[FM23] Příprava na utkání

1
Slíbil jsem, že zkusím sepsat něco ohledně taktiky a přípravy na utkání v kanceláři za Villarreal. Vše vychází z mých zkušeností, ale nějaké věci jsem okopíroval od FM Stag. Opravdu doporučuji sledovat jeho blog, z jeho rozboru datové analýzy vychází i moje příprava. Na žádost dávám i tady.

Po různých zkouškách, testováních a bohužel i nezdarech jsem zakotvil napevno u 4-2-3-1 (jakékoli pokusy s 3-5-2 nebo 4-3-3 skončily neslavně). Výchozí rozestavení a taktické nastavení:
Obrázek
Celkový pohled - leden
Podařilo se mi vyhrabat na NB, kde jsem dlouho nehrál starší save, ve hře je to leden 2023, takže se koukneme na přípravu na zápas a podíváme se, jak se nám v lednu daří v celé soutěži. Celkové hodnocení víceméně vychází od Staga, co jsem tady i posílal. Základ je jednoduchý, nějaký malý rozbor po polovině soutěže (18 zápasech):
  • Branky - jsme druzí (39) za Realem Madrid (52); tady vše OK
  • Střely - jsme druzí (314) za Realem Madrid (325); střely na bránu také druzí (116) za Realem Madrid (142); relativně OK, ale úspěšnost není nejlepší a dáváme z nich málo branek (jen 12 % střel skončí brankou, Real je na 16 %)
  • xG - jsme první (41), ale dali jsme méně branek což je problém (např. Real Madrid má xG 38, ale vstřelil 52 - je tedy mnohem úspěšnější)
  • Držení míče - jsme desátí (55 %), vede Atletico Madrid (65 %); podle mě nezáleží na času držení, ale na jeho kvalitě
  • Úspěšné centry - druhé místo (93) a šesté místo (19 %); vedou Sevilla (94, 19 %) a Real Madrid (92, 26 %) - proto taky dává Real více branek, je úspěšnější v centrování
  • Branky ze standardek - máme nulu, jsme ostudou ligy (celkově mi standardky moc nejdou, asi špatné nastavení a přesto jsme vyhráli ligu 😂); z přímých kopů také 0, u nepřímých jsme 5. se 2 goly
  • Přihrávky - úspěšnost "jen" 85 % (11. místo, nejlepší Atletico má 91 %)
  • Šance - jenže si z těch méně přihrávek vytovříme nejvíce šancí, konkrétně 86 (druhý Real má jen 79); což bohužel značí, že se na branku docela nadřeme
  • Driblink - průměr ligy s 270 driblingy (vede Barca, 350) a 15 kliček na zápas (Barca, 22)
  • Ztracené míče - tady to prostě nejde, zase looseři ligy s 2316 ztracenými míči (nejlepší je Barca, jen 1745)
  • Přihrávky do finále - jenže máme jasně nejvíce přihrávek do finální třetiny hřiště, 1368 (Barca na 4. místě 1272); nejlépe pak svou třeti hájí Atletico (pouze 595), my jsme 4 (832, to už je o dost horší)
  • Sprinty - suverénně nejvíce (2698, druhá Valencia jen 2071)
  • Obdržené branky - jsme druzí (13), za Realem Madrid (10)
  • Obdržené xG - v první třetině (19,65), nejlepší Barca (12,3); tady jasně vyplývá že máme docela štěstí, ale i že dokážeme bránit
  • Obdržené ze standardek - jedni z nejlepších, všude máme 0; tzn. že standardky bráníme skvěle
  • Fauly - "až" 7. místo (264), vede Atletico (286), např. Real pouze 182; a také nejvíce žlutých karet (44, druhé Atletico "jen" 38); zajímavé je, že při nejvíce žlutých nemáme nejvíce faulů (tady ta agresivita asi funguje dobře)
  • Vyhrané souboje - hodně ztrácíme míče, ale hodně i získáváme - třetí místo (387), první Espanyol (401)
  • Úspěšnost zákroků - dělené 7. místo (75 %), první Osasuna (80 %), ale třeba Real je 14. se 74 %; tady je to napříč ligou vyrovnané
  • Získané míče - jasné první místo (2225); sice nejvíce ztratíme, ale nejvíce vybojujeme
  • Střely proti - hezké 7. místo (163, z toho 60 na bránu), nejlepší je 117 střel (Atletico) a 43 na bránu (Real)
  • Přihrávky proti - super 4. místo (6815 úspěšných z 8260 přihrávek), nejlepší Atleticko (5948/7144) a nejhorší Getafe (10261/11683);
  • Přihrávky soupeře na akci - první místo (3,41) je suverénně nejlepší, tedy rušíme akce soupeře už v zárodku
Co z toho vyplývá? Že taktika víceméně funguje (samozřejmě jednou lépe, jindy hůře). Hrajeme ve vysoké intenzitě, chceme prostě soupeře přehrát, hodně na fyzičku, ztracený míč není problém, stejně jako vyšší agresivita. Mým cílem totiž není mít vzadu 0, ale mít vepředu o 1 víc než soupeř. Tedy výsledek 5-4 je mi milejší než 0-0 nebo 1-0. Ale rozhodně nefungují centrování a standardní situace. Na to by bylo třeba zaměřit trénink a také upravit rozehrávání standardek.

Zároveň v rámci přístupu k zápasům jdeme trochu do risku, prostě chceme jít do zakončení, vyhrát atd. To vyžaduje nejen kreativitu, ale i riskování. Bohužel to občas nevychází, proto ztrácíme hodně míčů, jenže zároveň jich hodně vybojujeme zpátky. Prostě hrajeme nátlakový fotbal. Střílíme násobně víc, než soupeři proti nám a moc jim nedovolujeme. Tohle podle mě funguje, já chci hrát aktivně a atraktivně, tady bych asi nic moc neměnil. Jen to zakončování...

Vsuvka - tohle je třeba něco, na co koukám relativně pravidelně, protože mě statistiky zajímají a chci vědět jak si můj tým vede. Ale zrovna ty standardky jsem v průběhu sezóny vůbec neřešil, ani nevím jak je možné, že mi to uniklo 🙄🤔.

Příprava na soupeře - Elche
První zápas, který v save byl je venku proti Elche v lize (po něm následuje pohárový souboj se stejným soupeřem). Prvotní hlášení skautů a analytiků:
Obrázek
Popř. detailní verze hlášení. Z hlášení třeba zjistím, že nejlepším střelcem je Martí, který vstřelil 15 z 23 branek (a asi proti nám hrát bude, byť jeho kondice je po vloženém kole slabší). Má skvělé přihrávky, na bránu jde jen polovina střel a brankou skončí cca čtvrtina. Takový typický koncový hráč, jenže má rezervy ve sprintech a hlavičkových soubojích - jasná osobka s cílem, nedovolit mu střelbu. Ve vzduchu jej snadno ubráníme. Máme výhodu, že Martí nepatří mezi nejrychlejší hráče a naši stopeři by se mu měli vyrovnat.
Obrázek
Druhý hráč, na kterého je třeba si dát pozor je Chaves - nejlepší nahrávač. Sprintové náběhy, dobře kličkuje, centruje a má dost klíčových přihrávek. Je to však výhradní levák, jemu budeme tuto hlavní nohu blokovat a uvidíme, jak si poradí. Úváhou je i osobní bránění, má rád nabíhání za obranu a nechci aby nás překvapil.
Obrázek
Tito dva hráči jsou jediní, co si dlouhodobě drží formu nad 7,00 PH. Ostatní poskakují, že jednou hrajou dobře, dvakrát špatně atd. Vracím se k týmu a ze sestavy jsem zjistil, že manažer hráče moc nerotuje, takže se dá docela odhadnout sestava na další zápas. Do hry tedy nastoupí odpočatí Mascarell, Fernández, Gumbau a právě Chaves. Znamená to silnější a odpočatou středovou řadu, kdy Mascarell dokáže rozdávat dobré a klíčové přihrávky, Gumbau na tom není o nic hůř. Ale celkově má tým více slabin, než předností:
Obrázek
Dále jsem zjistil, že mají docela vysokou úspěšnost přihrávek a to v případě právě středních záložníků. Ale hodně kombinují zezadu a hru tlačí levou stranou. Až bude vlevo Chaves, bude to možná ještě markantnější:
Obrázek
Mým záměrem bude vyvíjet na střední záložníky i stopery tlak a možná zkusíme jejich levou stranu více zaměstnat obranou. Danjuma, hrající AMR má skvělou rychlost i kontrolu míče, tohle by mohla být naše šance. Když se nebude dařit, prohodím je s Pinem, který pro změnu lépe brání. Celkově však z analýzy vyplývá, že jejich způsob hry by nám měl sedět. Napadání máme vysunuto vysoko, bráníme rozehrávce brankáři, takže vytváříme tlak na celou zadní řadu i brankáře. Kontrapresink by také neměl soupeři úplně sedět, oni chtějí držet míč a v klidu si s ním hrát. Tady žádné zásadní změny přijít nemusí, počkám si co řekne asistent:
Obrázek
Asistent chce zásadní úpravy sestavy, asi by rád pošetřil hráče na pohár (nebo nevím proč), ale jeho rady jsou zcela zcesty. Individuální instrukce už dávají smysl. Verdú je stoper, toho chceme napadat, Mascarella nechceme nechat moc hrát a chceme aby Martího souboje bolely. Čím si nejsem jist je vedení útoků středem (AM radí střed, já bych raději pravou stranu, kompromisem bude výchozí nastavení). Na opatrnější zákroky kašlu, na pravo máme další obránce a rád hraju tvrději, ať to soupeře bolí!

