Láká Vás hrát v Jižní Americe? Ale nevíte co si tam počít? Nevadí, FM Grasshopper vytvořil čtyřdílný návod a my si jej zde shrneme.

logo

Celý návod a nějaké další materiály jsem našel na CoffeeHouseFM:

Národní soutěže

Argentina

Co se týče Argentiny, tak tam právě probíhají nějaké restrukturalizace soutěží, které potrvají až do roku 2027. To je důležité, protože cílem je aby v lize bylo 20 týmů, ale zatím se sestupy dějí poněkud zvláštním způsobem! Doporučení je, vždy kouknout na ligová pravidla.

Doporučený klub: River Plate (protože ztratili dlouholetého trenéra, asi jako když Sir Alex opustil United)

Brazílie

Pro evropské fanoušky možná nejznámější země/liga. Je to klasická liga o 20 týmech, z nichž 4 sestupují. Na výběr je velké množství týmů, ať už těch co pravidelně získávají tituly, nebo jejich menší rivalové.

Doporučený klub: Athletico Paranaense

Chile

Po Brazílii je to země se soutěží nejvíce podobnou těm evropským, tedy že titul získává vítěz po odehrání 38 zápasů. Oproti Evropě jsou zde však přísnější pravidla pro mladé hráče, kteří musí odehrát alespoň 70 % minut, jinak tým přijde o 6 bodů. To může být v závěru citelná ztráta, takže se vyplatí hledat mladé talenty a dávat jim herní čas.

Doporučený klub: CDP Curicó Unido (zkuste dostat klub do kontinentálních pohárů, jako se to podařilo v reálu)

Kolumbie

V Kolumbii je systém poněkud složitější, byť ligu hraje také 20 týmů a 2 padají. Podle všeho se tam hraje nějaký zvláštní způsob nadstavby (osobně jsem příliš nepochopil jak to funguje, ale měly by to být nějaké čtyřčlenné skupiny).

Doporučený klub: Deportivo Cali (aktuálně zadlužený klub, jehož situace se zhoršuje, který však vlastní fanoušci a je to takový brzy spící obr)

Peru

V Peru se podle všeho mění systém soutěží asi jako ponožky. Aktuálně je to 19 týmů v první lize, ale změny jsou tak časté, že ani nejsou vždy 100% zahrnuty v DB! Stejně jako v Chile je třeba dávat adekvátní prostor mladým hráčům, postihy jsou však výrazně vyšší, na to je třeba dát si pozor.

Paradoxem Peru pak je, že fotbal se tam sice hraje už od roku 1882, ale první liga byla založena až v 50. letech.

Doporučený klub: FC Melgar (nejlepší tým pro sesazení velké trojky Desrpotez, Lima a Sporting Cristal)

Uruguay

Uruguayi má snad nejšílenější systém z celé Jižní Ameriky! Hraje se tam více soutěží, body se počítají ze všech a celkovým mistrem tak může být klub, který nevyhraje ani jednu z nich (údajně). Na závěr se tak může, ale nemusí konat play-off o titul “Uruguayského velmistra”.

Doporučený klub: Club Nacional de Football (abyste se pokusili udržet Luise Suáreze)

Kontinentální soutěže

Stejně jako Evropa, má své kontinentální soutěže i Jižní Amerika a rozhodně svou prestiží za těmi evropskými příliš nezahálejí.

Copa Libertadores

Taková Liga Mistrů Jižní Ameriky. Na začátku se jí účastní 47 týmů, které postupně musí projít kvalifikací, skupinovou fází a následně play-off (2x, tedy doma-venku). Jen finále je na jeden zápas, stejně jako v Evropě.

Vítězství v soutěži je také automatická místenka do dané soutěže o rok později a zároveň i místenka na MS klubů.

Copa Sudamericana

Dá se říci, jihoamerická obdoba Evropské Ligy. Jen systém tam zůstává inteligentnější, tedy 8 skupin po čtyřech a pak klasické play-off. Vítěz celé soutěže získá místenku do Copa Libertadores.

Recopa Sudamericana

Superpohár, hraný na dva zápasy doma-venku mezi vítězi Libertadores a Sudamericana. Při rovnosti se nepoužívají branky vstřelené na venkovním hřišti, ale nastavení 30 minut.

superpohar

Doplnění

Od příští sezóny se pak bude hrát ještě jedna soutěž a to mezi organizacemi CONMEBOL a CONCACAF. Tedy jakési klubové mistrovství Ameriky. Zatím je soutěž plánována jako final-four pro týmy z Copa Libertadoers a Liga de Compeones de la Concacaf (Liga Mistrů CONCACAF). Doplnění v FM24 však v tuto chvíli není ověřeno.

Originál článku vyšel na blogu - https://medium.com/@FMPanda/n%C3%A1vod-na-ji%C5%BEn%C3%AD-ameriku-438dc1b4ab08.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek