4-2-3-1 Útok na prvním místě

1
4-2-3-1 Útok na prvním místě!

Už delší dobu uvažuji nad sdílením své taktiky, abych trošku rozpumpoval forum a vyprovokoval i ostatní, aby se podělili o své výtvory. Hlavně proto, že se rád inspiruji u ostatních, neboť nejsem žádný taktický guru. Proto ani můj výtvor není nic extra úžasného, je to spíše takový slepenec toho, co jsem postupně objevil/odkoukal u ostatních. Pro mě je důležité, že ty věci fungují (byť ne vždy rozumím tomu proč) a jako celek je taktika úspěšná.

Moje taktika v rozestavení 4-2-3-1
Ta moje vychází z taktiky Lukáš Hrubý 4-2-3-1 pro FM17, kterou jsem tehdy prachsprostě převzal, ale postupně jsem si ji upravil na symetrickou - tedy oba krajní obránci jako křídelní (WB) a obě křídla jako podhroti (ne jen levý). I když jsem se nechal inspirovat i taktikami na FMScout nebo od Sagiho.

Nakonec z toho vykrystalizovala moje upravená taktika pro FM21 (s malým zastavením v FM20), která je symetrická a využívá rozestavení 4-2-3-1. Vše tak nějak vychází z toho, že bych rád zabezpečenou obranu, aby "všichni hráli všechno", ale hlavně dát v každém utkání o jednu branku více než soupeř. Nejsem totiž z těch manažerů co vzadu hrají na nulu a pak se uvidí co se stane.

Rozestavení 4-2-3-1 a přiřazené role
Rozestavení je jednoduché, klasické a hlavně symetrické:

Obrázek

Role se snažím dělat co nejjednodušší, abych se držel své filozofie, ale zároveň aby taktika byla využitelná i v nižších soutěžích (což jsem si u této otestoval i v rámci Bury save):
  • GK (Brankář - obrana) - tady není moc co řešit, kvalitní brankář-libero není zase tak častý (zvláště v nižších soutěžích), takže jsem udělal ústupek a hraji s klasickým brankářem;
  • DC (Rozehrávající obránce - obrana) - i na stopéry je zapotřebí klást nároky (byť v nižších soutěžích a slabších týmech to není snadné), proto jsem zvolil rozehrávající obránce, neboť odkopávající kopyta nemají ve fotbale co dělat;
  • LB/RB (Křídelní obránce - útok) - není moc hráčů schopných zvládnout pozici WB nebo roli ofenzivních křídelních obránců, proto je snazší volit křídelní obránce a tlačit je do útoku, ale aby hráli na pozici krajních obránců; kupodivu to funguje i v nižších ligách, jen to chce dobrou rychlost a centry;
  • MC (Zatažený tvůrce hry - podpora) - role ZTH je pro mě základ, bez ní jsem ještě žádnou taktiku neposkládal a výhodou je, že je možné jej zkombinovat pomalu s kýmkoli; pro mě je hlavní, že docela drží pozici, takže to ani nemusí být fyzicky nejzdatnější hráč;
  • MC (Dynamický záložník/Střední záložník - podpora) - dříve jsem zde zkoušel bojovného záložníka, ale tahle kombinace nefungovala (Lukáš Hrubý hrál dokonce s NTH, ale to mi v FM21 vůbec nefungovalo); nyní jsem přešel na dvojičku DYZ/SZ podle toho jaké mám hráče - preferuji dynamického záložníka (odkoukáno jinde), ale to vyžaduje fyzicky komplexní hráče; proto v nižších ligách využívám SZ, který se snáz shání a nejsou na něj takové nároky;
  • AML/AMR (Podhrot - podpora) - zkoušel jsem křídlo přes nohu, ale hráči pak vytvářeli cca stejně šancí jako podhorti, ale dávali méně branek; s variantou křídelních obránců tlačících se dopředu (a tedy i do centrů) je vhodnější (podle mě) využít podhrotové hráče, kteří jdou více do zakončení, ale vytváří i prostor pro tyto obránce; výhodou PHH je, že se dají snadno přeškolit z křídel a ty se zase dají sehnat i v nižších soutěžích (solidně tam hrají i při nízké či nulové znalosti pozice);
  • AMC (Ofenzivní záložník - útok) - budu se opakovat, ale na pozici AMC mi jiná role nikdy nefungovala (podobný případ jako ZTH); je to takový "hlavní" útočník, co může klidně dát nejvíce branek a zpravidla má nejvíce kanadských bodů;
  • ST (Vysunutý útočník/Napadající útočník - útok) - fyzicky dobrý, ale technicky horší je napadající, pokud má obojí má roli VU; v nižších soutěžích se dají sehnat spíše koncoví hráči nebo ti fyzicky vyspělí, takže tam hraji s napadajícím útočníkem, který pak dává méně branek; ale v lepších klubech sháním vysunuté útočníky (ještě bych rád vyzkoušel taktiku s komplexním útočníkem, ale nějakého sehnat není sranda);
Týmové pokyny
Rozestavení je samozřejmě základ, ale to nejdůležitější jsou týmové pokyny, které mohou někdy i "přebít" nastavení role. Základem je pro mě útočný herní systém, protože jsem to já kdo chce přestřílet soupeře. Ale balancuji i na úrovni pozitivní/vyrovnaný pokud je soupeř větší favorit. Pokud jsem od začátku trpaslík, raději použiju jinou taktiku.

S míčem na kopačkách hraju spíše úžeji, což může poskytnout prostor křídelním obráncům, ale udržuje to sílu ve středu hřiště (toto pokládám za základ - vyhrát souboj o střed hřiště). Podle soupeře doplňuji pokyny o hru po křídlech, tzn. s vynecháním středu. Nepotřebuji vysoké tempo a nemám problém si více přihrávat, proto kratší přihrávky a nižší tempo. Přihrávky do prostoru pak umožňují získat výhodu, což však nemusí vyjít pokaždé 😕. Co se týče centrů, záleží na útočníkovi. V Baníku s Almásim a Klímou bych dal alespoň střílené, ale když mám útočníka co má jen 170 cm není co řešit. A také omezuji střelbu z dálky pro všechny (individuálně ji pak mohu povolit pro ty lepší střelce).

Obrázek

V rámci celého utkání jsem rád, pokud mohu být na míči, proto volím kontrapresink při každé ztrátě míče a zároveň okamžitý přechod do protiútoku, protože to umožňuje potrestat nepřipraveného soupeře. Přiznám se, že tuto kombinaci jsem odkoukal jinde a docela funguje (i když moc nechápu proč 😂). Brankář pak rozehrává spíše nakrátko (což sedí k celkovému pokynu o kratších přihrávkách) na krajní obránce. Pokud mám silný mančaft, umožním i rozehrávku na střední obránce, ale to se rozhodně netýká aktuálně Frenštátu.

Obrázek

Pro mnohé to bude možná překvapení, ale i v nižších soutěžích se držím toho, že na soupeře chci tlačit. Proto máme vysunutější linii napadání i obrany, včetně hry na ofsajdovou past (tady přiznávám, že v nižších soutěžích to funguje méně). Důležité je pro mě těsnější obsazování a intenzivní napadání spojené s bráněním rozehrávky nakrátko. To koresponduje se snahou o kontrapresink, prostě tlačit na soupeře, být dominantnější a díky presinku si vytvářet nečekané šance.

Obrázek

Hráčské pokyny
Krom týmových pokynů dávám i speciální hráčské pokyny, které držím v obecné rovině, ale upravuji je i podle soupeře (výjimečně) nebo podle aktuálně zvoleného hráče (velmi často), protože každý hráč vyniká v něčem jiném. A někteří magoři prostě nemůžou hrát ostřeji, jiní zase mohou klidně střílet častěji.