Změny provádím zásadně jen na následující utkání, abych si nezměnil trvale taktiku (resp. abych si ji nerozjebal). Co se týče individuálních pokynů měním je jen minimálně, abych nemusel na něco myslet, když změním hráče. To nejdůležitější se děje u soupeřových hráčů. Návrhy AM dávaly smysl, já je ještě doplnil o druhého stopéra (Bigas) a pokyn pro levé křídlo (Chaves). Zbytek nechávám zpočátku být, uvidíme, jak se bude dařit. Ale pořád můžu nějak ovlivnit středové hráče, že bych třeba toho kreativnějšího lépe obsazoval:
Obrázek
V zápase už jsou to potom reakce na to co se aktuálně děje - tzn. jestli je vše správně, jestli získáváme míče jak si představuji, jestli eliminujeme sílu soupeře, jak soupeř reaguje na nás. Např. když soupeř vystřídá hráče, vždy pauznu hru a koukám na jeho statistiky, jestli nám to náhodou nemůže poskytnout nějakou výhodu nebo tak. Bohužel je to časově náročné, pokud si nepamatuji vše z před zápasu, tak během zápasu tím ztratím klidně i 5 minut na jednoho hráče. Pokud máte dobrého asistenta, je snadné dát na jeho rady, ale tady pozor, asistent nemusí vždy chápat/realizovat Váš záměr (viz výše).

Neměl jsem čas hrát, takže zápas jsem jenom nechal odsimulovat - jen jsem provedl drobné změny kvůli kondici Pedraza (DR) místo Femeníy, Chuwueze (AMR) místo Danjumy a Morlanes (AMC) místo Lo Celsa. Že to tak nějak zafungovalo ukazuje výsledek, na první dobrou výhra 2-1. Hodně prostoru a solidní výkony měli Martí s Chavesem, bez simulace bych se o ně asi postaral víc. Pravděpodobně udělal soupeř po přestávce nějaké změny, první poločas byl jasně v naší režii:
Obrázek
V originál zápasu to bylo 4-1 s o dost lepším výkonem na naší straně a hlavně o dost horším výkonem soupeře (i když tam nám pomohl katastrofální výkon jejich levého beka, PH hluboko pod 6,00). Hodně je to dáno tím, že jsem originál zápas hrál, tento jsem jen rychle odsimuloval a asi i tím, že jsem postavil jinou sestavu. Ale možnost dělat změny uprostřed zápasů, resp. v jeho průběhu dělá opravdu hodně. Právě tyto změny nám přinesly vítězství proti Realu Madrid, kdy jsme začali lépe napadat, více centrovat a ve druhém poločase jsme díky tomu zápas otočili - pak už bylo jedno, že se Real rozhodl střídat, když jsme vedli 3-1 😂 Nebo zápas s Gironou, kdy jsme sice byli lepší, ale převaha byla spíše platonická (i když 10 střel na bránu... 😂). Ovšem soupeř vystřídal a v tu chvíli se nám začalo dařit, přestože hodnocení střídaných hráčů nebylo bůhvíjaké. Ovšem dvě tutovky jsme si připravili až po těch střídáních.

