Ahoj,
vítám vás u zakončení 1. sezóny. Chvilku to trvalo, tak přemýšlím, zda příště nezvolit variantu po polovině sezony. Pokud bude zájem o doplnění obrázku, určitě napište. Mám bokem save po polovině i konci sezony a snad tak vše dohledám. Hraji skin, kde se nezobrazují číselné hodnoty atributů, ale pro potřeby kanceláře ukáži pohledy, kde atributy jsou uváděny - a to hlavně z důvodu, že nyní u malých čísel vlastně není ani barevné zvýraznění. U všech hráčů půjde o stav na konci sezony (bohužel nemám save a obrázky ze začátku sezony).
Ve hře jsem si stanovil několik vlastních pravidel a omezení, která chci dodržovat a to zejména vzhledem k přestupům a hráčskému kádru. Protože Kaplice začíná soutěž v 1.A třídě jihočeského kraje Skupina A, jde tedy o zcela amatérský tým. Město Kaplice, je vzhledem ke svému umístění u hranic, město, kde je několik velkých firem, které zaměstnávají tisíce lidí. Z tohoto faktu také plyne velké množství tzv. agenturních zaměstnanců zejména z východní Evropy. I z tohoto důvodu jsem si odemkl několik lig z východní Evropy. Další specifikum kaplického fotbalu je poměrně velký úprk hráčů do rakouských nižších soutěží. Odemkl jsem si tedy také rakouské ligy i s databází na nižší soutěže a chci zvolit spíše opačný směr. Ve výsledku mám tedy
aktivované ligy z 8 zemí.
Přestupová pravidla mám taková, že budu do týmu přivádět pouze hráče, u kterých by to bylo i v reálu možné. Tedy pochybuji, že bych do amatérského týmu 1.A jihočeského kraje přivedl v reálu hráče z Ostravy, či třeba z Prahy. Ano, možná 1 za několik sezon, ve chvíli kdy změní zaměstnání nebo se přestěhuje, ale asi se nikdo nebude stěhovat a měnit zaměstnání, protože může místo 1.A u Ostravy hrát 1.A na jihu :D Cizince bych si případně v týmu nechal právě z východní Evropy a nešel cestou afrických hráčů, to jsem se snažil dodržet i u dorostu.
Do hry nastupuji pod jménem
Tomáš Krejcak s trenérskou licencí "Národní licence B" a s hráčskou zkušeností z krajských soutěží. Ve hře se zaměřím na Á-tým a také dorostence. Zde trochu kvůli financím, ale obecně vždy rád rozvíjím týmy U19 a odchovávám si své hráče. Také mám u většiny her vždy suverénně nejmladší sestavu v Áčku.
V amatérském fotbale v FM je nehorší, že někdy jsou ty přestupy opravdu nereálné a hlavně s tím nic neuděláte. Ozve se tým ze stejné amatérské soutěže z druhé strany republiky a jste bez hráče. Zde jsem se toho také dost obával a trochu řešil, jak pojmout přípravu. Nakonec jsem odehrál
4 přátelská utkání s celkovým skórem 16:2. Již od začátku se začal ukazovat nový "Dino", kterým byl Vojtěch Bláha s výškou 202 cm. V přípravě zaznamenal celkem 8 branek, kdy hlavně po zápase proti Třeběticím mě zamrazilo. Zde dal totiž
4 branky do 11. minuty utkání, průběhu přidal ještě další kousek. Hned po utkání bylo v emailu několik nabídek na jeho přestup. Vojta měl naštěstí
rozum.
Ohledně přestupů jsem byl v prvním okně hodně opatrný a také jsem nechtěl porušit svá pravidla, že nebudu brát hráče, které v reálu nemohu znát. Přišla tedy pouze trojice hráčů. Jeden je sice cizí národnosti, ale jeho domovinou je Rakousko a to spadá do mé filosofie přestupů. Dorostenec Martin jedlička šel na intr do Českých Budějovic a jezdí do Kaplice na tréninky. Dan Málek se domluvil na občasné zápasové účasti a figuruje spíše jako nouzové řešení.