Hlavně jsou to kratší přihrávky a častěji napadat pro většinu hráčů krom DC a AMC. Těsněji obsazovat mám zvoleno u obránců a středních záložníků, i když by to možná kvůli týmovým pokynům nemuselo být nutné (ale opět jsem toto okoukal a docela to funguje, a co funguje do toho nevrtám). Na stejných pozicích nastavuji i ostřejší zákroky, ale hráči nesmí dostávat často žluté, jinak ji tento pokyn odeberu, a zároveň musí mít slušnou agresivitu.

Zbytek pokynů už ponechávám dle role a upravuji vlastně jen podle aktuálního obsazení pozic AMC a ST. Např. Kobylík byl lepší zakončovatel, proto jsem u pozice ST nastavil nestřílet tak často. I díky toho dal Kobylík z pozice AMC 21 branek (+12 asistencí), zatímco Hort (útočník) měl jen 9 branek + 6 asistencí. Přitom xG bylo 13,6 a 7,45, takže oba dali více branek než měli. Zjistil jsem také, že je lepší pokud útočník může opouštět pozici, zvláště pokud má méně střílet (opět odkoukáno od jiných).

Re: 4-2-3-1 Útok na prvním místě

2
Tak i já se přidám. Předem se omlouvám, na slohovky nejsem a pravděpodobně napíšu hromadu nesmyslů. Používám dvě taktiky, které tak nějak střídám. Obě jsou mým výtvorem. Zde je ta aktuálně "hlavní". Dopředu říkám, že jdu tak nějak "proti proudu", hlavně co se týče počtu úkolů.

4 - 3 - 2 - 1

Klasické rozestavení bez nějakých pokusných opičáren, jako třeba všechno narvat nalevo atd. Jedná se o útočnou, fyzicky náročnější formaci, taktický styl je přímočarý protiútok. Pokud se nehraje jen o víkendu, je třeba mít zdvojené posty, jinak to hráče může odrovnat.
Obrázek

B - obrana - tady není o čem, kužel je drahý, tak máme brankaře

SO - obrana - Střední obránce mám na defenzivu, nikam se neženou a hasí, co předek pokazí + rozehrávka, snažím se kombinovat neriskujícího a rozehrávajícího obránce

OKO - podpora - nejlepší obrana je útok, proto krajní podporují předek a mají za úkol přečíslovat

SZ - útok/automatika - 3 střední záložníky, kdy ten uprostřed s úkolem útočit (ideálně vysunutý tvůrce hry), dva jeho parťáci pendlují tam a zpátky, využívám tam bojovné záložníky

K - útok - Křídla s úkolem útočit a doplňovat hroťáka, neřeším, jestli to mají přes nohu, ale jsem radši, když ano

VÚ - útok - ten je tam prostě na góly, snažím se tam dávat minimálně vysunutého, ideálně komplexního útočníka

Týmové pokyny

Jak jsem zmiňoval, tady nešetřím.
Herní systém používám jen pozitivní. Hraji ze široka, ve vyšším tempu a co nejrychleji, protože jak by řekli Ostraváci "Bo není čas pyčo".
Díky krajním obráncům se snažím přečíslovat soupeřovu obranu, rychlé kombinované centry na hroťáka a k tomu i častá střelba.
Obrázek

Bez balónu se branky dávají hodně ztěžka, takže kontrapresink je jasná volba, pokyn rychle do protiútoku, stejně tak rychlou rozehrávku golmana jsem již po ostravsky vysvětlil. Brankář po zemi na obránce, kopat někam balón do souboje neuznávám.
Obrázek

Obrannou formaci jsem neměnil, i když přemýšlím o testu ji více vysunout, zda by to nepomohlo. Nesáňkuji, bo ležící hráč je mrtvý hráč.
Obrázek

Hráčské pokyny v podstatě nevyužívám, tím, že mám hodně těch týmových, které tak nějak sedí.
V dřívějších FM jsem měl upravené i zahrávání standardek, ale nějak jsem to ztratil a teď jedu na automatiku, ale i to mám v plánu upravit a pak to sem doplním

Kdyby někdo chtěl taktiku vyzkoušet nebo z ní čerpat, může zde na Steamu

Taktiku jsem použil na letní ligu, tady je pár obrázků
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
EDIT: "Gramatika" a obrázky opraveny
Naposledy upravil(a) smrk15 dne 20 kvě 2022, 15:09, celkem upraveno 7 x.
Můj názor je až do změny neměnný.