Celkový pohled - konec soutěže
A na závěr ještě celkové statistiky na konci sezóny, pro porovnání se začátkem (nějaké změny jsem globálně prováděl i v průběhu roku, posun by tam proto být měl):
  • Branky - jsme druzí (90) za Realem Madrid (98); přišlo podstatné zlepšení v zakončení (hlavně jsme to více trénovali, přestal jsem experimentovat s rozestavením a hráči si zvykli na rozestavení)
  • Střely - jsme první (714) před Realem Madrid (676); střely na bránu také první (277) před Realem Madrid (270);
    • Počet střel jsme zvedli výrazně,
    • poměr se zlepšil na 38 % (nejlepší Vallecano 41 %),
    • bohužel se nezlepšila úspěšnost - pouze 12 % střel skončilo brankou (nejlepší Real Madrid s Vallecanem, 14 %)
  • xG - stále první (93), ale dali jsme méně branek (90), takže jsme -3
    • nejlepší je Real Madrid, má skoro +23 mezi vstřelenými brankami a xG
    • i když jsme se snažili sebevíc, na každou branku jsme se hrozně nadřeli
    • v dalších sezónách bychom toto museli vyřešit, přestože jsme v druhé polovině dali více branek a celkově jsme hráli lépe
  • Držení míče - nakonec 7. místo (56 %), vedoucí Atletico Madrid se zhoršilo (ze 65 na 62 %);
  • Úspěšné centry - druhé místo (214) a šesté místo (20 %); nejlepšími Barcelona!!! (234, 22 %) a Real Betis (174, 23 %)
    • u nás došlo k mírnému zlepšení v úspšnosti (z 19 na 20 %)
    • zásadně si pohoršil Real Madrid (v půlce byl jen 2 centry za nejlepším a úspěšnost 26 %) - možná proto nakonec ztratili titul
  • Branky ze standardek - už nejsme ostudou (aniž bych na to sáhl) a máme 4 branky z rohů (10. místo), 1 branka z přímáků (9. místo) a 3 branky z nepřímých (13. místo - zde je nejlepší Real, 10 branek) - uvažuju, jestli prostě jen netrvalo delší dobu vše secvičit.
  • Přihrávky - úspěšnost zůstala "jen" 85 % (11. místo, nejlepší Atletico má 91 %)
    • absolutně je to 18131 přihrávek u nás a 26557 u Atletica
    • jasná známka, že držení míče a počet přihrávek nehraje roli
    • Atletico skončilo páté, my jsme vyhráli; my jsme dali 90 branek, oni jen 62 a fotbal se hraje na branky, ne na přihrávky 😎🥳
  • Šance - z velmi mála přihrávek nejvíce šancí, konkrétně 203 (druhá Barca jen 157);
    • bohužel známka toho, že se na branku hodně nadřeme!!! (2,26 šancí na jednu vstřelenou branku)
    • nebo naopak vytvoříme i z hovna bič (stačí nám 89 přihrávek na jednu šanci)
    • Real Madrid (151 šancí) má 1,54 šance na 1 gól, ale 148 přihrávek na šanci
    • Barcelona (157 šancí) má 2,38 šance na 1 gól a 142 přihrávek na šanci - na každou branku se nadřou ještě víc
    • Atletico (125 šancí) má 2,02 šance na 1 gól, ale extrémních 212 přihrávek na šanci - podle mě se také nadřou a nejsou efektivní
  • Driblink - průměr ligy s 582 driblingy (vede Barca, 782) a 15,3 kliček na zápas (Barca, 20,5)
  • Ztracené míče - už nejsme nejhorší, nakonec 15. místo se 4867 ztrátami (nejlepší je Barca, jen 4092)
    • od Barcy nás dělilo 600 ztrát po 18 zápasech, za dalších 20 utkání se ztráta zvětšila na necelých 800!
    • provedené změny (hlavně v tréninku a přípravě) se promítly pozitivně
    • kdybychom jako druhou půlku sezóny hráli i tu první, byli bychom oklo 8. místa (Bilbao, 4423 ztrát)
