Na Byline vyšel velmi zajímavý článek o zlepšení obrany v rámci FM24. Rozhodl jsem se na něj podívat blíže a přidat k tomu i svůj komentář.

header-obrana

Celý návod vychází z principu “hrát vzadu na 0” — tedy ideálně nedostat žádnou branku, a když to půjde, vyhrát třeba 1–0. To je např. něco co jde proti mému přesvědčení, ale jsou tam i zajímavé tipy na rozestavení nebo celkovou taktiku.

Základem dobré obrany by měli být hráči, kteří jsou vyšší a dobří ve vzdušných soubojích. S tím se dá souhlasit, jen je třeba být opatrný, neboť hra upřednostní dobrý výskok, před samotnou výškou! Spolu s tím se pojí hlubší blok, tedy zatažení celého týmu směrem k vlastní brance a následně čekání na soupeře (hodí se však pouze pro slabší týmy).

3-4-3

Pokud jsou obránci opravdu dobří ve vzduchu, je možné “soupeře pozvat” k centrování míčů, z čehož nebude příliš profitovat. Obránci by měli většinu hlavičkových soubojů vyhrát. Tomu pak prospívá i obranná řada se třemi středními obránci (viz obrázek výše).

4-4-2

Další variantou pak může být obranná čtveřice doplněná o 2 defenzivní záložníky. Pokud pak bude jeden z DZ v roli spojka (segundo volante), dojde i k dostatečné ofenzivní podpoře. Spojka je vlastně takový dynamický záložník (box-to-box), ale na pozici DM.

Klíčové atributy

Jedna z důležitých věcí, které se ve článku objevují, jsou klíčové atributy (nejen) pro obránce. Mezi ně patří Předvídavost, Vyrovnanost a Koncentrace. Což podle mě platí všeobecně a já osobně nejvíce dbám na koncentraci a vyrovnanost. Předvídavost je totiž něco, co je důležité u všech hráčů.

filter

Mezi další atributy, které pak patří mezi mnou sledované DNA, patří hlavně Týmová práce a Nasazení. Nízké hodnoty těchto atributů totiž kladou zbytečně vysoké nároky na ostatní hráče, což může vést k chybám a gólům soupeře.

Z fyzických atributů pak záleží na Síle, Výskoku a Výdrži. Zvláště výdrž je důležitá, pokud je stylem gegenpress, popř. je tým slabší. Zpravidla bude tým/hráč hrát méně s míčem a naopak bude muset více běhat.

Originál článku vyšel na blogu - https://medium.com/@FMPanda/fm24-n%C3%A1vod-na-lep%C5%A1%C3%AD-obranu-b94367871b9e

Předchozí příspěvek Následující příspěvek