3
Ahoj, když už se tu opět začala rozebírat taktická stránka hry, nemůžu si opětovně nepostěžovat na to, jak mě na hře štve, že vůbec hráči neplní pokyn - přízemní centry, neustále to při každé příležitosti dávají vzduchem, obloučkem někam na druhou stranu vápna. Anebo naopak přihrávají úplně po zemi.

Ale podotýkám, že hraji jeden ze starších ročníků hry, třeba to už v FM 22 máte opraveno a hráči při tom pokynu skutečně centrují - tedy posílají centrované míče v nízké výšce do ohně (tedy né, že přihrávají po zemi někam pod sebe).

Jinak, nevím proč ti přijde divná kombinace kontrapresinku a hrát na protiútoky ? Prostě se ti hráči snaží při ztrátě balonu ho získat hned zpět a když je k tomu příležitost tak ještě navíc vyrazí do protiútoku, ale to nemusí být vždy, když míč získají. Někdy po zisku míče není vhodná situace na protiútok, tak začnou rozehrávat klasicky do kombinace.
Stějně tak kontrapresink nemusí hráčům vyjít vždy. Oni se o něj sice pokusí, ale né vždy ten míč získají. To potom přepnou do obrany.

Jinak v podstatě tebou uvedenou taktiku používám taky, jako svou nejoblíbenější. Taková klasika no.

Jen tedy již nepoužívám extrémně intenzivní napadání neb to souvisí s vyšším rizikem, že tvoji hráči propadnou a vytvoří ve svém rozestavění díru, kterou soupeř využije (právě např. k brejku).

Fotbalu zdar !

4
Díky za reakce.

smrk15 - bohužel nejsou vidět obrázky 😕 Napiš (IMG)H.T.T.P.S:/cela_url_k_obrazku/obrazek.jpg(/IMG), např. z postimg dostaneš např. takovouto adresu k plnému zobrazení obrázku: https://postimg.cc/LqZ6GW6X

Akorát si dovolím upozornit, že Ostravák by řekl "pyčo" bo to není sprosté slovo, nýbrž citoslovce 😉

dreamboy - tak nad těmi přízemními centry jsem se takhle nezamýšlel, já totiž používám klasické kolečka v 2D, tam to není tak poznat 😂😂 a co se týče kontrapresinku a protiútoků, vlastně jsi přesně popsal mé uvažování nad významem obou nastavení, ale pokud si přečteš popis, nebo i koukneš na ostatní, tak najdeš většinou doporučení tyto dvě položky nespojovat (alespoň teda já našel); ovšem tady už je to prostě na smýšlení každého manažera, co si tam nastaví, žádná univerzální pravda není...

5
dreamboy píše: 20 kvě 2022, 10:37 Ahoj, když už se tu opět začala rozebírat taktická stránka hry, nemůžu si opětovně nepostěžovat na to, jak mě na hře štve, že vůbec hráči neplní pokyn - přízemní centry, neustále to při každé příležitosti dávají vzduchem, obloučkem někam na druhou stranu vápna. Anebo naopak přihrávají úplně po zemi.

Ale podotýkám, že hraji jeden ze starších ročníků hry, třeba to už v FM 22 máte opraveno a hráči při tom pokynu skutečně centrují - tedy posílají centrované míče v nízké výšce do ohně (tedy né, že přihrávají po zemi někam pod sebe).
Ahoj, neopravili :D já to používal též, ale když jsem 8x za zápas viděl frajera, který měl od lajny dálnici až na utočníka, poslat míč 4x na opačnou stranu a 4x dloubákem na útočníka, tak jsem to raději dal na kombinované, jinak bych se střelil.
Odpovědět

Zpět na „Sdílení taktik“