4-2-3-1 Útok na prvním místě!
Už delší dobu uvažuji nad sdílením své taktiky, abych trošku rozpumpoval forum a vyprovokoval i ostatní, aby se podělili o své výtvory. Hlavně proto, že se rád inspiruji u ostatních, neboť nejsem žádný taktický guru. Proto ani můj výtvor není nic extra úžasného, je to spíše takový slepenec toho, co jsem postupně objevil/odkoukal u ostatních. Pro mě je důležité, že ty věci fungují (byť ne vždy rozumím tomu proč) a jako celek je taktika úspěšná.
Moje taktika v rozestavení 4-2-3-1
Ta moje vychází z taktiky Lukáš Hrubý 4-2-3-1 pro FM17, kterou jsem tehdy prachsprostě převzal, ale postupně jsem si ji upravil na symetrickou - tedy oba krajní obránci jako křídelní (WB) a obě křídla jako podhroti (ne jen levý). I když jsem se nechal inspirovat i taktikami na FMScout nebo od Sagiho.
Nakonec z toho vykrystalizovala moje upravená taktika pro FM21 (s malým zastavením v FM20), která je symetrická a využívá rozestavení 4-2-3-1. Vše tak nějak vychází z toho, že bych rád zabezpečenou obranu, aby "všichni hráli všechno", ale hlavně dát v každém utkání o jednu branku více než soupeř. Nejsem totiž z těch manažerů co vzadu hrají na nulu a pak se uvidí co se stane.
Rozestavení 4-2-3-1 a přiřazené role
Rozestavení je jednoduché, klasické a hlavně symetrické:

Role se snažím dělat co nejjednodušší, abych se držel své filozofie, ale zároveň aby taktika byla využitelná i v nižších soutěžích (což jsem si u této otestoval i v rámci Bury save):
- GK (Brankář - obrana) - tady není moc co řešit, kvalitní brankář-libero není zase tak častý (zvláště v nižších soutěžích), takže jsem udělal ústupek a hraji s klasickým brankářem;
- DC (Rozehrávající obránce - obrana) - i na stopéry je zapotřebí klást nároky (byť v nižších soutěžích a slabších týmech to není snadné), proto jsem zvolil rozehrávající obránce, neboť odkopávající kopyta nemají ve fotbale co dělat;
- LB/RB (Křídelní obránce - útok) - není moc hráčů schopných zvládnout pozici WB nebo roli ofenzivních křídelních obránců, proto je snazší volit křídelní obránce a tlačit je do útoku, ale aby hráli na pozici krajních obránců; kupodivu to funguje i v nižších ligách, jen to chce dobrou rychlost a centry;
- MC (Zatažený tvůrce hry - podpora) - role ZTH je pro mě základ, bez ní jsem ještě žádnou taktiku neposkládal a výhodou je, že je možné jej zkombinovat pomalu s kýmkoli; pro mě je hlavní, že docela drží pozici, takže to ani nemusí být fyzicky nejzdatnější hráč;
- MC (Dynamický záložník/Střední záložník - podpora) - dříve jsem zde zkoušel bojovného záložníka, ale tahle kombinace nefungovala (Lukáš Hrubý hrál dokonce s NTH, ale to mi v FM21 vůbec nefungovalo); nyní jsem přešel na dvojičku DYZ/SZ podle toho jaké mám hráče - preferuji dynamického záložníka (odkoukáno jinde), ale to vyžaduje fyzicky komplexní hráče; proto v nižších ligách využívám SZ, který se snáz shání a nejsou na něj takové nároky;
- AML/AMR (Podhrot - podpora) - zkoušel jsem křídlo přes nohu, ale hráči pak vytvářeli cca stejně šancí jako podhorti, ale dávali méně branek; s variantou křídelních obránců tlačících se dopředu (a tedy i do centrů) je vhodnější (podle mě) využít podhrotové hráče, kteří jdou více do zakončení, ale vytváří i prostor pro tyto obránce; výhodou PHH je, že se dají snadno přeškolit z křídel a ty se zase dají sehnat i v nižších soutěžích (solidně tam hrají i při nízké či nulové znalosti pozice);
- AMC (Ofenzivní záložník - útok) - budu se opakovat, ale na pozici AMC mi jiná role nikdy nefungovala (podobný případ jako ZTH); je to takový "hlavní" útočník, co může klidně dát nejvíce branek a zpravidla má nejvíce kanadských bodů;
- ST (Vysunutý útočník/Napadající útočník - útok) - fyzicky dobrý, ale technicky horší je napadající, pokud má obojí má roli VU; v nižších soutěžích se dají sehnat spíše koncoví hráči nebo ti fyzicky vyspělí, takže tam hraji s napadajícím útočníkem, který pak dává méně branek; ale v lepších klubech sháním vysunuté útočníky (ještě bych rád vyzkoušel taktiku s komplexním útočníkem, ale nějakého sehnat není sranda);
Rozestavení je samozřejmě základ, ale to nejdůležitější jsou týmové pokyny, které mohou někdy i "přebít" nastavení role. Základem je pro mě útočný herní systém, protože jsem to já kdo chce přestřílet soupeře. Ale balancuji i na úrovni pozitivní/vyrovnaný pokud je soupeř větší favorit. Pokud jsem od začátku trpaslík, raději použiju jinou taktiku.
S míčem na kopačkách hraju spíše úžeji, což může poskytnout prostor křídelním obráncům, ale udržuje to sílu ve středu hřiště (toto pokládám za základ - vyhrát souboj o střed hřiště). Podle soupeře doplňuji pokyny o hru po křídlech, tzn. s vynecháním středu. Nepotřebuji vysoké tempo a nemám problém si více přihrávat, proto kratší přihrávky a nižší tempo. Přihrávky do prostoru pak umožňují získat výhodu, což však nemusí vyjít pokaždé

V rámci celého utkání jsem rád, pokud mohu být na míči, proto volím kontrapresink při každé ztrátě míče a zároveň okamžitý přechod do protiútoku, protože to umožňuje potrestat nepřipraveného soupeře. Přiznám se, že tuto kombinaci jsem odkoukal jinde a docela funguje (i když moc nechápu proč

Pro mnohé to bude možná překvapení, ale i v nižších soutěžích se držím toho, že na soupeře chci tlačit. Proto máme vysunutější linii napadání i obrany, včetně hry na ofsajdovou past (tady přiznávám, že v nižších soutěžích to funguje méně). Důležité je pro mě těsnější obsazování a intenzivní napadání spojené s bráněním rozehrávky nakrátko. To koresponduje se snahou o kontrapresink, prostě tlačit na soupeře, být dominantnější a díky presinku si vytvářet nečekané šance.

Hráčské pokyny
Krom týmových pokynů dávám i speciální hráčské pokyny, které držím v obecné rovině, ale upravuji je i podle soupeře (výjimečně) nebo podle aktuálně zvoleného hráče (velmi často), protože každý hráč vyniká v něčem jiném. A někteří magoři prostě nemůžou hrát ostřeji, jiní zase mohou klidně střílet častěji.
Hlavně jsou to kratší přihrávky a častěji napadat pro většinu hráčů krom DC a AMC. Těsněji obsazovat mám zvoleno u obránců a středních záložníků, i když by to možná kvůli týmovým pokynům nemuselo být nutné (ale opět jsem toto okoukal a docela to funguje, a co funguje do toho nevrtám). Na stejných pozicích nastavuji i ostřejší zákroky, ale hráči nesmí dostávat často žluté, jinak ji tento pokyn odeberu, a zároveň musí mít slušnou agresivitu.
Zbytek pokynů už ponechávám dle role a upravuji vlastně jen podle aktuálního obsazení pozic AMC a ST. Např. Kobylík byl lepší zakončovatel, proto jsem u pozice ST nastavil nestřílet tak často. I díky toho dal Kobylík z pozice AMC 21 branek (+12 asistencí), zatímco Hort (útočník) měl jen 9 branek + 6 asistencí. Přitom xG bylo 13,6 a 7,45, takže oba dali více branek než měli. Zjistil jsem také, že je lepší pokud útočník může opouštět pozici, zvláště pokud má méně střílet (opět odkoukáno od jiných).