Toto jsou různé zajímavé rady, které jsme postupně nasbírali na internetu nebo v diskuzích. Článek se bude postupně rozšiřovat.

guides

Přestupy

Jak získat víc?

Jeden z klasických hacků (pokud nepočítám herní editor) je popsán v tomto videu. Tedy nabídnout prodej za méně, ale nechat otevřeno okno. Nakolik to je/bude funkční i nadále, nevím…

Jak si udržet hráče?

Tento tip popisuje Zealand, stačí nastavit u hráče prodejní cenu dost nízko. Pokud přijde nabídka, mělo by ji odmítnout vedení. Nebo ji nastavit o alespoň 10 % pod úrovní výstupní klauzule. Poté stačí hráče neprodat, on sice bude naštvaný, ale pokud o něj opadne zájem, podepíše novou smlouvu s vámi, prý…

Je to takové trošku hackování hry, protože tato není vůbec inteligentní. Např. není možné hráči vysvětlit, že ho neprodáte v rámci stejné soutěže/národa. Nebo co s klubem chystáte, i když budete mít nastaveno, že za dva roky vyhrajete titul (a kádr na to budete mít), při nízké reputaci Vám hráč/agent stejně neuvěří. Důležité je v tomto momentě, pokud možno, nic neslibovat!

Zaměstnanci

U některých je dobré jich mít co nejvíce, u jiných paradoxně ne.

Trenéři

Čím níže hrajete, tím méně jich máte a můžete mít. Je důležité vybírat, jaké trenéry si najmete. Je třeba dbát na taktický styl a rozestavení, aby trenér měl stejné zaměření jako je Váš taktický záměr. Pak jsou totiž tréninky efektivnější.

U AM je pak důležité si říct, jestli chci spíše taktika (taktické znalosti, pokyny proti soupeři) nebo trenéra (vede trénink atd.). Ideální je samozřejmě obojí v jednom, ale to není tak snadné najít, zvláště pokud hrajete v pralese.

Fyzioterapeuti

Nemám toto odzkoušeno, ale podle Sagiho bohatě stačí jen hlavní fyzio i na celý klub. Podle všeho je hra rozbitá, takže čím méně fyzio, tím méně zranění.

Skauti a analytici

Přesně naopak! Čím více, tím lépe. Výhodou je, že už od dob FM11 stačí mít jednoho nebo dva dobré skauty a u zbytku není třeba se dívat na atributy, ale na znalosti. Čím více národů skauti znají, tím lépe. Nejen že doporučí hráče, ale po čase to může mít vliv i na nábor.

U analytiků potom záleží na stylu hry. Pokud se zaměřujete na datovou analýzu, jsou analytici důležití. Budou totiž hledat hráče podle nastavených metrik (zvláště KPI). A abyste ty kvanta dostupných hráčů prošli, potřebujete hodně skautů i analytiků.

Ostatní personál

U technického ředitele i ředitele hostování se shodnu s ostatními hráči, že je to zbytečná pozice, která jen žere peníze. O vše by se měl být schopný postarat kvalitní SŘ. Já od sportovního ředitele nečekám, že mi najde nového wonderkida, ale že najde hostování tomu stávajícímu. Takže i podle toho je třeba se řídit. Stačí jeden SŘ, měl by mít stejný taktický styl jako já, znát hodně národů a zbylé atributy jsou pak bonus.

Nábor

Velmi snadno je možné zobrazit všechny hráče z náboru v daném roce. Stačí přejít na Svět (tlačítko globu vpravo nahoře), pak Přestupy (Transfers) a následně zvolit v menu Nábor (Youth Intake). Takto se zobrazí úplně všichni hráči, kteří přišli v rámci náboru.

Scouting

Něco málo ke skautingu ve videu od Sagiho:

Originál článku vyšel na blogu - https://medium.com/@FMPanda/zaj%C3%ADmav%C3%A9-tipy-6c7c564737fe.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek