží mlýny melou jsem se přesvědčil na konci sezony, viz níže v ligovém okénku.
Hodně úsměvná byla odpověď Mladé Boleslavi na dotaz ohledně Michala Poučka. Na konci kalendářního roku jsme zase měli v kanceláři napilno, protože jsme zkoumali borce, kterým končil v červnu 2035 kontrakt. A objevil se zde například
Edin Sehovic, kolem něhož se sbíhaly i přední celky.
Jako první jsme učinili nabídku my, ovšem jmenovec
Edina Džeka se rozhodl
po vzoru svého krajana zamířit právě na stadion Na Stínadlech. V Karviné rostl pěkně
Pavel Maixner, ale i ten nám frknul před obličejem. Opět jsme tedy nabídli kontrakt a neuspěli. Pak jsem měl vyhlédnutého
Daniela Smoláka,
kterého nám ukradli v Plzni a tak jsme nakonec podepsali jen jednoho hráče (stejně pak došly peníze).
Příprava a mezisezonní pauza
V létě jsme začali s přípravou už v rámci předchozí sezony a to již avizovaným kempem na Ostravsku. Souboj o starostův pohár už byl zavedený do nového ročníku, kdy jsme porazili Pardubice a prohráli se Spartou. Jelikož pak nezbývalo moc času do začátku ligy, ještě jsem domluvil 3 přáteláky s celky z okolí Opavy a v nich jsme zaznamenali 3 výhry s celkovým skóre 22:1.
Zimní soustředění už se neslo jen ve znamení turné po Maďarsku, kde jsme první tři mače (s Fehérvárem, Györem a Puskás Akadémiou) prohráli a poslední (proti Budafoku) těsně vyhráli. Tady však ale jde vždy o dostání se do kondice pro všechny členy kádru, výsledky nikdy neřeším.
FORTUNA:LIGA
Média nás pochopitelně označila jako
nejlepší tým uplynulého ročníku druhé ligy a
mezi přestupy sezony jsme měli 2 zástupce a jednoho budoucího. Kvůli stupidnímu sdílení stadionu s opavskými šmejdy (už ať to skončí) nám
po losu přesunuli některé mače. Hned v tom prvním jsme jeli do Karviné, kde nám
první pokus o srovnání znemožnil VAR (ach, jak ten mi chyběl), a
druhý nám naopak stejný sluha schválil. Další bodový zisk nám pak
video zachránilo hned v příštím mači doma s Pardubicemi. S „Bolkou“ jsme nakonec těsně prohráli a s červencovými výsledky zavládla spokojenost. Na tu jsme navázali smolnou porážkou doma s Teplicemi,
kde nám video-sudí uznal srovnávací branku a celkově jsme byli lepším celkem, ale
na konci řádného hracího času druhé půle rozhodl Václav Bezděk o tříbodovém zisku pro Severočechy.
Následovat tak mohlo jediné - stěžovat si na tiskovce, že jejich poslední gól byl nezasloužený,
načež lodivod Sklářů neřekl ani slovo (raději). V dalším kole jsme odjížděli do Štruncových sadů vyzvat domácí Plzeň. S tou jsme až do 86. minuty drželi bezbrankový stav, ovšem
potom přišel faul ve vápně, po kterém přišla na řadu penalta.
Tu ale domácí Andrej Dungel poslal do tyčky a
když se nějakou „haluzí“ povedlo skórovat naopak nám, byl jsem u vytržení. Ťuky ťuk, kdo tam? VAR = neuznáno, nazdar. I tak, plichta z Doossan Areny je super. Nutno dodat, že nám jí vychytal hlavně
Petr Šmahaj,
který byl po právu zvolen do jedenáctky kola. V dalším duelu jsme přivítali doma Olomouc a znovu uhráli remízu - na náš rychlý gól z dílny
Ladislava Blažka zareagovali hosté dalším gólem, který museli schválit u videa.
Před novináři jsem zase něco zabrblal,
což se rozhodl hlavní syreček okomentovat. A ani poslední srpnový duel nebyl z kategorie klidnějších. Po hodině hry za stavu 2:1 pro nás opět zaúřadovali
videorozhodčí a ti uznali Bohemians penaltu, kterou proměnili. V 82. minutě se pak povedlo Klokanům dokonce ujmout se vedení - to už jsme mimochodem byli v oslabení po vyloučení
Miloše Kamenského.
VAR ale gól neuznal a tak jsme si i z Ďolíčku přivezli alespoň bodík.
Františku Váňovi to vyneslo nominaci do týmu týdne. Na úvod září se nám podařilo urvat všechny tři body doma s Libercem, než přišla těsná prohra na Baníku, při níž se
poprvé zranil Pavel Chládek. S Brnem jsme pak
přišli o remízu až v 84. minutě a znovu jsme byli jasně lepším celkem.
Váňova trefa do sítě Slovanu byla zvolena jako druhá nejlepší za měsíc září.
Povídání z měsíce října bych rád zahájil vyhlášením ankety imbecil roku, kde je jedním z vážných aspirantů Šmiga. Nebo jak jinak popsat
vyloučení v 6. minutě zápasu v Uherském Hradišti? Výsledek 0:3 se tedy nedá brát racionálně, když jsme skoro celou dobu hráli v deseti (i když s přihlédnutím k jeho výkonům to bylo podobné i s ním na hřišti). Na Hradci jsme padli 1:3 a posléze nás čekali doma zástupci ACS. A to by nebyla věhlasná „Spartička“,
aby se jí ve 4. minutě nastavení nepískla za pomoci videa penalta. Až do té doby jsme totiž drželi senzační vedení. Hned na to jsme naopak my jeli do stověžaté metropole, abychom vyzvali druhé S.
Ve 49. minutě VAR přiřkl sešívaným penaltu, na kterou ještě navázali jednou brankou. My jsme se zmohli jen na snížení. Těžký los pokračoval i na začátku listopadu, kdy k nám přijeli Viktoriáni.
Když už jsme se na dotahovali,
pan Šádek si zavolal do místnosti s videem a
Emmanuel Marek jim tam fouknul jednu penaltu. Nevadí, jedem dál a nakonec jsme utnuli i
sedmizápasovou šňůru bez vítězství. To jsme doma přivítali Jablonec a vyprovodili jej výsledkem 1:0. Stejným skóre skončilo i druhé měření sil s Karvinou, než jsme z Pardubic přivezli na konci listopadu alespoň bod, kdy
video naštěstí neuznalo další trefu domácích. Prosincový dvojzápas proti Mladé Boleslavi a Teplicím skončil shodně 0:2 v náš neprospěch. Na začátku přípravy
za mnou přišlo několik hráčů si poplakat, že nejsou spokojení s atmosférou v kabině a jelikož jsem to neviděl tak tragicky, sdělil jsem jim, že nevedu mateřskou školu a aby se pochlapili a začali více makat, což mi drtivá většina (a hlavně členové sestavy) odsouhlasili.
Jaro začalo přímo fantasticky. Nejprve jsme vyloupili triumf 2:0 na Andrově stadionu, přičemž se
Miloš Kamenský s Blažkem dostali do týmu kola, a pak stejný rozdílem porazili Bohemku. Po tomto triumfu si
Blažek opět připsal účast v jedenáctce týdne, stejně jako „Barbar“ Konan.
Prvně jmenovaný bral i cenu pro fotbalistu měsíce a
za jednu ze svých tref i druhý flek v anketě o gól měsíce.
Mezi trenéry února jsem se umístil třetí. Ovšem zpět k zápasům, po porážce s Libercem, kterou jsem fakt nečekal, přišla hubená prohra s Baníčkem,
kterou až v 92. minutě vystřelil Milan Jančík. S Brnem jsme pak venku
překonali neuznaný gól na VARu a vyhráli suverénně 3:1. To vyneslo
nominace do týmu týdne Konanovi, Blažkovi a Miloši Vágnerovi. Březen jsme pak zakončili těsnou porážkou od Slovácka.
Vstup do dubna byl opět snový - „Votroci“ se vraceli domů s přídělem 5:1 (
kdy jsme otáčeli z 0:1) a na Letné jsme vykradli Spartu (
první gól padl už v úvodních vteřinách a
druhý byl ze značky pokutového kopu po ruce v soupeřově vápně). Považuji to za nastolení rovnováhy a odplatu za podzim. Kaňkou bylo
dlouhé zranění Vladimíra Kolečkáře. Konan si pak za výkon proti Pražanům vysloužil
další účast v týmu kola. Pak jsme doma přivítali Slavii, proti které se nám 20 minut před koncem povedlo srovnat na 1:1, avšak nakonec jsme padli. Co mě mrzelo více byl přístup Konana, který byl po utkání spatřen v
místním nonstopu Sport a
oslava proměněné penalty byla natolik silná, že si
dovolil nepřijít na trénink. Pak jsme jeli do Jablonce, kde se domácí ujali vedení 3:0
ze dvou penalt a hattricku Jana Horáka, než jsme aspoň snížili na 2:3.
Váňa se opět objevil v sestavě týdne.
Díky tomuto zvednutí jsme nakonec vstupovali do nadstavby a
boje o záchranu v mnohem lepší pozici a to hned za Brnem, které jako nováček soutěže vystřelilo ještě výše, než my. V prvním mači jsme plichtili s Libercem, kde se
hlavně předvedl Kouadio. Když jsme následně porazili Pardubice 3:0 (
Kouadio, Kamenský a nová raketa ve formě Matěje Sedláčka se dostali do týmu kola),
mediální zdroje začaly mluvit o záchraně a
hráčům se vyplatili bonusy za udržení. To se však týkalo pouze poslední sestupové příčky. Pořád jsme byli ohrožení baráží, kor když jsme doma bezbrankově remizovali proti Hradci Králové. Naštěstí jsme naše poslední dva zápasy zvládli na jedničku - Sigmu jsme venku porazili 6:1 (i díky
dvojici Kamenský, Kolečkář, která se pak dostala do sestavy kola) a
Brno doma 1:0.
První liga tak byla oficiálně a poprvé v dějinách udržena!
Do poslední ankety o tým týdne se od nás dostali Kamenský, Vágner, Kolečkář a Antonín Matějka, který
zaznamenal i druhé místo v anketě o gól měsíce května.
Moje maličkost se umístila druhá mezi trenéry. Na závěr roku jsme
vyplatili 6 a čtvrt milionů v rámci bonusů za umístění. Na
našem rekordním umístění v historii celku se velkou měrou podílel Christ Kouadio, jenž se přes deficit osmi kol stal
druhým nejlepším gólmanem soutěže. A jen tak mimochodem, náš bývalý hráč,
Darijan Šepak, stihl přestoupit za 42 milionů do Slovácka (druholigové České Budějovice tak na něm vydělaly 4 miliony) a byl jmenován
druhým nejlepším cizincem v lize. Nutno dodat, že za naším obratem stojí i změna taktiky. Ze 4-2-3-1 jsme definitivně přešli na 4-1-2-2-1, díky které jsme více hlídali střed pole a upravovali jsme tak jen herní systém.
MOL Cup
Pohár je prostě zakletý a ať mi nikdo neříká, že není. Nejprve jsme vyjeli do Břeclavi porazit místní MSK 4:1. Pak jsme doma přivítali Líšeň, kterou jsme gólem v 2. minutě nastavení porazili nejhubenějším možným výsledkem, jenž musel zařídit normálně áčkař Blažek. Když jsme do 4. kola vyfasovali liberecký Slovan, byl jsem mírným optimistou, vzhledem k faktu, že ten bojoval s námi na chvostu tabulky. Jenže nám
těsně před zápasem odjeli na reprezentační sraz oba krajní beci a nová brankářská jednička a do toho se na pohár tým z Podještědí nahecoval o něco více i díky
akvizici nového kouče a po výsledku 2:4 nám na svém domácím stánku vystavil stopku. Liberec nakonec došel až do finále, kde už nestačil na Viktorii Plzeň.
Béčko a juniorka
Mládež měla
velký problém se zraněními - jen za říjen a listopad se zranila pětice hráčů. I přesto ale zažila jednu z nejpovedenějších sezon, kterou odstartovala
vítězstvím v Moravskoslezském poháru a na něj navázala těsným postem vicemistra v lize. I tak se ale dostali naši mladíci do Národního mistrovství, kde jim však hned
v prvním kole vystavili stopku vrstevníci z Teplic. Nábor byl taky výborný - a to tolik, že jsem si zapomněl poznačit, jaké jsme podepsali nové rekruty. Bylo jich však 5 a nejnadanější -
Adam Švec - měl hodnocení schopností už na 2 a půl hvězdách pro A-tým a to v pouhých patnácti letech. Béčko i nadále zůstává skladištěm pro hráče zapůjčené na hostování (letos jich bylo zase méně).
Zajímavosti, aneb co se jinde nevešlo
- Jelikož jsem si povšiml drobného nárůstu v reputaci, ruku v ruce s tím šel i vyšší prodej „permic“. Těch se vydalo hned 778, což je více než 500 více, než tomu bylo vloni.
- Zase kolem mě kroužili z SKS - nechápu, jak jinak mám těm čínským špínám říct, že bych si radši nechal urazit koule, než bych šel trénovat pražský klub. Po povedeném vstupu do jarní části jsem si tedy z fleku řekl o novou smlouvu, což vedení napoprvé odmítlo, ale po argumentaci, že chci ukázat, jak jsem s klubem spjatý, souhlasili. Nový tříletý kontrakt s sebou nesl i mírné navýšení mzdy.
- I letos chtěl podle médií odejít předseda. Opět ale šlo o výplod mediálních plátků.
- V létě, kdy budeme disponovat s opět štědrými rozpočty na naše poměry vzhledem k finanční situaci, pojedeme na kemp do Rakouska.
Epilog
Dopředu se omlouvám, jestli něco chybí nebo se vám to zdá krátké, ale po tom množství screenshotů z před-předchozího partu jsem se rozhodl, že přestanu fotit každou ptákovinu, čili pokud budete mít zájem o nějakého konkrétního hráče nebo klub třeba, určitě dejte vědět a ofotím. Vím, že jsem zapomněl ty hráče zase - v příští části zkusím zase udělat všechny áčkaře, jak jsem to už jednou udělal, ať máte větší přehled (přeci jen z reálných tváří už tam je jenom Kolečkář).
Jinak mám neskutečnou radost, že jsme udrželi prvoligový status a už teď přesně vím, kde posílit, aby z toho na přes rok byla ještě klidnější záchrana. Jelikož se nám vrátil dexter a my mezi elitu, pojal jsem to opět o trochu více vážněji bez fórků - v první lize už na to není takový prostor. Díky za komentáře jinak, ty přestupy už začínají být podle mého gusta - prodat za hodně a koupit hlavně kvalitu za málo (až doposud jsem kupoval skoro vše, co mělo nohy a aspoň C+, od čeho jsem upustil). A ty finance - no i letos je to maras, je pravda, že mám ještě před daněmi, ale asi budu muset někoho prodat, protože moje čekání na nové vedení (zdravím do Drnovic) je už nekonečné.
Zatím se mějte fajn!