Ohledně odchodů to bylo již horší a hráči se z mého klubu rozutekli do několika soutěží. Zde úplně tyto přestupy nechápu, protože až na jeden, kdy šel náš dorostenec do Dukly Praha, jsou to všechno přestupy z 1.A do 1.B. Nejvíce mě mrzí právě přestup dorostence Čiháka a také Radka Přibyla, který ještě několik měsíců po přestupu figuroval jako nejlepší nahrávač v naší soutěži, kdy stihl za 3 zápasy nasbírat 6 A.
Od začátku hry šlo o jednu z mých priorit a vedení týmu jsem nechal zcela na mé osobě, včetně všech zápasů. Stejně jsem neměl žádné zaměstnance. Protože jsem neplánoval rozvíjet B-tým, tak jsem všechny nadějné dorostence rozhodil z Béčka do prvního týmu a zpět do juniorky. Je zde velká pravděpodobnost, že stejně minimum z nich budu mít možnost rozvíjet delší dobu - stačí vydařená polovina sezony a jsou pryč.
Příprava proběhla velmi krátká, pouze
dva zápasy a z toho dvě výhry. Dorost hraje jihočeský krajský přebor U19, kde se nachází 16 týmů a bojuje se o
jedno postupové místo. Do dorosteneckého týmu jsem před sezonou přivedl
Martina Jedličku a z Béčka přesunul například útočníka
Jaroslava Černého. Podzimní část ligové sezóny proběhla nad očekávání dobře a z celkového počtu
17 odehraných zápasů máme bilanci 12 : 3 : 2 a skóre bylo 53:26.
Soutěž byla vyrovnaná a na paty nám šlapalo Hradiště U19. Během zimní přestávky jsme odehráli opět
dva přátelské zápasy a také utkání proti novým odchovancům naši akademie. Právě v tomto utkání se poprvé začal ukazovat odchovanec
Filip Kinský, o které ještě uslyšíme. Všechny odchovance z různých koutů světa jsem sice vyzkoušel, ale posléze vzhledem ke své přestupové politice jim nenabídl smlouvu. Zde se hodně dobře jevil
Hajrudin Mahic, který ve dvou zápasech zaznamenal 7 branek. Bohužel se z krajských soutěží (dorostenců i seniorů) stal po zimní přestávce hodně mezinárodní sport.
Jarní část ligové soutěže jsem si již pohlídal a stále zvyšoval svůj náskok. Cíl byl vybojovat postup co nejdříve, a potom poskytnout nejlepší hráče Áčku a pomoci s postupem i tam.
Toto nakonec vyšlo parádně a již
několik kol před koncem
oslavuji s dorostenci postup do 3. dorostenecké ligy. První důležitá mise je tak splněna. Nyní bude důležité udržet pohromadě tým a případně někoho přilákat. U toho lákání opět budu vycházet z nějaké logiky mnou nastavených amatérských přestupů. Zde si do 3. dorostenecké ligy nevezmu 16 letého hráče například z Brna, navíc když moje Áčko hraje 1.A třídu a není to pro něj ani z budoucího hlediska perspektivní adresa.
Druhá soutěž, do které můj dorost zasáhl byl jihočeský fotbalový pohár U19. Po průběhu prvních týdnů jsem vkládal velkou naději také do dorosteneckého poháru, zde to však úplně nedopadlo a nakonec jsem
vypadl v druhém kole s dorostenci z Vlachova Březí, kteří měli úspěšnou sezonu a postoupili dokonce z 1.A třídy do krajského přeboru. Pohár nakonec vyhrál dorost Táborska, který ve
finále porazil dorostence z Dynama České Budějovice. I přesto, že jsem došel pouze do 2. kola, tak se můj hráč
Jaroslav Černý stal sdíleně
nejlepším střelcem soutěže. V této soutěži, i vzhledem k celkovému průběhu sezony mého dorostu, považuji své účinková za neúspěch.