  • Přihrávky do finále - tady jsme drobně polevili, nakonec 3. místo s 3017 přihrávkami (nejlepší Barca s 3092); nejlépe pak svou třetinu hájila Barcelona (1321), my jsme 4. (1564, docela zlepšení)
  • Sprinty - suverénně nejvíce (5753, druhá Valencia jen 4829)
  • Obdržené branky - jsme nejlepší (jen 29), druhá Barca (30) a třetí Real (34)
  • Obdržené xG - třetí (39,29), nejlepší Barca (29,98), druhý Real (32,78);
    • soupeři nám dali nejméně branek, méně než se očekávalo (to je dobré)
    • zároveň ale víme, že jsme jim dovolili vytvořit si podstatně více šancí (to není dobré)
    • těžko říct, kolik to říká o naší obraně a kolik o štěstí
  • Obdržené ze standardek - jednoznačně nejlepší, jen 2 branky (1 z rohu, 1 z přímáku, 0 z nepřímých)
  • Fauly - nakonec 5. místo (556), nejvíce fauloval Valladolid (613) a také nejvíce žlutých karet (97, druhé Atletico "jen" 77);
    • každý šestý zákrok byl bohužel na žlutou (Atletico 7,5 na žlutou, Almeira 11,2 na žlutou)
    • červenou jsme však dostali jen 1!!! (Almeira 0, Valladolid 7)
    • jak už jsem psal nahoře, agresivita má mít své meze - soupeře má zápas bolet, ale musíme dohrávat v 11
    • těžko říct, kolik to říká o naší obraně a kolik o štěstí
  • Vyhrané souboje - "až" 13. místo (779), první Espanyol (894)
  • Úspěšnost zákroků - dělené 12. místo (75 %), první Real Sociedad (78 %);
  • Získané míče - druhé místo (4744) za Espanyolem (4823)
  • Střely proti - super 4. místo (337, z toho 128 na bránu), nejlepší je Barca (povolila 271 střel a 104 na bránu)
  • Přihrávky proti - vynikající 1. místo (13970 úspěšných z 16970 přihrávek), nejhorší Mallorca (23312/26357);
  • Přihrávky soupeře na akci - první místo (3,33) je suverénně nejlepší, tedy rušíme akce soupeře už v zárodku
V některých statistikách jsme se zlepšili v jiných zhoršili. Už si přesně nepamatuji co jsem nastavoval, ale vím že cca od prosince jsem více dával na rady personálu nejen v přípravě na utkání, ale hlavně v tréninku. Sám jsem se pak i postupně zlepšil právě v přípravě. Sice jsme tak klesli v počtu vyhraných soubojů i úspěšností zákroků, ale pořád jsme získávali hodně míčů, soupeřům moc nedovolovali a sami jsme méně ztráceli, více vytvářeli - jen tomu chybělo to zakončování. To je bohužel něco s čím se mi nepodařilo tak úplně popasovat po celou sezónu - vím jen, že jsem se spokojil s tím, že vyhráváme (a co funguje, do toho se nešprtá). Ale nějaké dílčí úpravy (možná v roli?) by to asi chtělo, abychom zvýšili efektivitu.

Je třeba si však uvědomit, že tyhle statistiky jsou hodně zkreslené. Přišel jsem k novému týmu, hledal jsem svou (naší) cestu, musel jsem si získat kabinu. Dokud jsem neprodal Albiola vypadalo to špatně (dokonce i na můj hodně rychlý konec), zlepšení přišlo až poté. Také jsem v první polovině sezóny různě experimentoval, což se vše negativně podepsalo na celkových statistikách. Věřím, že v další sezóně, kdy už tým zná taktiku a je sehraný bychom dopadli mnohem lépe. Naučil jsem se však jednu podstatnou věc - že má cenu dělat krátkodobé tréninky, které navrhují zaměstnanci. Např. mi u Morena přišlo zbytečné trénovat zakončení, ale když jsme to nastavili, hned se prosadil v dalších zápasech. Je to podle mě způsob, jakým se dá zlomit sezóna. Jen je třeba neočekávat zázraky hned v té první.
Odpovědět

Zpět na „Rozbor taktiky“