Hlavní cíl první sezony byl postup z 1.A třídy do krajského přeboru. První polovina soutěže byla bez problémů, ale kdo by čekal, že bude vše rozhodnuto, ten by se pěkně pletl. I přesto, že jsem z 13 zápasů 12 vyhrál a 1 remizoval, tak jsem měl na patách přilepenou Blatnou, která měla o 4 body méně. Naštěstí jsem zvládl náš vzájemný zápas a měl jsem tak v tuto chvíli vlastně náskok 5 bodů, protože při rovnosti bodů rozhoduje vzájemný zápas. Vše však bylo v polovině a mě čekal ještě tuhý boj o vysněný postup. Navíc v zimní pauze dochází k neodvratitelnému a nyní mě již Vojta Bláha opouští a přestupuje do Hlinska hrát divizi. Vojta v té chvíli vévodí tabulce střelců celé soutěže, když ve 13 ligových zápasech zaznamenal 21 branek. Je to však jediný hráč, který z během zimní přestávky z týmu
odchází - bohužel také nejdůležitější.
Druhým směrem v průběhu zimní přípravy putují dva záložníci, a to
Martin Vincour a
Vlastimil Šulc. Zimní příprava začala dobře, v prvním zápase šlo dokonce o mezinárodní zápas proti nedalekému Linzi. Zatím vše vypadalo nadějně, ale už koncem
přípravy to začalo drhnout a přišla i první prohra, zatím pouze v přípravě.
Bohužel ani začátek jara nás nezastihl v nejlepší formě a začalo se ukazovat, že 21 branek Vojty Bláhy bude chybět. Ze
4 soutěžních utkání získávám 5 bodů a poprvé také prohráváme v soutěžním zápase. Naštěstí má Blatná také pomalejší povánoční rozjezd a získává z těchto zápasů pouze o bod více. 1. dubna také nastává velký den pro útočníka
Jaroslava Černého, který se z dorostu přesouvá do seniorského týmu. V dorostu se stal
nejlepším střelcem soutěže a to odehrál pouze 16 utkání a do 4 naskočil z lavičky.
Jaro pokračuje, zkouším v útoku mladého Černého a začíná se dařit. S jednou prohrou se dostávám až do 24. kola, kde doma přivítám Blatnou, náskok je aktuálně 5 bodů a výhra by znamenala, že mohu začít slavit titul a postup. Bohužel tentokrát na Blatnou nestačím. Ještě v 89. minutě je stav 2:2, ale potom dvakrát inkasuji a je rozhodnuto. Velmi důležitý gól však vstřelím v 95. minutě, protože nakonec prohrávám
3:4 a skóre s obou letošních zápasů je 9:8 a já mám tak pozitivní vzájemné zápasy. Dvě kola do konce vedu o 2 body, ale Blatná musí získat ještě o bod více. Mě tedy stačí získat v posledních dvou zápasech 4 body a nemusím řešit soupeře.
Před posledním zápasem je v naší skupině
vše otevřené. Já mám náskok 2 body na druhou Blatnou a o záchranu také ještě bojují 3 týmy. Poslední utkání v sezóně zvládnu a hlavní cíl je tímto splněn. Postupujeme do krajského přeboru. Bylo to tedy pořádné drama. Tato sezona mi ukázala také nedostatek hráčů v defensivě, protože při vykartování, jsem neměl alternativu, zde budu muset přes léto někoho přilákat. Také uvidíme, jak moc zůstane tým pohromadě.
A jak se nám dařilo v poháru? V této soutěži jsem chtěl uhrát několik dobrých výsledků. Mé putování však bylo málem ukončeno ostudně již v 2. kole proti týmu z 1.B třídy. Zde se mi povedlo nakonec zvládnout penaltový rozstřel a pokračujeme, 3. kolo byla formalita, ale 4. kolo bylo opět pěkné dráma. Nakonec i zde zvládám penalty a budu pokračovat v jarních bojích. Aktuálně jsem vstřelil v soutěži 6 branek a z toho jich 5 dal Bláha, který v zimě odchází. Ve čtvrtfinále mě čeká tým z krajského přeboru, nakonec zvládnu vybojovat výhru 1:0 a jdeme do semifinále na Milevsko. Právě tomto utkání dávám přednost 16 letým mladíkům a duo Kinský - Černý nás posouvá do finále. V době, kdy se mi v lize zrovna moc nedaří tak dokáži porazit dva soupeře z krajského přeboru. Ve finále nás čeká opět tým z 1.A třídy a i zásluhou mladíků můžeme zvednout pohár nad hlavu. Nečekaný a neplánovaný pohár je již ve vitrínce.
Na taktiku nejsem žádný odborník a možná tam mám i mnoho protichůdných věcí, ale docela fungovala. Je tedy třeba říci, že nejsem hráč - a mám to tak i v reálu, který by byl rád za výsledek 1:0, to raději vyhraji 6:5 :D Prostě branky musejí padat. Někdy i v zápasech, když třeba vedu 3:0, tak pořádně vytáhnu útok, nakonec třeba vyhraji 4:3, ale pěkně si zastřílíme a diváky to baví :D Toto je taktika, se kterou jsem letošní sezonu končil. Chtěl jsem dostávat i hodně míčů do vápna kvůli případným penaltám. Hrál jsem hodně na hraně ofsajdu, což třeba potvrzuje i toto utkání, kdy dal Bláha celkem 6 branek, ale hned
3 z ofsajdu. Jediné co nevím, je funkce "nebýt sobec". Několikrát mi jde hráč z boku na bránu a místo aby to dal na puntík volnému, který by uklízel do úplně prázdné brány, tak trefí prodavače párků u vedlejších volejbalových kurtů, nějaký tip?
Chodil jsem pravidelně na všechny tiskovky a před zápasem hráče hlavně motivuji. Také hodně používám pokřiky během zápasu, hlavně na koncentraci a povzbuzení. Celkově se snažím stavět hodně mladé hráče, což ukazuje i sestava u posledního a velmi důležitého utkání sezóny, kdy průměrný
věk základní 11 je 19,6 let a v sestavě jsou celkem 4 hráči ve věku 16 let a dva ve věku 17 let.
- Podle médií jsem se měl umístit na 6. místě a Blatná měla jednoznačně vyhrát. Těsně vedle...
- Vedení jasně stanovilo 5 letý plán a já jim ho hned zboural. Vzhledem k postupu, se musejí pro další sezony aktualizovat
- Vedení je s předvedeným výkonem spokojeno, aby také ne, když máme ve vitríně 3 nové trofeje
- Permici si koupilo 40 fanoušků a na "sociálech" nás sleduje 385 lidí
- V návštěvnosti mi patřilo 2. místo za Blatnou, ale využití stadionu máme největší, 37%. V průměru chodilo 188 lidí na zápas.
- Béčko jsem úplně zazdil, najal jim trenéra a nechal je jít vlastní cestou. Nakonec z toho bylo 9. místo v 1.B
- Na branku soupeřů jsem v lize vyslal celkem 485 střel, z toho na brankáře mířilo 237 a 88 padlo do branky.
Když jsme vybíral borce, nebo-li nejlepšího hráče této sezony, tak jsme měl dva adepty. Jedním z nich byl Vojtěch Bláha, který v zimní přestávce náš tým opustil a druhým byl mladý útočník Jaroslav Černý. Nakonec rozhodlo to, že Jaroslav zůstal celou sezonu v našem týmu a také je držitelem několika
rekordů jako je nejrychlejší gól či počet gólů v jednom soutěžním utkání. Nyní zůstává otázka, zda se mi povede tyto úspěšné dorostence udržet v týmu. Kromě
Jaroslav Černý je to ještě
Filip Kinský a
Martin Jedlička
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
vonTrips: Nějaká osobní pravidla jsem si dal, tak uvidíme, jak to půjde. Screenů je zde nakonec necelých 100
dreamboy: Tak co jsem zjistil, tak oficiálně je to 300 míst, ne 200 jak bylo uváděno na webu :D
pajinos: Brejk neznám, tedy nyní už ano - podíval jsem se, co to je. Dříve jsem z těchto onlinovek hrával Powerplay Manager
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Děkuji všem za zpětnou vazbu na styl psaní a vzhled deníku. Říkám si, zda nevkládat do textu více obrázků, ale co jsme se díval na jiné kanceláře, tak někdo to dělá někdo ne. Člověk by toho chtěl přidat co nejvíce, ale zase nechci, aby to bylo přeplácané.